Tartu Uus Teater mängib uues anatoomikumis

28. sept. 2018 Tartu Uus Teater - Kommenteeri artiklit

Tartu Uus Teater toob uues anatoomikumis välja eksperimentaal­psühholoogiast inspiratsiooni saanud lavastuse „Unusta/unista“

Meie kogemused, mõistus ja tunnetus määravad, kes me oleme ja kelleks võime saada. Kui laps paneb esimest korda käe vastu kuuma ahju, saab ta kõrvetada ja õpib kuumadest ahjudest eemale hoidma. Sarnasel moel õpitakse navigeerima inimsuhetes ja elus üldiselt. On inimesi, kes on kõrvetustest õppinud ning lähevad targalt ja kartmatult edasi. Kuid on ka inimesi, kelle armid ei lase neil edasi liikuda. Nad jäävad oma minevikku kinni.

Õnneks kuulub seegi mure nüüd minevikku. Me kirjutame su traumad ümber ja teeme ajule restardi. Õnn on ju lõppude lõpuks suhtumise küsimus. Sa väärid uut võimalust!

Lavastuse „Unusta/unista“ meeskond on saanud inspiratsiooni 1880-ndatel Tartu ülikoolis tegutsenud tänapäevase psühhiaatria rajaja Emil Kraepelini elu- ja loomeloost. Sakslane Emil Kraepelin töötas Tartu ülikoolis psühhiaatria professorina ning oli ka uues anatoomikumis tegutsenud esimese Tartu eksperimentaalpsühholoogia labori rajaja. Uus teater kutsub ka publikut etendust läbi elama TÜ psühholoogia instituudi ajaloohõngulisse ringauditoorimisse, mis asub aadressil Näituse 2.

Jim Ashilevi. Foto: Alar Madisson

Näidendi on kirjutanud dramaturg Jim Ashilevi, kelle jaoks on lavastus comeback näitekirjanikuna, kuna tema viimase teksti „Portselansuits“ lavale jõudmisest Eesti Draamateatris on möödas juba 11 aastat.

Unusta/unista“ lavastaja on Ingmar Jõela, kunstnik Nele Sooväli, helikunstnik Sander Mölder, videokunstnik Gabriela Liivamägi ja valguskunstnik Luise Sommer.

Lavastuses mängivad möödunud kevadel EMTA lavakunstikooli 28. lennu lõpetanud noored näitlejad Steffi Pähn, Nils Mattias Steinberg, Johan Elm, Jane Napp, Markus Truup ja Jaanus Nuutre.

Etendused toimuvad TÜ psühholoogia instituudi ringauditoorimis (Näituse 2) 2., 4., 9., 10. novembril ja 7., 8., 9., 14., 15. ja 16. detsembril.

Piletid ja lisainfo uusteater.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!