Sõnal sabast: Prohvus

12. okt. 2018 Priit Põhjala - Kommenteeri artiklit

Priit Põhjala.

Ma olen tähele pannud, et vahel kasutatakse sõna „prohvus“ ka ettekuulutaja ehk prohveti kohta, arvates küllap, et see on „prohveti“ ladnam, kõnekeelsem variant. Arusaadav, kahe sõna kõla- ja kirjapilt on ju sarnased, samas kui sõnade etümoloogiline taust jääb nii-öelda harilikule keelekasutajale hämaraks.

Tõsi on see, et nii mõneski prohvuses võib peidus olla prohvet ja nii mõnigi prohvet võib osutuda prohvuseks, kuid sellegipoolest on tegemist kahe eritähendusliku sõnaga. „Prohvet“ märgib teadagi jumala tahte või ilmutuste kuulutajat ning tuleb meile alamsaksa sõnast prophēte, mis omakorda pärineb kreeka sõnast prophḗtēs ‘eestkõneleja, ettekuulutaja’.

Seevastu „prohvus“ on kirumis- ehk vandumissõna, õigekeelsussõnaraamatu järgi argikeelne, millele eesti keele seletav sõnaraamat lisab täpsustuse „leebe“ – vänguselt enam-vähem võrdne näiteks „sindrinaha“, „sunniku“, „kirevase“ ja „kuramusega“. Etümoloogiasõnaraamat esitab kaks võrdväärset laenuallikat: saksa Profos ‘sõjaväelise kohtumõistmise juhataja’ ning vene прохвóст ‘alatu inimene; lurjus, kelm, sinder, nadikael’ ja профóс ‘sõjaväe koristaja laagris’. Viimasega seostub vahest paremini „prohvuse“ (ka „prohmuse“, „prohuse“, „prohkuse“, „rohmose“) üks murdelisi tähendusi: ‘sibi, käimlakoristaja’.

Niisiis ei sobi kuidagi hästi öelda, et „Zarathustra oli vanairaani prohvus“ või „prohvus Hesekiel elas 6. sajandil e.m.a“ või näiteks „prohvusehabe“ pika täishabeme kohta, kui me just tõesti ei mõtle, et nood prohvetid olid ühtlasi ühed parajad sunnikud või ei pea silmas mõne lurjuse küljes paiknevat habet või ehk mõnd pika täishabemega lurjust. Seevastu on „prohvus“ täiesti omal kohal sellistes malbetes sajatustes nagu „Oh sa prohvus, see läks küll kehvasti!“, „Vanamees, kuradi prohvus, mis sa norskad!“ ja „Prohvuse ilm on täna jälle hukas“.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!