Kuie kool Eesti Vabaõhumuuseumis

21. sept. 2018 Eesti Vabaõhumuuseum - Kommenteeri artiklit

Rahvakalendri tunnid teevad kõigil meele rõõmsaks. Foto: Kristjan Sulõnd

 

Eesti Vabaõhumuuseumi hariduskeskus Kuie kool on avanud oma uksed algavaks õppeaastaks, et rikastada koolide ja lasteaedade õppetegevust vanade tuttavate ja uute põnevate programmidega.

 

Kuidas vanal ajal elati?

Vanaaja elust annavad aimu jalutuskäigud vabaõhumuuseumi külas. „Ringkäik muuseumis“ loob pildi, millistes majades vanal ajal elati, milliseid töid tehti, kui suur oli talupere, kus magati, mida söödi ja kui tihti end pesti. Programmis „Eluring – sünnist surmani“ heidame pilgu tähtsamatele etappidele inimese elus: sünd, kasvamine, iseseisev elu ja surm. Sellest, kuidas pesumasinata pesu pesti ja rõivas triikrauata sirgeks saadi ning milliseid tööriistu veel kasutati, annab hea ülevaate programm „Talurahva tööriistad“. Vanaaja töid ja tegemisi saab proovida veel haridusprogrammides „Leivategemise lugu“, „Sügisene ja kevadine aiatund“, „Talupäevad“ ja „Käsitöö 100 aasta eest“.

Mida lapsed vanal ajal tegid, kui nad parasjagu koolis ei käinud? Millega või mida mängisid? Kui palju lastel üldse vaba aega oli? Millised olid laste õigused ja kohustused siis ja millised on tänapäeval? Neile küsimustele leiame vastused programmides „Koolitund aastal 1910“, „Rahvalikud mängud“ ja „Vanaaja mänguasjad“.

Oma nupukuse ja oskused saab proovile panna programmis „Seiklusmäng muuseumis“, mille aluseks on raamat „Taaveti meheteod neetud külas“.

Ajaarvestus ja tähtpäevad

Eestlaste elus on alati olnud väga tähtsal kohal rahvakalendri tähtpäevad, mis ühendavad endas sajandite vältel kihistunud kombeid ja uskumusi. Sageli märkisid tähtpäevad mõne kindla töö lõppu või algust, nende kombestik aitas tagada vilja- ja karjaõnne. Viimasest olenes aga, kas perel jätkus toitu ja oli rõivaid, millega end katta.

Nii on rahvakalendri tähtpäevadel oluline osa ka Kuie kooli programmides: mardi- ja kadripäev, jõulud, küünlapäev, vastlad ja lihavõtted kutsuvad kõiki kuulama ja kaasa tegema.

Koolipreilide juhendamisel saab osa ka tegevusrohkest ja lõbusast lauamängust „Rahvakalendri aastaring“, kus ühe korraga saab teada mitmest tähtpäevast.

Teie erilised sündmused Kuie koolis

Hariduskeskus Kuie kool kutsub lasteaedu ja koole tähistama oma erilisi sündmusi vabaõhumuuseumis. Klassiõhtu, jõulu- või lõpupidu, rühma- või klassikaaslase sünnipäev – aitame korraldada erilise päeva unikaalses keskkonnas.

Kõikide programmidega saab tutvuda Eesti Vabaõhumuuseumi kodulehel www.evm.ee. Kui tundub, et seda õiget või õppekava teemasid puudutavat programmi meie kodulehelt ei leidnud, võtke ühendust kuiekool@evm.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!