Mida arvavad erakonnad lõimimisest?

23. nov. 2018 Raivo Juurak toimetaja - Kommenteeri artiklit

Helen Lemming (Elurikkuse Erakond), Kristina Kallas (Eesti 200), Züleyxa Izmailova (Eestimaa Rohelised), Neeme Kuningas (Eesti Vabaerakond), Viktoria Ladõnskaja-Kubits (Isamaa), Mihhail Kõlvart (Keskerakond), Laine Randjärv (Reformierakond), Jevgeni Ossinovski (Sotsiaaldemokraatlik Erakond). Foto: Raivo Juurak

 

Kuidas mõjutavad eestlaste ja venelaste lõimumist Eesti koolisüsteem, poliitikud ja meedia? Nendele küsimustele vastasid meie erakondade esindajad Integratsiooni Sihtasutuse vestlusringis 16. novembril Tallinnas.

KOOLISÜSTEEM. Vene õppekeelega koolid peavad kaduma. Sellele mõttele ei vaielnud ühegi erakonna esindaja vastu ja nii on põhjust loota, et selles suunas hakkavadki asjad liikuma. Mõned väljavõtted öeldust. „Nagu uus­immigrantide lastele õpetatakse eesti keel ruttu selgeks, nii tuleb õpetada ka vene kodukeelega lastele“ (Helen Lemming, Elurikkuse Erakond). Eesti keeles õppimine peab algama juba lasteaiast (Laine Randjärv, Reformierakond). Eesti, vene ja kõigi teiste kodukeeltega lapsed peavad õppima ühes ja samas koolis (Kristina Kallas, Eesti 200). Vaja on luua ühtne eesti kool, kus vene õpilastele on valikaineteks vene keel ja kultuur vene keeles (Viktoria Ladõnskaja-Kubits, Isamaa). Ideaalne eesti keeles õppimise variant on keelekümblus – oleks meil vaid rohkem kümblusõpetajaid (Mihhail Kõlvart, Keskerakond).

POLIITIKUD. Poliitikud ei ole lõimumisest eriti huvitatud, märkisid teatava üllatusena vestlusringis osalenud poliitikud. Sõbralik ühiskond ei ole meie suuremate erakondade eesmärk, sest konflikt annab rohkem klikke ja hääli (Züleyxa Izmailova, Eestimaa Rohelised). Üks venelane on öelnud, et kolm aastat on tal Eestis hea elada, aga igal neljandal, valimiste aastal tahaks ta siit lahkuda, sest siis vastandatakse teda eestlastele keele, rahvuse, ajaloo, kultuuri jne põhjal, jutustas Kristina Kallas, Eesti 200. Hariduse teema tuleks poliitikute puhul üldse mõneks ajaks moratooriumi alla panna, et spetsialistid saaksid asjad korda teha (Mihhail Kõlvart, Keskerakond). Poliitikute viga on see, et nad usuvad oma plaanide ja programmide kõikvõimsusse (Jevgeni Ossinovski, Sotsiaaldemokraatlik Erakond).

MEEDIA. Paljud meedia võimalused on kasutamata – sellega nõustusid kõik. Meedia on koht, kus eestlased ja venelased peaksid kokku saama, kuid praegu on nii, et kaks eestlast arutavad eetris omavahel, mida venelasega teha (Mihhail Kõlvart). Vene inimene on eestlasest halvemini informeeritud. Seepärast tuleks ministeeriumite pressiteated välja saata ka vene keeles. Lisaks on vaja hästi lihtsas eesti keeles informatsiooni neile, kes eesti keelt veel hästi ei oska (Jevgeni Ossinovski). Pressiteated tuleks tõlkida ka inglise keelde, sest meil on ka neid, kes ei oska vene keelt (Helen Lemming). Lõimimisest tuleks kirjutada palju elavamalt ja suurema empaatiaga (Viktoria Ladõnskaja-Kubits).


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!