Eestlased töövarjuks Bulgaarias

9. nov. 2018 Ave Kartau, Signe Reidla Surju põhikooli õpetajad - Kommenteeri artiklit

Goritsa Lazarova, Ave Kartau, Signe Reidla ja Sonya Kulincheva.

 

Olime töövarjuks Bulgaarias ühes Kyrillose ja Methodiuse nime kandvatest koolidest (oсновно училище „Св. св. Кирил и Методий“), mis asub Bachevo asulas (http://oubachevo.org/).

Külastus toimus „Erasmus+“ programmi raames. Jälgisime töövarjudena inglise keele, matemaatika ja arvutiõpetuse tunde. Inglise keele õpetamisel on Bulgaaria koolides rõhk tähtede ja sõnade kirjutamisel, sest bulgaaria kirillitsa erineb ladina tähestikust. Huvitav oli jälgida, kuidas palli- ja rõngamängude abil sõnavara korrati.

Seitsmenda klassi matemaatikatunnis arvutasid õpilased püramiidide pindala ja ruumala. Eestis õpitakse selliseid ülesandeid lahendama alles üheksandas klassis. Bulgaarias õpitakse seitsmendas klassis põhjalikult negatiivset astendajat, avaldiste lihtsustamist ning võrratusi.

Arvutiõpetus on Bulgaaria põhikoolis tunniplaanis eraldi õppeaine, mille jaoks on koostatud põhjalik ainekava ja õpikud.

Bachevo põhikoolil on kunstkattega jalgpalliväljakud ning lapsed lustisid vahetundides rõõmuga õues ja kasutasid selle võrra vähem nutivahendeid.

Meie omalt poolt tutvustasime Bulgaaria kolleegidele eesti kultuuri, haridussüsteemi ja Surju kooli. Andsime inglise keele tunde ja korraldasime robootika ning programmeerimise töötubasid, kus tutvustasime Bulgaaria õpetajatele ja õpilastele Ozoboti robotit, Makey Makey leiutamise komplekti ja miniarvutit Micro:bit. Kõige põnevam oli nii lastele kui õpetajatele Ozoboti programmeerimine värvikoodide abil.

Inglise keele tundides õpetasime bulgaarlastele laule ja mänge ning mälukaartide abil uute sõnade õppimist, mille puhul eelnev keeleoskuse tase ei olnud takistuseks.

Kuna nii Bulgaaria kui ka meie kool tegeleb eTwinningu projektidega, siis lõime külaskäigu ajal uue ühisprojekti „Sharing“, kus õpetajad jagavad üksteisega oma õpetamiskogemusi ning tutvustavad uusi tehnoloogilisi õppevahendeid.

Kooli direktor Sonya Kulincheva korraldas meile meeldiva üllatusena õhtuse vastuvõtu, kus maitsesime koos kohaliku kooli töötajatega bulgaaria traditsioonilisi sööke-jooke ning õppisime selgeks tähtsamad rahvatantsusammud.

Mõlemad koolid on huvitatud edasisest koostööst, nii veebis kui ka päriselt kohtumistest. „Erasmus+“ projekt on hea näide selle kohta, et ka väikesed maakoolid saavad rahvusvahelistes projektides edukalt kaasa lüüa.

Võõrustajad tutvustasid eesti kolleegidele piirkonna kuulsamaid vaatamisväärsusi. Näiteks siinmailgi hästi teatud ravitseja Vanga koduküla, Bulgaaria kõige väiksemat linna Melnikut, mis on kui vabaõhumuuseum, ning kuulsat mägisuusakuurorti Bansko.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!