Tartu Linnamuuseum viib sajanditagusesse aega seiklema

21. sept. 2018 Kärt Rebane Tartu Linnamuuseumi turundus- ja kommunikatsioonispetsialist - Kommenteeri artiklit

Muuseumitunnis saavad lapsed avastada sajanditagust Tartut. Foto: Kärt Rebane

 

Tartu Linnamuuseumis on kuni 6. jaanuarini 2019 avatud näitus-lavastus „Randevuu. Kohtumispaik Tartu“, mis räägib loo 1920. ja 1930. aastate Tartust. Koolidel on kuni näituse sulgemiseni võimalik tellida tolleaegset Tartut käsitlevaid muuseumitunde.

 

I ja II kooliastmele: seikluslik otsimismäng 1920.–1930. aastate Tartus. Läheme tagasi 1920. ja 1930. aastate Tartusse. Otsimismängus saavad lapsed tutvuda kuulsate mineviku tartlastega ja näha, kuidas sajand tagasi Tartus vaba aega veedeti, kohtuti, poes käidi ja muid elulisi asju aeti.

Osaleda saab üksi või kuni viieliikmeliste seltskondadega. Lapsed lahendavad ülesandeid ning avardavad oma silmaringi Eesti Vabariigi algusajaga seotud teemadel. Ülesannete raskus oleneb osalevate laste vanusest.

Kestus 45 minutit.

Hind 2 eurot /õpilane.

 

III kooliastmele ja gümnaasiumile: muusika ja popkultuur sajanditaguses Tartus. Muuseumitunni esimeses pooles tutvustab giid õpilastele näitust „Randevuu. Kohtumispaik Tartu“. Ekskursiooni käigus saadakse teada, kuidas noored tartlased sajand tagasi kodus ja linna peal meelt lahutasid, millist muusikat nad kuulata armastasid ning milliseid filme vaatasid.

Tunni teises pooles saab kuulda 1920.–1930. aastate plaadimuusika iseloomulikke näidiseid. Järgneva arutelu käigus leiavad õpilased tänapäeva ja sajanditaguse muusikatarbimise ja popkultuuri paralleele. Tunni käigus saavad õpilased muuhulgas teada, milliste meediumite kaudu tarbisid eestlased muusikat II maailmasõja eel ning mida kujutas endast toonane moodne noortepärane muusika, filmikunst ja tants.

Kestus 90 minutit.

Hind 3 eurot /õpilane.

 

Muuseumitundi palume registreeruda vähemalt nädal aega ette. Registreerimine ja lisainfo Ants Siim, ants.siim@katarina.ee.

 

Aprillis avatud näitus-lavastus „Randevuu. Kohtumispaik Tartu“ on kingitus Eesti Vabariigile 100. sünnipäeva puhul. Näitus heidab pilgu noore vabariigi tärkamise ja arenemise aega, jutustades loo 1920. ja 1930. aastate Tartust. Läbiv teema on kohtumised, toonased kombed ja paigad, armastus ja õnn. Väljapanekus figureerivad Tartu kultuurielu mõjutanud inimesed, näiteks Tuglased, Betti Alver ja Heiti Talvik, Karin Luts, Evald Rooma jt. Tegemist on lavastuslikku laadi näitusega, mille narratiivi aitab esile tuua kuuldemänguline komponent. Kuuldemängul on oma osa täita ka I ja II kooliastmele mõeldud muuseumitunnis.

Näitus valmib koostöös Tartu Uue Teatriga. Näitust kureerisid Silver Kaldma, Kristi Musteikis ja Silja Paris linnamuuseumist ning lavastasid ja kujundasid teatrikunstnik Kristiina Põllu ja teatri loominguline juht Ivar Põllu. Näituse teavitustegevust toetavad KÜSK ja EV100.

 

Tartu Linnamuuseum

Narva mnt 23

Avatud K–P kl 11–18

linnamuuseum.tartu.ee

facebook.com/TartuLinnamuuseum

instagram.com/tartulinnamuuseum

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!