See on liig mis liig!

21. dets. 2018 Maie Tuulik kasvatusteadlane - 14 kommentaari

Maie Tuulik.

Pean silmas meediakära, mis saadab Sexpo koolitusel käinu soovi alustada seksuaalkasvatusega juba lasteaias. Sexpo on Soome sihtasutus, mis propageerib polüamooriat. (Polüamooria – kreeka poly (tõlkes ‚palju‘, ‚mitu‘) ja ladina amor (tõlkes ‚armastus‘) – on suhe, mille puhul tunnistatakse rohkem kui ühte samaaegset intiimsuhet, ollakse teadlik kõigi teiste olemasolust ja nõustutakse selle olukorraga. Põhimõtteliselt on tegu n-ö eetilise polügaamiaga, suhtega, kus täiskasvanud inimene armastab rohkem kui ühte täiskasvanut – toim). Paneb imestama, kui kergesti pääsevad igasugused soolapuhujad meie lasteaedadesse. Imestan ka selle üle, miks antakse neile eetriaega Eesti Televisioonis. Ja veel mitmes saates!

Kui lugesin Tartu Postimehest, et seksuaalkasvatusega tuleks alustada juba lasteaias, olin pigem pahane, et selline lugu lehte sattus. Kas saab võtta tõsiselt väidet, et Eestis on tänapäevalgi seksuaalsus ja kõik sellega seotu suur tabu? Nii arvates ollakse ajast vähemalt 40 aastat maas, sest juba 1980. aastal andis toonane arvamusliider akadeemik Gustav Naan eestimaalastele teada, et maailmas võidutseb globaalne seks ja ainult meie oleme kinni oma kihelkondlikus abielus.

Tänapäeval on seks absoluutselt kõikjal. Isegi lasteaedades, kus näiteks kodumängus küsib üks laps teiselt: „Kas sa oled täna mu abikaasa või armuke?“

Ühest asjast oli aga tõeliselt vastumeelne lugeda – unnutamisest ehk eneserahuldamisest väikelapseeas. Küllap oli see vastumeelne ka „Pealtnägijale“, sest nende saates sellest ei räägitud. Küll aga näidati katkendit nn näidistunnist. Seda oli piinlik vaadata. Mitte sellepärast, et ma häbenen intiimkehaosi nende õigete nimedega nimetada, vaid viisi pärast, kuidas see ette kanti.

Vaesed kolme- ja nelja- ning kuue- ja seitsmeaastased lapsed, kes pidid nendes tundides osalema!

Räägime suud puhtaks“ pani aga i-le punkti. Saatejuht ilmselt ei tea, et meie koolis on seksuaalkasvatus läbiv teema kõigis vanuseastmetes. Miks muidu alustas ta saadet tõdemusega, et seksuaalkasvatus on jäänud tähelepanuta ja seda on nii vähe-vähe-vähe meedias kajastatud. Ja põhjuseks on meie vanemate ja vanavanemate harimatus ja tabud.

Sihtasutuse Sexpo koolitusel (kursusel) käinud isikut nimetas ta diplomeeritud seksuaalkasvatajaks ja palus tal selgitada, miks peab seksuaalkasvatus lasteaias olema.

Ja mis selgus: seksuaalkasvatuse kolm põhitala on: 1) tunne oma keha; 2) kolme-seadus: ütle ei, mine ära, räägi täiskasvanule; 3) ujumisriide seadus: kaetud ala on sinu keha intiimne ala. Püha müristus! Kas see inimene ei tea, et meie lasteaiad töötavad riikliku õppekava alusel ning lasteaias arendatakse nii tunnetus-, sotsiaalseid kui ka enesekohaseid oskusi?

Arutelu käis vinkadi-vonkadi ühest äärest teise. Räägiti erivajadustega lastest, väärkoheldud lastest, varjupaikadesse sattunud lastest, tavalistest koolilastest, suitsiididest ja vaimse tervise häiretest, sekka harimata põlvkonnast, ehkki meie koolides on seksuaalkasvatus juba 1996. aastast programmis ja WHO (maailma tervishoiuorganisatsiooni) standardite järgi oleme selles vallas väga tublid.

Ja lõpetuseks, iga televaataja ilmselt märkas, kui rohmakalt ja agressiivselt Sexpos koolitatu käitus, võrreldes näiteks oma nimekaimust lasteaiajuhatajaga. Lasteaiaõpetajate ja lapsevanemate sõnum oli selge ja lihtne: lasteaeda pole sellist seksuaalkasvatust vaja, sest seda õpetatakse tervise- ja tundekasvatuse raames niikuinii. Ja just emad-isad on need, kes oma väikelapsi selles valdkonnas suunavad ja õpetavad.

Laseme lastel olla lapsed!


14 kommentaari teemale “See on liig mis liig!”

  1. Peep Leppik ütleb:

    Nõustun Teiega täielikult, Maie TUULIK!

    Selle olukorra on tekitanud minu arvates kaks asjaolu –
    1) Arengupsühholoogia mittetundmine (resp RUMALUS) ja
    2) Raha oma VÕIMUGA… Ka tänases lehes võime lugeda, kuis rahamehed oma fondidega hakkavad “arendama” Eesti kooli. Ja seda tehakse erakordselt kauni sõnamängu saatel. See on kohutavalt ohtlik, sest üks vaene TEADLANE ei pääse oma teadmistega kuhugi, kuna tavainimest vaimustavad just ilusad ja lihtsad sõnad…

    Mida teha kolleegid? Kuidas peatada meie kooli-lasteaedade ja kogu laste-alaealiste kasvatuse allakäik – meie rahvuskultuuri häving? Töötades viimasel paaril aastal just iseseisvas Eestis hariduse saanud noortega, torkab silma nende täielik mõtlemisvõimetus ja enesekesksus…

    P.S. Aga just Toomapäeval (täna) algasid ka tõelised ettevalmistused jõuludeks…

  2. Edgar Krull ütleb:

    Lp Maie tuulik,

    Aitäh kainestava artikli eest sellel delikaatsel teemal! Loodetavasti aitab see mõista, et kuskil-nähtud-kuuldut ei saa alati võtta puhta kullana.

    Hooaja tervitustega

    Edgar Krull

  3. Heli Kuusmik, lasteaednik ütleb:

    Nõustun Maie Tuuliku ja Peep Leppikuga – ETV saadet oli niivõrd piinlik ja ebameeldiv jälgida, et ei suutnudki lõpuni; loodame, et eestlaste terve mõistus jääb selles rumaluse ja ahnuse pealetungis võitjaks

  4. MMX ütleb:

    Lugupeetud toimetus, palun täpsustage oma terminite kasutust. Polügaamia on mitmenaisepidamine. Polüamooria võib esineda ka polüandria, st mitmemehepidamise kujul ning pole välistatud homo- ja biseksuaalsed jm seksuaalsuhted.

  5. Leelo ütleb:

    See saade oli räige, varasemad on olnud enamjaolt nõmedad ehk/või ka asjatundmatud. Kui hariduse ja kasvatuse teemad ette võetakse, peaks seda tegema erialaselt tuntud ja teenekad saatejuhid. Igamees ei ole mitte teadjamees, läheb ise ees rappa ja siis on häbi vaadata seda vintsklemist kui täispuhutute etendust. Mul on kahjuks ütelda, aga ükski tund koolis ei saa olla nii kehv, vilistatakse välja. Viimases saates ei võtnud tark asjatundja seatud tribüünilt üldse sõna, ei olnudki mõtet. Selle eest vedasid juttu kaks tartlast ja see oli kuis oli. Seda kiivas asja enam püsti ei pööra. Hea artikkel ja Peep, Edgar, Heli, olen teiega absoluutselt nõus. Seegi hea ja tunnustust vääriv kogu selles äparduses. Maie Tuulikule jätkuvat rada hariduse põllul.

  6. Linda ütleb:

    Antud lugu on väga märkimisväärne sellel põhjusel, et millegipärast on seda kajastatud väga ühekülgselt (nt nimetatud saade “Suud puhtaks”). Jääb vägisi mulje, et selle väga jõulise ja tasakaalust väljas kajastamise põhjuseks on kellegi kinnimaksmine, mis vaigistab südametunnistuse. Olen seisukohal, et suurem osa eestlasi seda olukorda heaks ei kiida ning seda teades esitati see teema väga jõuliselt otsekui püha tõde, mille suurepärasusest see HARIMATU pööbel ise aru ei saa, vaid mis tuleb neile vägisi selgeks teha. Õnneks leidub siiski neid, kes julgevad meie laste kaitseks avalikult välja astuda!

  7. Evelin ütleb:

    Aitäh,selle artikli eest! Ma leian, et lapse varajane seksualiseerimine on kuritegu lapse vastu. Laske lastel jääda lasteks.

  8. Eve ütleb:

    Polügaamia on kolme või enama indiviidi omavaheline abielu. Enamasti mõeldakse polügaamia all ühe indiviidi abielu mitme vastassoost indiviidiga.

    Polügaamia variandid on polügüünia ja polüandria. Sageli kasutatakse polügaamia mõistet polügüünia tähenduses: “mitmenaisepidamine”.

  9. Jüri ütleb:

    No sellised Maiekesed käigu kuradile. Laske lastel lastena kasvada, nagu meiegi kasvasime.

  10. Mare ütleb:

    Tegelikult on teema “Väikelaste seksuaalsus”- mida me peaksime sellest teadma, täiesti olemas ja vajalik.

    Vajalik on täiskasvanutele, kes puutuvad lastega, eriti just väikelastega kokku (nt lasteaiarühmade õpetajad ja laste vanemad).

    Eriti tuleb teadlik olla erivajadustega laste seksuaalsusest.

    Vahe on vaid selles, kes ja kuidas seda teemat nüüd esitas. Ehk: kas esitamisviis oli õige.

    Siiamaani oleme pistnud pea liiva alla, ei ole osanud lastest aru saada, neid aidata.

  11. Mare ütleb:

    ..Laps on puhas leht, tema tegutseb instinktide järgi.

    Näiteks teema: lapse “eneserahuldamine”.

    Kas te arvate, et kui keelata see ära, siis laps ei tee seda?

    Teeb, sest see on tema meelest loomulik, annab ka turvatunnet.

  12. Peep Leppik ütleb:

    Kolleegid!

    Just viimased kommentaarid näitavad, kui segamini on löödud meie inimeste mõttemaailm… PUHAS LEHT oli laps stalinlikus pedagoogikas; tegelikult sünnib laps maailma looduse poolt kaasa antud oskustega (instinktidega) ja igale emale-isale “ütleb LOODUS ka ette”, kuis oma lapsega tegeleda -!

    Aga paljud (asjatundmatud) koolitajad jagavad (raha saamise nimel) hoopis väärõpetusi…

  13. ema ütleb:

    Nägin lasteaia tundi ja vaatasin pealtnägijat. Lasteaias on tüdruk ikka see, kes kannab kleiti, mitte kellel on tussu ja poiss ikka see, kes kannab pükse, mis sest et seal on peidus noku. Hilisõhtuti oli (võibolla on veel) brittide saade (kamal 11) seksuaalkasvatusest ja see vanusgrupp on varateismelised ja see õpetus on väga põhjalik, tasub meil see saade ära osta ja koolides näidata. Lasteaed on siiski liiga vara.

  14. Marika ütleb:

    Laps peab kasvama omas rütmis ja sellest annavad tunnistused temapoolsed küsimused. Kui neile adekvaatselt vastata, siis lapse arenguline uudishimu rahuldub õigel ajal ja asi annab lisandväärtuse. Kui suruda lapsele peale mingid “arendavad” tunnid siis, kui ta pole selleks valmis, sest tema mõte pole veel niikaugele läinud, siis võime saada hoopis traumeeritud lapse, kes häbeneb teemat. Minu lapsed kasvasid maal, loomadega talus, kus loomad paljunesid loomulikult. Kord nad küsisid “Miks see loom on pika asjaga kõhu all?” Sai selgitatud adekvaatselt. Teinekord küsiti “Mida see loom teise seljas teeb? Sai selgitatud. Kui sündis pesakond kassipoegi, siis õnnelikud lapsed küsisid, et kas inimesed saadakse samamoodi? See nõudis natuke pikemat selgitust. See oli kogu pikem seksuaalkasvatus neile sobilikul ajal. Nad on ka praegu, täiskavatutena, väga adekvaatsed. Midagi ei varjatud, aga midagi ei eksponeeritud ega surutud peale.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!