Jõulukuul sooja troopikasse

30. nov. 2018 - Kommenteeri artiklit

Tartu ülikooli botaanikaaia troopikamaja. Foto: Katrin Mäeots

 

Jõulukuul ootame 1.–4. klassi õpilasi osalema harivas jõuluprogrammis „Sooja troopikasse“, mis toimub 4., 11. ja 18. detsembril kella 11–13 Tartu ülikooli botaanikaaias.

Õpilastele toimub ekskursioon TÜ botaanikaaia kasvuhoonetes, koos juhendajatega meisterdatakse jõulukaarte ja kuuseehteid, mängitakse loodushariduslikku mängu ning saab vaadata botaanikaaia näitust „Talvine rohelus“. Õppeprogrammil saavad osaleda I kooliastme (1.–4. klass) rühmad suurusega 10–24 õpilast ja õpetaja. Õppeprogramm kestab 2 tundi (120 minutit) ning maksab rühmale 125 eurot.

Troopika loodus on väga eriilmeline, varieerudes vihmametsadest kõrbeteni. Jõuluprogrammis „Sooja troopikasse“ saavad õpilased tutvuda troopikas kasvavate taimedega ja nende kohastumustega. „Enamik troopikataimedest on lopsakad ja igihaljad. Tänu soodsatele tingimustele on taimed kiirekasvulised, liikide arv ja mitmekesisus väikesel maa-alal on suur. Iseloomulik on roni- ja vääntaimede ning epifüütide rohkus,“ ütles jõuluprogrammi korraldaja ja loodushariduse spetsialist Margit Hirv. Ta lisas, et programmi käigus saabki teada, kes on epifüüdid ja kes liaanid ning miks ja millistel taimedel on muundunud lehtedest moodustunud kannutaolised püünised.

Troopilistelt aladelt on pärit paljud toa- ja tarbetaimed. Jõuluprogrammis saab tuttavaks taimedega, mille maitset me tunneme piparkookides: näiteks vanill, must pipar, kardemon, kaneelipuu. Tutvutakse ka igapäevaelus tarvitatavate troopikataimedega, nagu näiteks ananass, sidrunipuu, riis, kakaopuu, kohvipuu, koosospalm jpt.

Programmi teises osas saavad õpilased ise meisterdada jõulukaarte ja käbidest kuuseehteid. Jõuluprogramm lõppeb vahva loodusharidusliku mänguga.

Enne ja pärast programmi saab vaadata TÜ botaanikaaia näitust „Talvine rohelus“, mis tutvustab igihaljaid ja talvehaljaid taimi, sealhulgas on suur osa Eesti looduslikke taimi.

Lisainfo ja registreerimine Margit Hirv, tel 523 9736, margit.hirv@ut.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!