Pühadetunne

21. dets. 2018 Tiina Vapper toimetaja - Kommenteeri artiklit

Tiina Vapper.

Jõuluaeg seostub mul lapsest saati vanaema ja vanaisaga, küllap seepärast, et veetsime jõululaupäeva koos tädi perega alati nende juures. Vana puumaja väikeses korteris oli kuum nagu saunas, sest vanaema oli juba mitu kuud valmistunud, söögikraami hankinud, pliidil vaaritanud, keetnud, küpsetanud, et jõululaual heast-paremast puudu ei tuleks. Mäletan, kuidas ta perenaiseliku uhkusega sahvri ja toa vahet käis ning aina uusi vaagnaid ja liudu lauale kandis.

Vanaisa oli hommikul turul käinud ja kuuse toonud. Tol ajal ei olnud see kaugeltki nii lihtne kui praegu, sest tuli aimata, millal kuusekoorem saabub, ja õigel ajal turuväravas olla. Valik ei olnud suur ja vanaisa toodud kuusk nägi ikka veidi räsitud ja hõre välja. Aga kui vanaema oli puu külge sädeleva paberiga kompvekke ja sibulõunu riputanud ja valged küünlad traadist keeratud käbidega küünlajalgades põlesid, oli see muinasjutuliselt ilus.

Kas kinke jagati, ei mäleta, küll aga seda, et väga palju lauldi ja vanad jõululaulud kõlasid küünlavalgel nii ilusti. Televiisorit vanavanematel polnud, muudest ekraanidest rääkimata. Aeti juttu, tehti nalja ja lihtsalt oldi. Kõigil oli aega ja hea olla. Nii hubaseid jõule ma hilisemast ajast ei mäleta.

Praegu kuuleb palju kurtmist, et jõulutunne on kadunud ning asendunud kiirustamise, poodides trügimise, tüdimuse ja stressiga. Aga püüaks elu rõõmsama pilguga vaadata!

Kindlasti saavad ka sel aastal pered ja suguvõsad kokku ja peavad ühiselt pühi. Kodudes ehitakse ära jõulukuused, akendele ja õue puude külge sätitakse värvilisi lampe, iga viimane kui tänav ja kaupluse vaateaken linnas on kaunilt kujundatud ja särab jõulutuledes. Võimalus on astuda läbi arvukatelt jõululaatadelt, -müükidelt ja -turgudelt, mida paljud teevad, et lähedastele kingitusi leida.

Peredes, kus on lapsi, käivad päkapikud ja poetavad aknalauale sussi sisse toredaid üllatusi. Nii väikesed kui ka suured õpivad usinasti jõulusalme ja muidugi ei saa unustada piparkookide küpsetamist, mis kõiki vaimustab ja maagilisel kombel liidab.

Jõululaupäeval on eestlastel ilus komme käia esivanemate haual ja süüdata seal küünlad. Õhtupimeduses avaneb kalmistul imeline vaatepilt. On peresid, kes käivad jõulude ajal kirikus, ja neid, kes peavad tähtsaks märgata abivajajaid ja osaleda mõnes heategevuskampaanias või -ürituses. Mõnda koju astub sisse jõuluvana, mõnele jätab kingid kotiga ukse taha või kuuse alla. Õnneks ootavad seekord ees pikad pühad, nii et jõuab ka mõnd head raamatut lugeda, muusikat kuulata, suusa- ja kelgumäel käia, lapsepõlvesõbrale külla minna või helistada.

Kui see kõik kokku ei ole pühadetunne, mis see siis on?

Häid ja rahulikke jõule kõigile!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!