Õpetajate Leht 7. septembril

5. sept. 2018 - Kommenteeri artiklit

On lapsi, kes veedavad lasteaias päevast päeva kaksteist tundi

Laste pikad päevad on lasteaedades tuttav probleem. Kusjuures tihti on need ühed ja samad lapsed, kes hommikul esimesena lasteaeda tuuakse ja õhtul viimasena koju viiakse. On neidki, kes käivad lasteaias terve suve.

Ühtesulamise ootel

Uue kooliaasta alguse ning valimiste lähenemise puhul on venekeelne paralleelmaailm koolis jälle jutuaineks tõusnud. Kaarel Tarand kirjutab, et igavikuline integratsioon ja lõputu lõimumine on aja jooksul nii tähendusetuks kulunud, et mõistlik oleks need poliitilisest kasutusest üldse välja arvata ning taaskasutusse tuua vana hea assimileerimine/assimileerumine, mis ju immigrantidega igal maal ja igal ajal ette on võetud ja lõpuks toimub. „Kui mõne teise maa, eriti USA puhul ei häbene keegi suurest sulatusahjust rääkida, siis miks peaksime seda omal maal häbenema?“ küsib autor.

Eesti ja vene lapsed võiksid õppida koos

Tartu rahvusvahelise kooli kogemus näitab, et eri rahvusest lastel pole mingi probleem koos õppida. Selle väikse kooli õppekeel on inglise keel, mis ei ole enamikule meie õpilastest emakeel. Koolis kehtib lihtne reegel: suhtlemiseks tuleb valida see keel, mida kõik ümbritsevad ja vestluses osalevad inimesed oskavad.

Kutsu keeleteadlased kooli

Haridus- ja teadusministeerium koostöös Tartu ülikooli eesti ja üldkeeleteaduse instituudiga kutsub koole tellima eesti keelega seotud lühiloenguid ja töötube, mida peavad õppejõud ning teadustöötajad. Eesti keele päevade eesmärk on väärtustada emakeelt, populariseerida keeleteadust ja õpetajaametit ning tutvustada instituudi erialasid.

Nõrk õpilane lõpetab pigem gümnaasiumi kui kutsekooli

Need, kel on õpingutes kõige enam tuge vaja, lähevad pärast põhikooli lõpetamist õppima hoopis sinna, kus tugisüsteemid vajavad kõige enam arendamist – kutsekooli. Statistika aga näitab, et üldkeskhariduse statsionaarses õppes jätkamine on tulemuslikum tee keskhariduseni jõuda nii heade kui ka kehvade põhikooli lõpuhinnete puhul.

Vägivald – iga kuritegu on haigus

Kiire elutempo on viinud mitte ainult iibe vähenemiseni, vaid vanematel ei jätku enam aega ka neile vähestele lastele, kes neil on. Vanemate kasvatava-õpetava hoole on asendanud massimeedia ja nn elukool, millega käib pahatihti kaasas ka vägivald. Enam ei räägi me lihtlabastest koolipoiste kaklustest, vägivald on arenenud sadismiks.

Waldorfi lasteaednikel algas pikk koolitee

Juunikuus algas Tartu ülikoolis lasteaiaõpetajatele kolmeaastane 30 moodulist koosnev 1200-tunnine Waldorfi pedagoogika täiendõppekursus. Nii mahukas kursus leiab aset esimest korda.

Kuninganna ei saa enam oma kuningriigis valitseda

Tartu Raatuse kool alustas uut aastat põhjalikult uuenenud, Eesti moodsaima õpikeskkonnaga koolihoones. Vanast majast on alles vaid välisseinad ja kandekarkass, kooli ümber olnud karjamaa asemel laiuvad moodsad spordiväljakud. „Ehitame ka uut koolikultuuri,“ ütleb direktor Toomas Kink.

 

Õpetajate Lehe vahel on Koolibri Uudised.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!