Teeme rahvakultuuri ise endale ägedaks

26. okt. 2018 Sirje Pärismaa toimetaja - 1 Kommentaar

Kuressaare ametikooli õpetaja Merit Karise pälvis tänavu aasta kutseõppeasutuse õpetaja tiitli. Foto: HTM

 

„Kohelge mardisante kui esivanemate hingi. Laske mardid sisse tulla! Isegi kui nad ei tunne päriselt tavasid, kohelge neid nagu esivanemate hingi, ärge laske neil tühjade kätega lahkuda.“ (Ene Lukka-Jegikjan) Foto: Blanche Siirak

Ameerikalik halloween kõrvitsate ja kollidega vallutab nooremate eestlaste meeli ja koole-lasteaedugi üha enam. Äsja aasta õpetajaks valitud Kuressaare ametikooli disainiõpetaja Merit Karise soovitab aga kuulutada meie oma mardi- ja kadripäeva riiklikeks tähtpäevadeks ning ettevõtetel tulla välja neist inspireeritud toodetega. Karise soovitusel ja juhendamisel on õpilased mitmel aastal teinud moodsaid kadri- ja mardimaskeeringuid, maske ja kommipakendeid.

Praegu valmistavadki Kuressaare ametikooli disainisuuna stilistiõpilased mardilaadale dekoratsioonideks vanadest sallidest ja kampsunitest mardimaske.

Õpilaste reaktsioonid kadri- ja marditeemale on seinast seina: osa räägib vaimustunult oma kogemustest, osa on täiesti ükskõikne,“ lausub Merit Karise. Viimaste hulk kasvab paraku iga aastaga, samas on avalikus ruumis üha rohkem märgata halloween’i. Nii tulebki õpetajal selgitada, et eri rahvad tähistavad samasisulisi tähtpäevi eri ajal ja moel ning just see teebki kultuurid huvitavaks.

Karise mäletab lapse ja naabriperega koos kadrisanditamist. Käidi valgetes kitlites pimedatel tänavatel ja kui eramajade aedades oli inimesi, siis lausa hüüti: „Oi, kadrisandid, tulge meile!“

See oli tore ja julgustav, sest algselt olime sihikule võtnud ainult tuttavad pered,“ meenutab Karise.

Nii oligi reklaami ja ideede leidmist õpetav Karise väga üllatunud, kui sel aastal nägi poes hoopis halloween’i komme.

Mõtlesin, et see on küll korralik maksahaak mardi- ja kadripäevale, mis niigi taandumas,“ sõnab Karise. „Kuigi marti ja kadrit joostakse üha vähem, on palju nende külaskäigu ootajaid, pakun, et valdav osa 35+ lastevanematest. Siit ka mu arusaamatus: kui ostjad on olemas pühale, mis tähendab kommide, küpsiste, kuivatatud puuvilja koju ostmist ja äraandmist, siis miks ometi ei kasuta seda võimalust meie magusatootmise lipulaev Kalev?“

Sisult sarnane

Karise möönab, et halloween ja mardi-kadripäev on küll üsna sama sisuga ja mõlemad on hingedeaja sanditamispäevad, kuid viimaste kasuks räägib fakt, et valdav osa magusaostjaid on ise marti ja kadrit jooksnud ja ostaksid tõenäoliselt hea meelega päevakohast kaupa.

Ma ei tea kedagi, kes mardi- ja kadripäeva vastu oleks,“ kinnitab Karise. „Kuid kui meedia räägib neist pühadest vähe ja kaubanduses pole ühtegi viidet neile, siis avalik taust mitte ainult ei toeta pühade säilimist, vaid aitab kaasa nende kadumisele.“
Viie aasta eest saatiski Merit Karise Kalevi turundusosakonnale kirja ja tegi ettepaneku teha spetsiaalsed kommipakid mardi- ja kadripäevaks. „Kalev võiks teha spetsiaalse kujunduse ja nimega pakid, mida mardi- ja kadrisanti jooksvatele lastele anda,“ kirjutas Karise. „Kas pisikesed – sest iga sant peab midagi saama – või siis hulgipaki, kust peoga kõigile komme koti sisse tõsta. Võiks olla olemasolevate kommide segu, kuigi eriti uhke oleks komm Mart ja komm Kadri. Tore, kui paki sees või küljes oleks paberist mask, lahtivolditav, et kodus näha, milline mask tuli. Maski üks pool oleks värviline, teisel poolel oleksid kirjas nt mõistatused, mida kadri- ja mardisandid peredes küsivad, samuti lõbusaid õnnesoove. Kalevile tähendaks see potentsiaalselt suurt müüki ja samas püsiksid elus toredad Eesti rahvakombed.“

Fotod: Merit Karise

Vastust Karise oma ettepanekule ei saanud. Ta pakub, et kaasa võiksid lüüa teisedki ettevõtted. Õlletootjatel võiks olla mardi- ja kadriõlu ehk mardi- ja kadrikahi, nagu vanasti öeldi. Söögikohad saaksid pakkuda uuendusi traditsioonilisest köögist, meedia avaldada retsepte, mida kodus valmistada.

Näiteks lambalihaga orsottot, mardimauke – tangu- ja jahuvorste –, hanepraadi, karaskit, oa- ja hernekotlette,“ loetleb Karise. „Klubid korraldaksid mardi- ja kadripidusid ning -kontserte. Kõike vanast inspireeritult, aga tänapäevasel kujul. Kindlasti jaguks vastuväitjaid, kes küsiksid, kas tasub jõulude ja jaanipäeva kõrval veel kaks rahvakalendri püha kommertslikuks muuta, kuid keegi ei keela kaubandust ignoreerida ning ise komme ja toite valmistada.“

Kuressaare ametikooli õpilase Maaria Pajuste disainitud mardipäeva kommipakend.

On ka neid, kes räägivad, et kombed on kogu aeg muutumas, eesti kultuur ongi üks mitmesuguste mõjude segu. Mõni ei poolda kommisöömise soodustamist ühelgi moel, kuid komme saab ka müsli ja kuivatatud puuviljaga teha.

Rahvakultuuri ja traditsioonide hoidmisest on tänapäeval saanud teadlik tegevus,“ ütleb Karise. „Kellele see sobib, kellele mitte. Ostame rõõmuga vastlakukleid, miks me siis mardi- ja kadrikommi ei ostaks?“

Riiklikud tähtpäevad

Kõigepealt võiks mardi- ja kadripäeva kuulutada riiklikuks tähtpäevaks, soovitab Karise. Mardipäev oleks rahvalaulu- ja -tantsupäev. Sel päeval mängisid ju sandid pilli, laulsid ja tantsisid, liiati on meie rahvaluulearhiivides 1500 teisendit mardilaule.

Kadripäeval lõppesid naistel välitööd ja algas käsitöö aeg, seega võiks see olla käsitööpäev. „Kadripäev ise on küll ketruskeeluga, kuid andideks anti just villaseid esemeid ja edasi algasid tööd ketrustubades,“ teab Karise.

Riiklikeks tähtpäevadeks kuulutamine oleks laia kõlapinnaga seisukohavõtt, mis mõjutaks meediat ja kaubandust,“ arvab Karise. „Nii oleksid mardi- ja kadripäev ehk rohkem pildil ja suureneb võimalus, et päevakohast kajastust, tooteid, üritusi ja tegevust oleks ka rohkem. Naljaga pooleks, lähenevaid valimisi arvestades võib juhtuda, et Mart Helme üksi ostab suure hulga mardikomme ja käib lauldes neid ukse taga jagamas. Tõsiselt rääkides, näiteks Kadri Voorandi interpretatsioone kadrilauludest või Metsatölli omi mardilauludest kuulaks hea meelega.“ Karise ütleb, et lapsed ja noored saaksid ju ka mardi- või kadripäeval kõrvitsaid kaunistada ja maskeeringuid nii lahedaks teha, kui fantaasialend annab. Aga oleks kahju, kui me ei oskaks eesti rahvakultuuri ise endale ägedaks teha.

Keegi teine seda meie eest ei tee,“ sõnab Karise. „Ka täiskasvanud võiks huumoriga kaasa lüüa, sest kes ei rõõmustaks, avastades naabrimehe ukse tagant õlekubuks maskeerituna määgimas.

Mõelgem oma peaga, tõlgendagem rahvakultuuri loovalt ja vaimukalt!“

 


KÜSIMUS JA VASTUS

Tänavu on müügile tulnud Halloweeni kommid. Kas teie ettevõttes on kaalumisel olnud idee, et Eestis võiks rahvakultuuri traditsiooni elushoidmiseks pakkuda hoopis Mardi või Kadri komme? Kas järgmisel aastal võiks loota maiustusi mardi- ja kadrisantidele?

Ruth Roht, AS Orkla Eesti kommunikatsioonijuht:

Mõte on huvitav ja kindlasti me kaalume seda.


Kui sante ei kutsutud tuppa, siis soovisid nad perele tõbesid, nälga ja muud ebaõnne. Näiteks:

Susi sitku supipatta, jäägu te kodu kopitama, saagu sul savitse latse, saagu su tuba põlema.“

 


Loe mardi- ja kadripäeva kommetest:

http://www.folklore.ee/erk/exhibits/show/kadripaev

http://www.folklore.ee/erk/exhibits/show/mardipaev


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Teeme rahvakultuuri ise endale ägedaks”

  1. Kati Taal ütleb:

    Väga õiged mõtted, Merit Karise! Soovin palju edu mardilaadaks ja jätkuvat jõudu mardi- ja kadrikommete teemaliste toodete avalikku ruumi toomisega! Suur rõõm! 🙂
    Ja et argumendil “eestlastele on mardi- ja kadripäev ooluline” oleks rohkem kaalu, kui minna uutele läbirääkimistele suurettevõtjatega, siis kõik mardid ja kodud, pange ennast kirja sel aastal!
    http://www.mardipaev.com

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!