Astrid Lindgren ja Karlsson – mitte see Karlsson

28. sept. 2018 Miksteater - Kommenteeri artiklit

Miksteatri uuslavastuses „Pöialpoiss Nils Karlsson“ mängivad Kristo Toots ja
Mart Toome. Foto: Sven Tupits

Miksteatri hooaja esimene uuslavastus näeb ilmavalgust novembri lõpus, kui Haapsalus Iloni Imedemaal esietendub Astrid Lindgreni „Pöialpoiss Nils Karlsson“.

Lavastaja Kaido Rannik: „Minu jaoks on see lugu poisist, kelle vanemad on päev läbi tööl ja kelle õde on hiljuti surnud. Ta on üksi ja kurb. Ja siis leiab ta salapärase sõbra, keda ta tema hädas aidata saab. See uus tutvus aitab tal üle saada nii üksindusest kui ka leinast.“ Lavastuses mängivad Kristo Toots ja külalisena Mart Toome Tallinna Linnateatrist.

Tartu hubases Teatri Kodu saalis mängime läbi hooaja kaht menukat lavastust, mis sobivad nii lasteaialastele kui ka põhikooli nooremale astmele. „Telefonilood“ on lugu isast, kes on suure osa nädalast töö tõttu oma perest eemal. Tütar palub tal igal õhtul telefoni teel ühe muinasjutu rääkida. Mis toimub ühe väikese tüdruku hinges, kes näeb isa vaid pühapäeviti? Mida tunneb isa, kes on perest eemal kuus päeva nädalas? Kas lahus elav perekond on ikka perekond?

Nähtamatu poiss“ on lugu kolmest tegelasest, kes saavad kokku perroonil rongi oodates. Kuna rongini on veel aega, hakkavad nad üksteisele lugusid jutustama. Igaühel on oma koht siin ilmas ja isegi siis, kui keegi on teistsugune, võib ta olla teiste jaoks vajalik ning tähtis. Kas me oskame märgata inimesi enda ümber, neid vääriliselt hinnata, tähele panna? Mees ei märka naist oma kõrval perroonil, poiss ei märka väikest tüdrukut, kes hoolitseb lindude eest, keegi ei märka meest, kellele meeldib üle kõige naerda, vanemad ei märka oma last, kuni too muutub nähtamatuks.

See loeb“ on näidendite ühislugemissari, kus noored saavad kirjandustunni raames koos professionaalsete näitlejatega läbi lugeda ühe näidendi ja pärast lugemist seda ka analüüsida. Sel sügisel kokku vaid kümnel korral sõidab teater kohale kooli, kus loetakse ühiselt läbi üks näidend ühe tuntud Eesti näitleja ja Miksteatri näitleja osavõtul. Näidendi valib kool, samuti võib kool avaldada soovi, kes võiks olla see tuntud näitleja. Info ja broneerimine www.miksteater.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!