Eesti Maanteemuuseum – koht, kus tee elab

21. sept. 2018 Triinu Õispuu, Eesti Maanteemuuseumi külastusvaldkonna juht; Kerle Kadak, Eesti Maanteemuuseumi programmijuht - Kommenteeri artiklit

Eesti Maanteemuuseum Varbusel Põlvamaal. Foto: Mikk Roben

 

Põlvamaal, endises Varbuse postijaamas asuvat Eesti Maanteemuuseumi hindavad külastajad kui lapsesõbralikku ja põnevat kohta, kus näitustel ja tegevustes rullub lahti liikumise, liiklemise ja tee-ehituse maailm. Igal aastal külastab muuseumi üle 30 000 inimese kogu Eestist, haridusprogrammides osaleb neist ligi 3500.

2018. aastal pakub maanteemuuseum eri sihtgruppidele – alates lasteaialastest kuni täiskasvanud õppijani – kaheksat haridusprogrammi. Lisaks korraldatakse aasta jooksul mitmeid rahvakalendri ja teiste tähtpäevadega seotud eriprogramme ning üritusi.

Maanteemuuseumi haridustegevuses on olulisel kohal liikluskasvatus, milleks on terve hulk eksponaate ja liiklusprogramme. Liikluskasvatuse aasta muuseumis arvestab hooaja ja maanteeameti liiklusohutuskampaaniatega ning ootab programmidesse osalema nii koolieelikuid kui ka põhikooli- ja gümnaasiumiõpilasi.

Jalgrattateemaline muuseumitund „Hurraa, ma leiutasin jalgratta!“ tutvustab ratta tekke- ja arengulugu ning jalgrattal liikumise põhitõdesid ja ohutu sõidu olulisust. „Liiklusohutuse ABC-s“ saavad õpetajad ise liiklusprogrammi kokku panna. Võimalik on veenduda turvavöö kasutamise olulisuses kokkupõrkestendil või pöörlevas autos, olla liikluslinnas kas autojuhi, jalgratturi või jalakäija rollis. Liiklusprogrammid on paindlikud ning pakuvad mitmekesiseid tegutsemisvõimalusi.

Sügisel toimuvad muuseumis traditsiooniks saanud liiklusnädal ning laste liikluskonverents, kus lastel on võimalus kõnelda ja arutleda neile olulistel liiklusteemadel. Juba mitmendat aastat korraldatakse vanemale kooliastmele muuseumis koolipäeva, kus ainetundide teemad on seotud ajaloo ja liiklusohutusega ning õpetajateks kultuuri, poliitika jt põnevate ning aktuaalsete eluvaldkondade inimesed.

Lisaks liikluskasvatusele tegeleb muuseum ajalooteemaliste programmidega. Sel kevadel valmisid uued muuseumitunnid „Tee on keelmata igaühele“ ja „Piilume muuseumi kogudesse“.

Tee on keelmata igaühele“ õpetab Eestimaa teede arenguloo kaudu tundma eestlaste eluolu eri ajastutel. Näitusel „Head teed“ otsitakse vastuseid küsimustele, kuidas liigeldi vanasti, mis vahe on verstal, miilil ja kilomeetril, millised on hobuajastu head ja halvad küljed ning kuidas ja kuhu eestlane 20. sajandi vahetusel reisis. Lisaks saavad õpilased mängida täringumängu „Postitõllaga ümber Eesti“, mis tutvustab postijaamade eluolu ja olulisust minevikus ning õpetab tundma Eestimaa ajaloolist postijaamade võrgustikku. Tunnis „Piilume muuseumi kogudesse“ tutvustatakse muuseumitöö salapärasemat poolt ehk tööd muuseumiesemetega. Siin saadakse teada, mida kogub maanteemuuseum, ning proovitakse kätt muuseumi koguhoidjana.

Programm „Maanteemuuseum ratastel“ pakub võimalust kogude ja reisiteemalisi muuseumitunde ka koolidesse tellida.

Kõige väiksematel muuseumikülastajatel on maanteemuuseumis terve korruse jagu avastamist lastemuuseumis. Siin elab maskott Ajaloom, kes ootab kõiki koolieelikuid ja põhikooli 1.–3. klassi õpilasi muuseumitundi „Ajaloom postiteel“, et uurida aega ja kellaaja määramise vahendeid minevikus ja tänapäeval. Tunnis tutvutakse mitmesuguste kelladega ja õpitakse koos Ajaloomaga mängides kella tundma.

Muuseumitund „Postipoiss“ annab ülevaate reisimisest ning postiveo ajaloost Eestimaal. Tunnis saab hanesule ja tindiga kirja kirjutada, 19. sajandi rõivaid selga proovida ja lustakaid postijaama eluga seotud mänge mängida.

2019. aasta kevadel muuseum laieneb ja uksed avab uus 1500 m2 masinahall koos liikluskasvatuskeskuse ja autoajastu näitusega. Siin saab uurida, mil moel on masinad saja aasta jooksul inimeste elu mõjutanud, kuidas luksusesemest on saanud igapäeva tarbevahend ja kuidas tulevikus ehitatakse teid tänasest keskkonna- ja inimsõbralikumaks.

Liikluskasvatuskeskuses saab mehaanika kuldreeglite kordamisega selgemaks, mis paneb sõiduki liikuma, miks ei jää auto kohe pärast pidurdamist seisma või kui raskeks muutub avariis näiteks lahtiselt lebav mobiiltelefon. Ka antakse juhiseid, kuidas aidata avariisse sattunut. Masinahalli ekspositsiooni ning liikluskasvatuse keskusega aitavad lähemalt tutvuda uued haridusprogrammid.

Maanteemuuseumi tegevusega on võimalik põhjalikumalt tutvuda kodulehel www.maanteemuuseum.ee või Facebookis.

Eesti Maanteemuuseumi head teed ja põnevad rajad ootavad sind!

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!