Kallis kodumaa, armas nurgake …

29. nov. 2018 - Kommenteeri artiklit

Õpetajad-juhendajad Niina Peerna (Laulasmaa kool) ja Gülnara Vals (Kehra gümnaasium). Fotod: erakogu

Tallinna ja Harjumaa koolide õpilased osalesid rahvusvahelisel konkursil „Kallis kodumaa, armas nurgake…“

Alates 2014. aastast tegutseb Eestis aktiivselt vähemusrahvuste keskus Radzima, mille juhendamisel osalevad Eesti koolide õpilased ja õpetajad üritustel Valgevenes ja Eestis. Juba neljandat aastat korraldab Radzima Tallinnas valgevene kultuuripäevi. Ettevõtmist toetab Valgevene saatkond Eestis. Osa nendest päevadest – muusikalis-poeetilised õhtud ‒, on pühendatud valgevene poeetide juubelitele, kellest Eesti juba tuntakse Janka Kupala, Maksim Bogdanovitši, Pimen Pantšenko loomingut.

Ei olnud ka see aasta erinev. 2018. aastal on valgevene poeedi Pavljuk Pronuzo 100 aasta juubel. Oma luuletustes kirjutas ta kodumaast, inimestest, lastele lastest ja ilusast loodusest. Tänu sellele pandigi augustis välja kuulutatud rahvusvahelise laste joonistuste konkursile nimeks „Kallis kodumaa, armas nurgake …“. Õpilased koolis ja kodus kuulasid, lugesid ja tõlkisid Pavljuk Pronuzo luuletusi ning panid oma mõtted, tunded ja luuletuse sisu joonistustena paberile. Konkursile saabus 109 joonistust Eestist, Valgevenest, Venemaalt, Lätist, Leedust ja Itaaliast. Harjumaalt osalesid edukalt Laulasmaa ja Klooga kooli, Vääna mõisakooli ja Kehra gümnaasiumi õpilased. Tallinnast lõid edukalt kaasa valgevene pühapäevakooli Busliki õpilased.

Mahuka töö tegi konkursi žürii, kuhu kuulusid neli valgevene pühapäevakooli Busliki lapsevanemat ja tuntud eesti kunstnik Jelena Mironova-Jeltsova. Žürii esimees oli Gennadi Jeltsov, vene kunstnike liidu liige Pariisis.

 

Harjumaa õpilaste tulemused

Vanusekategoorias 7–9 aastat pälvis teise koha Vääna mõisakooli 1. klassi õpilane Richard-Roberto Pukk. 10–11-aastaste kategoorias tunnustati mitmesüžeeliste piltide žanris („За усердное исполнение многосюжетного жанра“) Laulasmaa kooli õpilast Sofia Gorohhovat. Vanusekategoorias 12–13 aastat tunnustati Klooga kooli õpilast Sandra Keemi ning Laulasmaa kooli õpilasi Merilin Laarmanni ja Helena Kallast. Vanuseklassis 14–16 aastat saavutasid teise koha Inessa Bogdanova ja Anette Savtšuk Kehra gümnaasiumist, tunnustust leidis ka Laulasmaa kooli õpilase Olivia Reimetsa töö.

17. novembril toimus Tallinnas Nõmme kultuurikeskuses muusikalis-poeetiline õhtu „Kallis kodumaa, armas nurgake …“, kus avati näitus ja autasustati osalejaid. Üritusel viibisid noored kunstnikud koos vanematega. Valgevene saadik Eestis andis koolide direktoritele üle tänukirja rahvusvahelisel konkursil osalemise eest ja aukirjad võitjatele. Radzima juhatuse esimees Ketlin Pukk tänas kõiki osalejaid ja andis üle valgevene meenetega tänukirjad. Kontserdiprogrammis esines Daugavpilsi ansambel Praleski, valgevene kollektiiv Ljanok Tallinnast, Valgevene pühapäevakooli Busliki õpilased ja lapsevanemad, Minski koolide õpilased ja õpetajad. Tallinna Õismäe vene lütseumi, Haabersti vene gümnaasiumi ja Laulasmaa kooli õpilased lugesid valgevene poeedi luuletusi valgevene ja vene keeles ning esinesid muusikaliste numbritega. Pidulik üritus lõppes valgevene rahvustoitude degusteerimisega.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!