Euroopa otsib parimaid noori statistikuid

26. nov. 2018 - Kommenteeri artiklit

 

11. jaanuarini saab Eesti statistikaameti veebilehel registreerida kooliõpilaste võistkondi Euroopa statistikavõistlusele .

Euroopa Liidu statistikaameti Eurostat eestvedamisel toimub sel õppeaastal 15 riigis õpilaste Euroopa statistikavõistlus, mis on Eesti oludes suunatud põhikooli-, gümnaasiumi- ja kutsekooliõpilastele. Võistluse eesmärk on äratada õpilastes huvi statistika vastu ning julgustada õpetajaid kasutama statistikat õpetades päriselul põhinevaid õppematerjale. Eesti osaleb esmakordselt. Euroopas toimub võistlus teist korda ja eelmisel õppeaastal osales 11 riigist ligi 11 000 õpilast.

Võistlus pakub õpetajatele võimalust arendada õpilaste statistilisi oskusi nii tunnis kui ka kooliväliselt. Õpetajal on mugav võistlust käsitleda ka ühe osana statistikateema õppetöös, olenemata õpetatavast erialast. Hästi sobib võistlus kasutada matemaatika-, geograafia- või majandusõppes. Samuti on võistlusel osalemine õpilasele hea võimalus omandada algteadmised andmetöötlusest ja iseseisva uurimustöö koostamisest.

Euroopa statistikavõistlusel on riigisisene (eesti keeles) ja Euroopa (inglise keeles) võistlusvoor. Eesti võistlusvooru parimaid võistkondi ja nende juhendajaid auhinnatakse ja nad saavad võimaluse osaleda Euroopa võistlusvoorus. Võimalik on osaleda kas üksi või kuni kolmeliikmelises meeskonnas.

Eesti-sisesel võistlusel on kaks vooru

Esimeses voorus tuleb lahendada kolm veebipõhist valikvastustega testi. Neist esimeses kontrollitakse statistika põhimõistete tundmist, graafikute tõlgendamisoskust ja tõenäosusteooria algteadmisi. Teine test näitab riiklike statistikaallikate kasutamisoskust ja kolmas eeldab statistilise väljaande tõlgendamisoskust ning õiged vastused tuleb leida Eurostati eesti keelde tõlgitud elektroonilisest väljaandest. Kolme testi on võimalik sooritada kahe nädala jooksul ja juba korra antud vastuseid saab õpilane vajadusel muuta.

Teise vooru pääsenud võistkonnad teevad statistilise uurimuse korraldajate ettevalmistatud andmestiku põhjal. Uurimuse koostamiseks on osalejatel aega üks kuu.

Euroopa võistlusvooru pääsenud võistkondadel tuleb teha lühike video, mis selgitab mõnd etteantud statistikamõistet või -teemat.

Võistlusel osalevad põhikooli-, gümnaasiumi- ja kutsekooliõpilased on jagatud kahte vanuserühma: vanem vanuserühm 10.–12. klass ja kutsekool (umbes 16–18-aastased) ning noorem vanuserühm 7.–9. klass (umbes 14–16-aastased).

Eesti-sisene võistlusvoor toimub 2019. aasta jaanuaris-märtsis, Euroopa finaal aprillis-mais.

Võistkondi saab registreerida 11. jaanuarini statistikaameti veebilehel. Seal on ka rohkem infot võistluse kohta, reeglid ja näidistestid.

Eestis korraldavad võistlust statistikaamet, haridus- ja teadusministeerium, SA Innove ja Tartu ülikool.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!