Õppurid ootavad kutsekoolidelt senisest enam digipädevuste ning sotsiaalse kompetentsuse arendamist

27. sept. 2018 - Kommenteeri artiklit

Samsungi DigiPassi koolitusprogrammi juhi, Tallinna ülikooli haridustehnoloogia vanemteaduri Mart Laanpere sõnul on digioskuste sisu muutumas.

Kutsekooliõpilastele suunatud Samsungi DigiPassi koolitusprogrammi avamisel tutvustati ligi 450 Eesti kutsekooliõpilase ning vilistlase seas korraldatud uuringut, millest selgub, et enim tunnevad õppurid puudust praktilistest oskustest. Samuti oodatakse kutsekoolidelt praegusest enam õppurite digipädevuste arendamist.
Uuringu korraldaja, Idea uuringujuhi Mauri Söödi sõnul väitis viiendik vastanuist, et tulevad kõigi vajalike digipädevustega hästi toime. „Eraldi võib välja tuua, et koolidelt oodatakse veebis autoriõiguste järgimise ja digiriskide maandamisoskuste arendamist,“ ütles Sööt. Vaid 8% vastanuist leidis, et nad tulevad kõigi karjääriks oluliste sotsiaalsete pädevustega hästi toime. „Oskust veenvalt esineda ja oma ideid müüa oodatakse kutsekoolidelt senisest enam,“ lisas Sööt.
Samsungi DigiPassi koolitusprogrammi juhi, Tallinna ülikooli haridustehnoloogia vanemteaduri Mart Laanpere sõnul on muutumas ka digioskuste sisu. „Tekstitöötluse ja tabelarvutuse asemel eeldatakse noorelt tööotsijalt infootsingu, digisuhtluse, koostöö, sisuloome ja probleemilahenduse võimekust,“ selgitas Laanpere.

Youtuber Victoria Villigi sõnul saab haridust interneti abil omandada kogu elu jooksul.

Samsungi Eesti juhti Toomas Tiitsu sõnul on DigiPass loodud pakkuma lahendust noorte töötuse probleemile Eestis. „Koolilõpetajad ei vasta tööandjate nõuetele ning haridus- ja koolisüsteemi pakutav erineb oluliselt tööjõuturul nõutavast. Seetõttu on noortel raske pääseda välja surnud ringist: puudub töökogemus – tööd ei saa, ei saa tööd – ei teki töökogemust. Samsungi DigiPassi programm tuleb siin appi, andes kutsekooliõpilastele meeskonnas oma idee kallal töötamise kogemuse ning tänapäeva tööturul olulised oskused digimaailmas toimetamiseks,“ selgitas Tiits.
Programmi avamisel pidas noortele inspiratsioonikõne youtuber Victoria Villig, kelle sõnul on noorte tulevik nende enda kätes ning haridust saab interneti abil omandada kogu elu jooksul vastavalt vajadusele.
Samsungi DigiiPassi esimene koolitusmoodul toimub juba oktoobri lõpus Tallinna ülikoolis. Koolituse lõpus saavad osalejad digitaalsed passid, mis on tõestus tulevasele tööandjale värskelt omandatud oskustest ja kogemustest.
Samsungi DigiPass on neljakuuline uuenduslik ja võimalusterohke koolitusprogramm kutsekooliõpilastele vanuses 14–20 eluaastat. Koolitus aitab osalejal omandada oskused, mis on vajalikud igale unelmate karjäärile aluse panemiseks – IT-st iluteenusteni, metsandusest ettevõtluse ja meelelahutuseni. Programmi ajal töötab osalejate meeskond koos mentoriga noorte enda välja pakutud tarkvaradisaini projektiga, mille eesmärk on aidata Eesti noortel valmistuda oma tulevaseks töökohaks. Programmi saab kandideerida kuni 5. oktoobrini veebilehe samsungdigipass.ee vahendusel.

Noortele mõeldud programmi on töötanud välja Samsung Electronics Baltics koostöös Tallinna ülikooli ja noorteühenduste liiduga.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!