Muusikapäev tahab tähistada elavat muusikat

28. sept. 2018 Nele Volbrück - Kommenteeri artiklit

Eelmise aasta muusikapäeval Paides said lapsed pärast ERSO kontserti muusikainstrumente uudistada. Foto: Kadi Villem

 

Muusika on igikestev, inimkonda kõikvõimalikes olukordades alati ümbritsenud ja teeb seda tänaseni. Võib ju vaielda, kas midagi nii ehedat vajab üldse oma päeva tralli. Just nii loomulikku rikkust, mida on lihtne enesestmõistetavalt võtta, tulebki tähistada, arvab Eesti muusikanõukogu, kelle taktikepi all saab ka sel aastal 1. oktoobril ehk rahvusvahelisel muusikapäeval teoks 170 tasuta kontserti.

Muusikapäeva sündmused toimuvad nii kontserdisaalides, rahvamajades, kultuurikeskustes kui ka kaubamajades, ühistranspordis ja militaarüksustes. Muusikapäeva soov on tuletada meelde elusa muusika erilisust, tuues ühel päeval tippkollektiivid ja -interpreedid välja kontsertide klassikalistest raamidest.

Näiteks rahvusarhiivi filmiarhiivis esitavad pianist Johan Randvere ja klarnetist Marten Altrov muusikalise saate kroonikakaadritele Estonia kontserdisaalist ning 1913. aasta tummfilmile „Laenatud naene“, tervelt kolmel seansil. Eesti lastekirjanduse keskuses pakuvad elamuse pere pisematele mõeldes alati muhedad tenor Mati Turi ja Hain Hõlpus klaveril.

Värskas astub lavale Laura Põldvere, kelle saateansamblist pool, pianist Mihkel Poll, kitarrist Jaak Sooäär ja Tanel Ruben löökpillidel asuvad Tallinnas – Eesti muusika- ja teatriakadeemia heli ja video ülekande tehnoloogilise lahenduse abil on võimalik korraldada kontsert, mis toimub ühtaegu kahes kohas.

Tallinnas Jaani kirikus võib muusikat nautida terve lõuna, sest ühtekokku toimub järjest viis kontserti. Üles astuvad tšellist Andreas Lend ja akordionist Allan Jakobi; Kristel Aer orelil ja Peeter Sarapuu fagotil; eesti vaskpillimängijate paremikust koosnev Eesti akadeemiline vaskpillikvintett; lisaks Aivar Sõerd orelil ning tippkoor Collegium Musicale.

Albu mõisas esinevad Meite Laste pillitoa noored artistid koos pärimusmuusika meistritega Eesti ETNO ringreisilt. Tartus saab muu hulgas kuulda etnomuusikat ansambel Kiiora esituses, Raplas esitab ajastumuusikat varase muusika ansambel Gamut Consort.

Suurte kontserdisaalide lavadel võib kohata teleekraanilt tuttavaid klassikatähti: Ingely Laiv oboel, Johannes Põlda viiulil ja Arko Narits klaveril esinevad Jõhvi ja Vanemuise kontserdimajas. Tanel-Eiko Novikov löökpillidel, Kristin Müürsepp flöödil ja Sven-Sander Šestakov klaveril näitavad klassi Pärnu kontserdimajas.

Muusikapäeva kontserdid toimuvad 80 asulas ja linnas. Mida lopsakast kavast veel leida, uuri veebiküljelt www.muusikapaev.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!