Rahvusooper tuleb külla!

28. sept. 2018 Tuuli Potik Rahvusooper Estonia noortetöö juht - Kommenteeri artiklit

Menukat muusikali „Karlsson katuselt“ saab sel hooajal näha Jõhvis, Paides, Pärnus ja Tartus.
Foto: Rahvusooper Estonia

 

Kui elad väljaspool Tallinna, siis tea, et rahvusooper sõidab oma etendustega ka ringi. Näiteks muusikali „Karlsson katuselt“, mis mitu hooaega on Estonias lapsi rõõmustanud, saabki 2018/2019. hooajal näha vaid Tallinnast väljaspool: Jõhvis, Paides, Pärnus ja Tartus. Astrid Lindgreni armastatud lastejutu põhjal valminud lustliku ja südamliku muusikali libretist on Wimberg, helilooja Tauno Aints ning selle on lavastanud Ain Mäeots.

Igihaljast jõulumuinasjuttu, balletti „Pähklipureja“ saab näha nii Rahvus­ooperis Estonia kui kolmel korral ka Pärnu kontserdimajas. Tšaikovski kaunis muusika viib vaataja koos Klaraga maiustuste, Hiirekuninga, mängusõdurite, lendavate kokkade, hiiglasliku jõulupuu, jõuluõhtu ja tantsu võlumaailma.

Eelmisel aastal etendus Rasmus Puuri ooper „Pilvede värvid“, mis on kirjutatud Jaan Kruusvalli samanimelise näidendi ainetel ja käsitleb eestlaste põgenemist kodumaalt Teise maailmasõja sündmuste keerises. Ühe pere lugu peegeldab paljude Eesti perede saatust aastatel 1987–1993. Ooper püstitab küsimusi, kelle jaoks vaba Eesti taastati, kui kõik ka nüüd välismaale ihkavad. Miks kaob hoolivus ja ühtehoidmine nii ruttu ja igaüks hakkab tegutsema vaid enda eest? Lisaks Tallinnale saab etendust näha Haapsalus, Pärnus, Viljandis, Paides ja Tartus.

Kevadel on võimalik Haapsalus vaadata Charles Perrault’ muinasjuttude ainetel valminud balletti „Uinuv kaunitar“. Tšaikovski klassikaliselt kaunis muusika, Toomas Eduri uusredaktsioon Petipa koreograafiast ja Peter Docherty fantaasiaküllane kujundus teevad balletist imelise vaatemängu, mis rõõmustab kõiki maagia- ja muinasjutusõpru.

Mudilastele ja peredele mõeldud „Kontsert kõige pisematele“ rõõmustab muusikahuvilisi sõpru sel hooajal kahel korral Haapsalus ja Paides. Sellel kontserdil toolidel istuma ei pea: põrandale on laotatud Estonia meistrite tehtud ülisuur muusikateatri teemaline tegelustekk. Sellel saab pikutada, kaasa tantsida või lihtsalt perega kontserti nautida.

Rohkem infot etenduste kohta leiad teatri kodulehelt opera.ee.

 


Videokonkurss koolinoortele:
tee rahvusooperile jõuluvideo

Rahvusooper Estonia kuulutab välja videokonkursi „Rahvusooperi jõuluvideo“. Osalema ootame koolinoori 1.–9. klassini. Konkursi eesmärk on luua jõuluteemalised videod, mida rahvusooper saaks tervitusena saata koostööpartneritele, kolleegidele, sõpradele ja klientidele.

Videotes peab kasutama vähemalt kolme rahvusooperi mängukavas oleva lavastuse tegelast ning see peaks olema üles võetud landscape-formaadis. Loomulikult ei pea kõik grupitöös osalenud lapsed olema videos näha, kuid nende panus peab olema arusaadav. Videole tuleb lisada tekstifail, kus on ära toodud töö juhendaja (kui see on) või rühma eestvedaja koos kontaktandmetega ning töös osalenud laste nimed koos rollidega.

Konkurss toimub kahes kategoorias: 1.–4. ja 5.–9. klass. Mõlemas kategoorias antakse välja peaauhind ja mõlemad peaauhinna saanud videod leiavad kasutust Rahvusooper Estonia jõulutervitustena. Tunnustatakse ka teise ja kolmanda koha saanud videoprojekte ning rahvahääletuse võitjat. Žürii jätab endale võimaluse anda vajadusel välja eriauhindu.

Peaauhinnaks on vanemas vanusekategoorias reis Lätti koos ekskursiooniga Läti ooperi- ja balletiteatrisse ning nooremas vanusekategoorias päevakruiis Helsingisse koos ekskursiooniga Soome rahvusooperisse. Reisid toimuvad kõikidele asjaosalistele sobival ajal.

Auhinnagala, kus tehakse teatavaks võitjad ning vaadatakse esitatud videoid, toimub rahvus­ooperis 4. detsembril. Kohale kutsutakse kõik reeglite kohaselt video esitanud kollektiivid.

REEGLID:

 • Video pikkus kuni 1 minut.
 • Esitamise tähtaeg: 23.11.2018.
 • Video peab olema esitatud landscape-formaadis ja laetud Youtube’i või Vimeo keskkonda.
 • Videos peab olema kasutatud vähemalt kolme rahvusooperi mängukavas oleva lavastuse tegelast.
 • Oodatud on videod, mis on valminud grupitööna (2–30 inimest).
 • Videos ei pea näha olema kõik grupitöö tegijad, kuid lisatud tekstifailis peavad nende rollid olema välja toodud.
 • Video võib olla animeeritud.
 • Võitjad kuulutame välja 4. detsembril kell 12 rahvusooperis galal.
 • Võitjad selgitab välja žürii, rahvahääletuse võitja selgub novembris toimuva rahvahääletuse käigus.
 • Rahvusooperil on õigus jätta avaldamata ja hindamata video, mis ei vasta konkursi tingimustele.
 • Auhinnad on välja pannud Rahvusooper Estonia, Tallink ja Lux Express.
 • Konkursile esitatud töid võib rahvusooper kasutada vastavalt oma äranägemisele, märkides ära tööde autorid.
 • Vaata lähemalt www.opera.ee/videokonkurss.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!