Haridusuudiseid välismaalt

28. sept. 2018 - Kommenteeri artiklit

Lapsed ei mahu bussi ära

Saksamaal ei ole maapiirkondade elanikud rahul koolibusside hõreda graafikuga, vahendab Der Spiegel. Samuti ärritab neid, et kõik lapsed ei mahu sama bussi peale. Täis bussid on tingitud koolide arvu vähenemisest maapiirkondades, mistõttu pikeneb laste koolitee. Kui linnas asub kool tihti jalutuskäigu kaugusel, siis maal kasutab iga kolmas õpilane bussi, kusjuures teekond peatusesse ületab tihti kilomeetri. Akadeemik Stadtmülleri sõnul on keskendumisraskuste ja koolitee pikkuse vahel otsene seos.

Iraaki ähvardab hariduskriis

Viimase nelja aastakümne jooksul on Iraaki räsinud sõjad, ebastabiilne olukord jne, mis on jätnud tugeva jälje nende haridussüsteemile. Ainuüksi 2003. aastal hävis 84% ülikoolidest. Iraagi akadeemikud on mures ülikoolide õppe kvaliteedi pärast. Nende sõnul vajab riik hädasti nüüdisaegseid õppematerjale ja -meetodeid. Abikäe on ulatanud Inglise ülikoolid. Northamptoni ülikool tegutseb 2012. aastast Babüloni ülikooli partnerina ja Londoni ülikooli kolledž juhib Nahreini võrgustikku, vahendab The Guardian.

Jube lugu Zimbabwe õpetajaga

Zimbabwes andis õpetaja lahkumisavalduse, sest teda ähvardati homoseksuaalsuse tõttu tappa, samuti lubati ta lemmikloomadele viga teha, vahendab BBC. Neal Hovelmeier tuli nädal enne lahkumist n-ö kapist välja. Tema saladuse avalikustamist kavandas samal ajal ka üks riigi ajaleht. Zimbabwes on homoseksuaalsus illegaalne ja poliitikud on vähemusgruppi nimetanud sigadest hullemaks, mistõttu rõõmustas julge avaldus vähemusaktiviste, aga ärritas lapsevanemaid, kes lubasid ta seaduslikult vastutusele võtta.

Sõprus ei pruugi kesta

Parim sõber mõjub lapse õppimisele hästi, vahendab BBC, aga ainult juhul, kui lapsel on sama parim sõber kogu kooliaja jooksul. Surrey ülikooli uurimus näitab, et ainult 27% õpilastest oli sama parim sõber kooli lõpuni. Neil esines vähem käitumisprobleeme ja hinded olid paremad. Peamine sõpruse katkemise põhjus oli, et tihti ei tulnud parim sõber järgmisesse kooliastmesse jõudes samasse klassi. Mõne eksperdi arvates on hea, et koolivahetusega saab soovi korral lõpetada halvad sõprussuhted.

Viisakusreegel hakkas vastu

Austria ärritasid ühe kooli õpilasi uue õppeaasta viisakusreeglid, mille hulgas kohustuslik tervituspõsemusi, vahendab Der Spiegel. Protestid reeglite vastu algasid lausest „Juhid valivad tervitusviisi, alluvad peavad nende valikuga leppima“. Kooli esindajad ütlesid vastukaaluks, et viisakusreegleid tõlgendati valesti ja sõnastusest ei tule välja, et õpilased peaksid kõiki musitama hakkama. Vastupidi, hea kombe kohaselt on põsemusi mõnes olukorras sobimatu. Viisakusreeglid eemaldati dokumentidest.

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!