Noorte ideid üles noppimas

23. nov. 2018 Riin Luks Eesti avatud noortekeskuste ühenduse omaalgatusfondi „Nopi üles“ programmijuht - Kommenteeri artiklit

Nõo reaalgümnaasiumi noored propageerisid liikumist ja sporti. Fotod: Eesti ANK

 

Nopi üles“ on noortele suunatud omaalgatuste fond, mis toetab osalemist kohalikku kogukonda arendavas tegevuses.

Noort mõjutab kõik tema ümber. Ta on nagu käsn, mis imeb endasse teadmisi koolist, huviringist, perekonnast, noortekeskustest, muudest organisatsioonidest, ja seetõttu on raske väita, mis on talle suurimat mõju avaldanud. Keegi ei kahtle, et kooliväline tegevus on noore arengus oluline ja sellest on kasu nii noorele kui ka kohalikule elule. Sellepärast saavadki noored taotleda Eesti avatud noortekeskuste ühenduse koordineeritava programmi „Nopi üles“ fondist kohalikku kogukonda arendavatele ideedele toetust kuni 2000 eurot. Toetuse taotlemine on noortesõbralik, lähtudes põhimõttest, et tähtis on idee ja selle ellurakendamine, mitte professionaalselt kirja pandud mitmeleheküljeline projekt.

Tihti on noori innustanud kohalikus elus osalema õpetajad, kes on sidunud õpilaste koolivälise tegevuse koolitundides õpituga. Miks ei võiks kooli õppetöös olla senisest suurem kaal praktilistel töödel kohalikus kogukonnas? Sellest ei oleks kasu ainult õpilasel, vaid ka koolil, kohalikul kogukonnal ja isegi omavalitsusel tervikuna.

Milliseid ideid on üles nopitud?

Kolme aasta jooksul on Eesti noored teinud programmi „Nopi üles“ toel tegusid, mis avaldavad mõju veel aastate pärast.

Neeme kooli kuuenda klassi õpilastega arutasime üheskoos, mis probleemid nende kodukohas silma paistavad. Ühise mõttetöö tulemusena jäid kõlama kehvad sportimis-, eelkõige jalgpallimängu võimalused. Praeguseks on kooli läheduses plats tasandatud, lõkkekoht eemaldatud ning Neeme kogukonnal hea jalgpallistaadion, kus saavad mängida mitte ainult kooliõpilased, vaid kõik ümbruskonna huvilised.

Paide ühisgümnaasiumi õpilasesindus viis kevadel ellu idee „Seinad, mis mäletavad“. Kui sai selgeks, et nende kooli gümnaasiumiaste kaob ning õpilastele kallis koolimaja võetakse nullini maha, siis otsustasid noored midagi oma vanast koolist mälestuseks jätta. Linnaelanikelt, vilistlastelt, õpilastelt ja õpetajatelt koguti mälestusi nii Paide haridusasutuste kohta kui ka haridusest üldisemalt. Kuigi projekt tekkis ühe kooli õpilaste algatusena, on mälestusraamat kättesaadav kõigile. Selle valmimisele on aidanud oma lugudega kaasa ka teiste koolidega seotud kogukonnaliikmed.

Nõo reaalgümnaasiumi noored Danvar ja Mattias viisid koju tunnustuse aasta tegu 2018. Poisid korraldasid kogukonnale kuuest etapist koosneva liikumissarja. Üritusel osales iga kord keskmiselt 90 inimest. Liiguti joostes, kõndides, jalgrattaga, aga tähtsaim oli, et kõik liikusid. Tunnustus innustas noori korraldama ka edaspidi sündmusi, mis ei kaasaks ainult kooliperet, vaid kogukonda üldisemalt.

Kohtla-Järve Ahtme gümnaasiumi huvijuht märkas „Nopi üles“ reklaami ja mõistis, et see ongi võimalus, mida noored oodanud on. Vahetundide ajal valmistasid õpilased ette DJ-huviringi. Juhendajaks huvijuht, aga tegutseti nii koolis kui ka noortekeskuse võimalusi kasutades. Kõik soovijad said teadmisi helitehnikast, kasutades seda nii koolisündmustel kui ka väljaspool kooli korraldatud üritustel.

Kivi-Vigala põhikooli noored tundsid muret välijõusaali ohtlike vanade elementide pärast. Nüüd on Kivi-Vigala põhikooli juures uuendatud turnimis­elemendid, mida kasutatakse nii koolitundides kui ka koolivälises tegevuses.

Tarvastu kooli poisid avasid kooliruumides lauamängutoa, mis ei ole mõeldud ainult selle kooli õpilastele, vaid kõigile soovijatele.

Oidrema noored said inspiratsiooni oma idee elluviimiseks samuti koolitundidest. Nende külakeskuses on nüüd lugemispesa, mille riiulitelt leiab nii noortele huvialast kirjandust kui ka idee elluviimiseks tõuke andnud kohustuslikku kirjandust. Lõpuks ometi on neil piisavalt raamatuid, et koolitundideks valmistuda või vabas õhkkonnas ühiselt lugeda ja teoste üle arutleda.

Kohtla-Järve Maleva põhikool tegi eelmisel aastal väitluskooli, mis oli avatud kõigile.

 

ÜLESKUTSE ÕPETAJATELE

Omaalgatusfondi „Nopi üles“ toel on kolme aasta jooksul ellu viidud veel palju kooli ja koolivälise tegevuse ühiseid projekte. Initsiaatoriteks on olnud õpetajad, huvijuhid, õpilased ise. Koolid ja noortekeskused on ühendanud jõud ning korrastatud on mõnigi avalikuks kasutamiseks mõeldud ala nii koolitundide kui ka vaba aja sisustamiseks. Koostöö ja avatus ei ole lihtsalt moodsad mõisted, vaid rakendatavad võimalused.

Kõik õpetajad on oodatud praktilist õpet kooliklassist välja viima, sest võimalus kodukandi heaks midagi oma kätega ära teha on noorte parim arendaja ja kasvataja. Nii suureneb õpilaste koolirõõm, saadakse teada, mida soovitakse tulevikus teha ning millist eriala õppida.

 


Mis on „Nopi üles“?

Noorte piirkondlike ideede projektifond „Nopi üles“ on mõeldud 7–26-aastaste noorte kogukondlike omaalgatuslike ideede elluviimise toetamiseks.

  • Iga projekt, milleks võib olla näiteks pikema mõjuga sündmus, kogukonda kaasav tegevus, huviringid, avalikel aladel olevad objektid jne, leiab toetust kuni 2000 euro väärtuses.
  • Projekte rahastatakse 2018. aasta lõpuni.
  • Projektikonkursile on oodatud vähemalt kaheliikmelised noortegrupid.
  • Link kirjelduse esitamiseks: http://goo.gl/forms/qiiAZaCaSODbVdIa2.
  • Toetusekõlbulikuks loetakse iga idee, mis kogub Facebookis www.facebook.com/nopiules kahe nädala jooksul vähemalt 200 meeldimist.
  • Projektikonkursi juhend on leitav „Nopi üles“ blogist: http://nopiyles.blogspot.com.ee/p/nopi-ules-juhend.html.
  • Noorte ideede projektifondi „Nopi üles“ tegevuste ellurakendamist rahastatakse haridus- ja teadusministri kinnitatud ning Eesti noorsootöö keskuse elluviidava ESF-i kaasrahastatud programmis „Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine“ kirjeldatud tegevuste raames.
  • Fondi „Nopi üles“ kaudu on noortealgatused saanud kolme aasta jooksul toetust 329 982 eurot.
  • Programmi „Nopi üles“ kõigi projektidega saab tutvuda aadressil www.nopiyles.blogspot.com.

Allikas: https://ank.ee/projektid/nopi-ules/.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!