Ettevõtjate kaasabil on valminud uus majandusõpik gümnaasiumitele

24. sept. 2018 - Kommenteeri artiklit

Täna tutvustatakse SEB innovatsioonikeskuses JA Eesti eestvõttel valminud uut majandusõpikut gümnaasiumile, mille valmimisele ja sisule aitas kaasa suur hulk ettevõtteid, organisatsioone ja eraisikuid.

Junior Achievement Eesti direktor Kersti Loor selgitas, et eelmine õpik oli pärit aastast 2011 ning kuna äri- ja majandusmaailm muutub kiiresti, siis oli uue õpiku järgi ka vajadus suur. „Majandusõpetus pole Eesti koolides kohustuslik, aga tublide koolijuhtide ja õpetajate eestvõttel võtab majandusõpet valikainena aastas üle 5000 õpilase gümnaasiumiastmes,“ selgitas Loor. „Uus õpik on tänapäevane, asjalik, lihtsas keeles sisu ning paljude eluliste näidetega. Lisaks on seal näiteks palju QR-koodidena linke lisamaterjalidele ning õpikust on olemas ka mahukam digiversioon.“

Loor lisas, et kõige olulisem on siiski see, et kuna õpikul puudub riigi rahastus, siis valmis see eelkõige tublide ettevõtete, organisatsioonide ja eraisikute toel. „Õppevahendina omab õpik erilist väärtust just oma arvukate eluliste näidete ja ülesannete poolest, mis on tulnud otse Eesti ettevõtetelt,“ märkis Loor.

Õpiku valmimist toetanud SEB Panga juhatuse esimees Allan Parik jagas lootust, et kõik noored lugejad saavad õpikust peale teadmiste ja oskuste ka innustust ning eelkõige võimet mõelda algusest peale suurelt. „Miljardäriks saamise retsept on ju lihtne ‒ tuleb lihtsalt aidata miljardit inimest maailmas, pakkuda neile vajalikku toodet või teenust. Ehk sünnibki just selle õpiku kaasabil Eesti esimene miljardär,“ ütles Parik.

Uue õppevahendi valmimisel olid suurtoetajateks SEB Pank ja EBS, aga lugusid ja näiteid õpikusse on kirjutanud ja ka rahaga toetanud teiste hulgas Skype, Taxify, Graanul Invest, Coca-Cola, Büroomaailm, Tallinna Sadam, Tallink, PwC, Ridango, Manpower, maksu- ja tolliamet, tarbijakaitseamet ja paljud teised.

Õppevahend seletab lihtsas keeles lahti majanduse põhitõed nõudlusest-pakkumisest kuni rahvusvahelise majanduseni. Käsitlemist leiavad tarbimise ja säästmise teemad, ettevõtlus, ettevõtte rahastamine, tootmine ja teenused, turundus, tööjõud, konkurents. Loomulikult ei saa majandusõpikus ilma riigieelarve, eelarve- ja rahapoliitika, finantssüsteemi, maksude ja majandusmõõdikuteta.

„Noortele ettevõtluse ja majanduse õpetamine on ülimalt oluline ning need on teadmised, mis tulevad kasuks terve elu jooksul ja mitte ainult puhtalt majanduse erialal,“ märkis õpikusse näidete ja nõuannetega panustanud Southwestern Advantage Eesti müügijuht Erki Kukk. „Ühe panusena õpikusse rääkisime meie näiteks müümisoskustest, mis tulevad kasuks äris, tööintervjuul, läbirääkimistel ja paljudes muudes eluvaldkondades.“

Majandusõpikut tutvustatakse täna, 24. septembril SEB Innovatsioonikeskuses (Tornimäe 2, 4. korrus) kella 12‒16. Esmalt toimub esitlus õpetajatele ning seejärel on oodatud kõik koostööpartnerid, autorid, ajakirjanikud ning muud huvilised.

 

KAVA

SEB innovatsioonikeskuses (Tornimäe 2, 4. korrus), 24. september, kella 12‒16

Esitlus õpetajatele
12 “Kuidas kasutada uut õpikut õppetöös?” Elbe Metsatalu
12.15 “Kas elevant maandub pehmelt? Majandusnäitajatest ja -trendidest”. Lauri Luiker, EBS
12.55 “Renditöö ja teised trendid tööjõuturul”. Kirke Altrov, Manpower OÜ

13.35 Kohvipaus (saabuvad toetajad, autorid ja oodatud ajakirjanikud)
14 “Majandusõpikust majanduse mõistmiseni”. Sõna on õpiku suurtoetajatel – Allan Parik, SEB ja Anto Liivat, EBS – ja toimetajatel – Elbe Metsatalu ja Kersti Loor, JA Eesti
14.45 Täname autoreid ja toetajaid ning tähistame üheskoos


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!