Noorte valgusfestival kutsub noori valgusinstallatsioone looma

14. sept. 2018 Teele Tammeorg Energia Avastuskeskus - Kommenteeri artiklit

Energia Avastuskeskus kutsub Tallinna ja lähivaldade kooliõpilasi üles disainima valgusinstallatsioone ja osalema sel sügisel esmakordselt toimuval noorte valgusfestivalil.

Tänavu sügisel korraldab Energia Avastuskeskus esimest korda noorte valgusfestivali, mille raames toimub nii valgusinstallatsioonide disainimise konkurss kui ka tegevusi täis päev noortele avastuskeskuses.

Konkursile oodatakse 12–18-aastaste noorte kuni neljaliikmeliste meeskondade installatsioonikavandeid osaliselt etteantud materjalist. Seejärel valib žürii välja kümme parimat tööd, mille esitanud võistkonnad saavad 8. novembril võimaluse ehitada avastuskeskuses kavandi järgi valmis installatsiooni.

Valgusinstallatsioonide konkursi teema on „Energiakratt“, mis peaks olema novembrikuuks igati sobilik. Seoseid on palju: küllap teame kõik eesti rahvalugudest kratte, kes peremehele vara kokku vedasid. Tasub meelde tuletada, et vahel olevat krati keha koostatud igasugustest asjadest, mida parasjagu tarvis ei olnud. Vahel aga nimetati kratti hoopis tulihännaks, sest lennates olevat tal olnud tulejutt taga nagu raketil. Ja kohe kindlasti ei saa sel teemal üle ega ümber Andrus Kivirähki romaanist „Rehepapp ehk November“ ja romaani ainetel valminud filmist „November“, kus kratid jõudsalt tegutsevad.

Valminud energiakratid pannakse rahvahääletusele ja väljapanekule avastuskeskusse, parimad tööd pälvivad preemia. Valgusfestivalile on oodatud ka noored, kes võistluses ei osale, sest päeva jooksul toimuvad avastuskeskuses põnevad töötoad, seminarid ja muu tegevus.

Installatsioonide loomisel saab ühtaegu rakendada inseneeria- ja disainiteadmisi ning saada praktilise tööprotsessi kogemuse. „Võimalus kavandada ja valmistada enda tehtud valgusinstallatsioon on ainulaadne ja põnev kogemus,“ sõnas valgusfestivali projektijuht ja Keila kooli 9. klassi õpilane Kerstin Rõuk. „Soovitan end proovile panna igas vanuses õpilastel. Valgusinstallatsiooni kavand sobib suurepäraselt ka põhikooli loovtööks.“

Konkursi peapreemia on kõikide mugavustega päevareis Soome Heureka teaduskeskusse kogu võistkonnale ja juhendajale. Auhindu on ka teistele silmapaistvatele töödele.

Valgusfestivali toetab Tallinna spordi- ja noorsooamet. Töödele esitatavad tehnilised nõudmised on kirjas festivali veebilehel www.energiakeskus.ee/noorte-valgusfestival.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!