Õpetajate Leht 12. oktoobril

10. okt. 2018 - Kommenteeri artiklit

Seiklus!

Tänases Õpetajate Lehes tutvustame põgenemistube, seiklusparke, muuseume, mängumaid ja vabaajakeskusi, kuhu minna koos klassiga peagi algaval koolivaheajal või edaspidi toredat päeva veetma.

Direktor, millal saame preemiat?

Tänavusel aasta õpetaja galal antakse esmakordselt välja 65 000 euro suurune riiklik elutööpreemia. 10 000 euro võrra rikkamana lahkuvad peoõhtult ka eri kategooria aastapreemiate laureaadid. Riik tunnustab kodumaa juubeliaastal õpetajaid suurejooneliselt. Kuidas on aga koolides lood?

Minu poistega võib luurele minna

Rakvere gümnaasiumi sotsiaalpedagoog Julia Mägi võttis kahe aasta eest juhatada keeruliste lastega väikeklassi. Tänavu sügisel võis ta klassi rahuliku südamega järgmise astme õpetajaile üle anda – rüblikutest on saanud toredad noored. „Kool on koht, kus erinevad maailmad saavad kokku üsna väikesel territooriumil. Sõbralikud ja hoolivad inimesed on oodatud igal pool. Minu põhieesmärk ongi olnud aidata oma klassi poistel kasvada headeks inimesteks,“ ütleb Mägi.

Tänapäeva noor kui isejuhtiv buldooser

Tänapäeva noortel on liiga vähe valikuvõimalusi, tõdesid noorsootöö foorumil „Noorum“ nii ühiskonnateadlased kui ka ka noored ise.

Missugune peaks olema tänapäeva veebientsüklopeedia

Eesti Instituudis arutati veebientsüklopeedia Estonica tulevikku. Leiti, et üks võimalus on võtta eeskuju uutest digiõpikutest, sest Estonica on õpilaste ja tudengite hulgas väga populaarne. Loomulikult on suur eeskuju ka Britannica veebiversioon.

Apla ambitsioonikuse sündroomist ja haridusest

„Mida kujutavad endast ambitsioonikus ja enesekindlus nähtustena ning mida nende kooslus üledoosi korral inimesega teeb?“ küsib literaat Elo Viiding. „Igal juhul on ambitsioonikus segatuna hüpermega-enesekindlusega ülivõimas asi, mis avab kõik uksed. Uksed, millega teised kohe aga vastu pead saavad.“ Ambitsioon seda toetava vähimagi eetilise sõrestikuta on olemuslikult vale, leiab Elo Viiding.

Pärnus arutleti hariduse üle

Kooli nähtamatu käsi kasvatab õpilasi igal juhul, sest kooli argipäev vormib isiksust. Õpetaja vastutus ja eeskuju on võimsad arengu ja muutuste mootorid. Vabadusel on piirid ja eneseteostus ei kõrgu üle kõige, meil on kohustused ka kaasinimeste ja elukeskkonna ees. Sellised teesid jäid kõlama Pärnus peetud aastakonverentsil, kus kõneldi töökultuurist hariduses.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!