Teatrimuuseumi roll

21. sept. 2018 Maria Usk NUKU muuseumi juhataja - Kommenteeri artiklit

2018. a rahvusvahelise teatripäeva gala tegelaskuju (kunstnik Rosita Raud, fotol näitleja Karl Sakrits). Gala teatrimaskide ja kostüümide näitus on avatud NUKU muuseumi aatriumis. Foto: NUKU teater

 

Muuseum on kultuurikandja – mäluasutus, haridusasutus. Eelmisest lausest puudub aga kõige olulisem sõna – „inimesele“. Muuseum on inimesest rääkiv ja inimesele suunatud kultuurimeedium, mille kaudu on võimalik nii kultuuri- ja keele- kui ka põlvkonnaülene kommunikatsioon.

Teatrimuuseumi võimalus inimesi mõjutada on erakordselt suur. Nn teatrikeeles rääkides kõneleme lisaks verbaalsele tekstile ka meelte kaudu. Meelte abil tärkavad inimeses teadmised varasematest kogemustest. Teatris „räägitakse“ inimesega kuuldava ja nähtava – muusika, projektsioon, kostüümid, lavakujundus jne – kaudu. Kuuldav pole teatris üksnes verbaalne tekst ja nähtav pole teatris vaid illustreerimisvahend. Visuaalne ning helimaterjal pakuvad teatris hoopis laiema mõistmisvõimaluse, mida igaüks tõlgendab vastavalt enda kogemustele. Teatritekstid on alati mitmekihilisemad kui sõnaline meedium. Sõnalise materjali sisu on määratletud sõnade tähendamisruumiga, mis võib oma raskusastme tõttu jääda mõistetamatuks või ebahuvitavaks – visuaalne ja heliline loob aga palju laiemaid interpretatsioonivõimalusi ja on arusaadav laiemale hulgale inimestele. Teatrikeeles rääkides on võimalik inimesele uusi teadmisi pakkuda tema isiklike kogemuste äratamise kaudu.

Teatrikeel on lisaks võimaluste paljususele ka omamoodi võluvahend nendele, kes soovivad õppida „raamat padja all magades“, kuna teatrikeelest arusaamist ei pea otseselt õppima. Teatritegijaid saab selles olukorras võrrelda arvutiprogrammi loojatega – halvasti kirjutatud programm ei tööta ja on puudulik. Samamoodi on puudulik halvasti lavastatud ja mängitud etendus – see ei tekita äratundmist ega ärata inimese hinge.

NUKU muuseumis saab õppida teatrikeeles rääkima. Muuseumi koolitundides muutuvad matemaatika, füüsika, ajalugu, ühiskonnaõpetus, keemia ja kunstid teatrikeele abil arusaadavaks ja ülilihtsaks. Kõik algab inimesest. Kutsume teid NUKU muuseumisse enda teatrikeeleoskust avastama.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!