VAT Teatri uus hooaeg toob viis uuslavastust

28. sept. 2018 Tiiu Talvist VAT Teatri korraldus- ja kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit

VAT Teatri 32. hooaja esimene uuslavastus „Pilgatud pimedus“ jõudis publiku ette 20. septembril.

Selles musta huumoriga vürtsitatud loos saadetakse kaks sõdurit ohtlikule missioonile. Nad peavad vihmametsast üles leidma sõjaväelase, kes juttude põhjal kaotas ürgses looduses mõistuse ja tappis oma võitluskaaslased. Suures plaanis on see lugu valge inimese eelarvamuslikust ja piiratud suhtumisest ülejäänud maailma – meie ju teame kõige paremini, kuidas asjad käivad. Loo lavastas Christian Römer (Saksamaa) ja mängivad Jaak Prints, Tanel Saar, Margo Teder ning Ago Soots.

Süda räägib suu puhtaks

28. novembril esietenduv lavastus „Südame sosin“ annab sõna südamele, mis on moodsa, stressi täis ajastu üks suurimaid kannatajaid. Inimene tormab kümnes suunas, rahmeldab ja rassib ennastunustavalt, aga vaene süda peab selle kõik vaikides ära kannatama. Enam mitte – nüüd räägib ta suu puhtaks! Loo autor on populaarne vene kirjanik ja teatrimees Jevgeni Griškovets (Venemaa), lavastab Margo Teder ja laval on Lauri Saatpalu.

Märtsis tuleb „Dekameron“

Märtsis 2019 elustab Aare Toikka Viljandi kultuuriakadeemia teatritudengitega Euroopa kultuuriloo ühe tüviteksti, „Dekameroni“, mis räägib grupist noortest, kes on end katku eest ühte villasse lukustanud ja jutustavad vastamisi terve hulga liigutavaid, kummalisi, veriseid ja valusaid lugusid. Autor Giovanni Boccaccio (Itaalia), dramatiseerija ja lavastaja Aare Toikka, osades Viljandi kultuuriakadeemia teatrikunsti 12. lend. Esietendused toimuvad nii Viljandis kui ka Tallinnas.

Laval on keerulised suhted …

Märtsis jõuab publiku ette teinegi uuslavastus: Yasmina Reza (Prantsusmaa) kirjutatud „Kolm versiooni elust“. Edukas astrofüüsik ja tema naine lähevad külla teise astrofüüsiku perele. Mingil põhjusel jõuavad nad kohale aga üks päev varem. See on alles esimene äpardus, sest ootuspärasest intellektuaalide õhtupoolikust kujuneb hoopis paras peavalu ning pinged jõuavad haripunkti nii tegelaste töö- kui ka eraelus. Loo lavastab Karl Koppelmaa (teater KELM), osades Elina Reinold, Liisa Pulk, Tanel Saar ja Margo Teder.

… ja ohtlikud ained

Tööpealkirja „Imeilus õhtu ja veel kaunim hommik“ kandva loo autorid on Helen Rekkor ja Mihkel Seeder, lavastaja Helen Rekkor (teatriühendus Misanzen).

Roofie ehk rohüpnool on tugev uinuti, millest on saanud mitmesuguste vägistamisuimastite kurjakuulutav sümbol. Tähelepanematule pidutsejale puistatakse midagi joogi sisse, et teda oleks lihtsam oma tahtele allutada. Ekslikult arvatakse, et Eesti ööelus roofie’tamist ei esine. Esineb küll. Ja üldse mitte harva. Milline inimene on valmis teisele niimoodi tegema? Ja kuidas käituvad inimesed, kes mõistavad ühtäkki, et nad on lõbutsemise ajal muutunud sihtmärkideks – kas nad kangestuvad hirmust või muunduvad kättemaksuingliteks? Esietendus aprillis 2019 rahvusraamatukogu Tornisaalis.

Riikliku õppekava läbivate teemadega seotud töötoad

Liisa Saaremäel (Eesti Draamateater) lavastuses „Kas kalad magavad?“ Foto: Siim Vahur

VAT Teatri töötubade eesmärk on toetada õpetajat mitmesuguste teemade avamisel. Nüüd on meil kõigi töötubade info juures uued viited, milliste põhikooli ja gümnaasiumi riiklikku õppekava läbivate teemadega see seostub. Uued töötoad sel hooajal on nii õpetajatele kui ka õpilastele mõeldud tantsutöötuba ning foorumtöötuba „Noor virtuaalmaailmas“. Viimane on läbinud uuenduskuuri ning toimub nüüd pärast „#kaotamindära“ etendust. Lisaks on nüüd õpetajatel võimalik „Seksuaalsus, meedia ja identiteet“ töötuba pärast „Kas sulle meeldib porno?“ etenduse vaatamist ka kooli kutsuda.

Tundlike noortelavastuste – „Kas kalad magavad?“ ja „#kaotamindära“ – juurde oleme loonud uued toetavad materjalid, neist esimese juurde valmis see koostöös psühholoog Pille Isatiga ning teise juurde koos veebikonstaabel Maarja Punakiga. Materjalid, mida saab meie kodulehelt alla laadida, moodustavad paketi lavastustega ning avavad näidendi ja lavastuse tagamaid, pakuvad harjutusi enne ja pärast teatriskäiku ning kasulikke kontakte ja linke.

Kõigest uuest, aga ka juba eelmisel hooajal kavas olnud lavastustest ja töötubadest lähemalt meie kodulehel www.vatteater.ee.

 

PuudutaVAT Teatrit!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!