Sport, sport, sport!

5. okt. 2018 Sirje Pärismaa ja Heiki Raudla - Kommenteeri artiklit

Neeme küla rahvas Harjumaal Jõelähtmes tähistas koolispordipäeva jalgpalliüritusega valmival staadionil.

 

28. septembril peeti üle Euroopa koolispordipäeva, mida Eestis kureeris koolispordiliit. Selle korraldamise mõte oli kujundada ja arendada noorte seas sportlikke harjumusi ja tervislikku eluviisi. Iga kool valis ise, mida ja kuidas spordipäeval ette võeti. Korraldati näiteks jooksuvõistlusi, pallimänge, ratta- ja seiklusmatku, maastikumänge ja palju muud põnevat.

Tartu Kristjan Jaak Petersoni gümnaasium tähistas juba neljandat aastat Euroopa spordinädalat Petersoni jooksuga. Nagu varasematelgi kordadel, anti start Toomemäelt Petersoni ausamba juurest.

Seekord tuli läbida kümne kontrollpunktiga orienteerumisrada, mis kulges mööda Tartu skulptuure. Igas punktis ootas võistlejaid väike mälumäng. Tähelepanelikumatel õpilastel, kes koolimajas teadetetahvleid uurinud, polnud vastuseid raske leida. Abi võis otsida ka internetist.

Kuna meil on 40% õpilasi väljastpoolt Tartut, siis on üritusel mitu eesmärki: õpime tundma Tartut ja Petersoniga seotut,“ rääkis õppekvaliteedijuht Anna-Liisa Blaubrük.

Petersonid on vallutanud linna ka eelmistel aastatel. Võistkonnad on spordiäpiga joonistanud Tartu tänavatele Kristjan Jaak Petersoni kuju ning siis raja läbinud.

Euroopa spordinädal on au sees ka õpetajate seas. Tänavu panid nad välja kogunisti kaks võistkonda – nii jooksjate kui ka kõndijate oma.

Traditsioon on seegi, et võistluse korraldavad alati õpilased ise. Üheteistkümnenda klassi õpilased Diana Babina ja Kaja Liina Korb olid tänavused organisaatorid ja tegid seda oma praktilise töö raames.

Üritus on juba mitu aastat toimunud ja pilt oli selge. Meil oli ka väga hea juhendaja,“ rääkis Korb. „Kõige raskem oli koostada võistlusjuhendit. Auhinnad saime tutvuste kaudu. Mu vennal on oma firma ja ta pani välja 12 kinkekaarti, võistlejate vahel läks loosi akupank.“

Kaja Liina mahetalunikust ema andis auhinnafondi aga kaksteist purki maitsvat ploomi-alõtšamoosi. Moosid ootasid raja läbinud õpetajaid.

Reedel õhtul meelitas Jõelähtme valla rahva Neeme külla kohaliku kooli õpilaste rajatav jalgpallistaadion, mis peaks valmis saama kevadeks, aga mille tarbeks on soetatud juba suurem osa vajalikust inventarist. Neeme kool korraldas Euroopa koolispordipäeva raames Neeme küla jalgpalliväljaku avaürituse.

Neeme kooli kehalise kasvatuse õpetaja Pille Plakk tõdes, et kui tavaliselt peab kehalise kasvatuse õpetaja platsi tunniks ette valmistama, siis siin olid lapsed tunniks kõik ära teinud. Ta tunnistas, et tegemist on väljakuga veel üksjagu, ennekõike pinnasetööd. Õpilaste koostatud projekti raha eest on soetatud kaks uut väravat, nurgalipud, jalgpallid, eraldusvestid, koonused ja veel nipet-näpet. Raha on olemas ka joonemasina jaoks. Kes teab, ehk sünnib varsti FC Neeme.

Kogukondlikule sündmusele olid kaasatud kooli hoolekogu, vallavanem, lapsevanemad, õpetajad, aga ka Eesti jalgpallikoondise jalgpallurid ning Neeme ja ümberkaudsete külade elanikud.

Jalgpalliplats rajatakse Neeme külla noorte omaalgatuslike ideede projektifondi Nopi Üles abiga. Oluline on silmas pidada, et tegemist on noorte omaalgatusega. Projektifondi Nopi Üles tegevuste ellurakendamist rahastatakse haridus- ja teadusministri kinnitatud ning Eesti noorsootöö keskuse elluviidava, ESF-i kaasrahastatud programmi „Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine“ kirjeldatud tegevuse raames.

Euroopa koolispordipäeva peamine eesmärk oli tõsta kehalise kasvatuse ja spordi tähtsust koolides, pakkuda noortele lõbu ja naudingut kehalise aktiivsuse tõstmise kaudu, edendada tervist ja heaolu pidevõppe eesmärgil, suurendada sotsiaalset kaasatust ja arendada sotsiaalset pädevust õpilaste hulgas ning koostöö Euroopa riikidega koolispordi edendamiseks.

Projekti toetab Euroopa Komisjon Erasmus+ programmi kaudu. Euroopa koolispordipäevast osa võtma registreeris end tänavu 117 kooli.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!