Selgunud on muuseumiroti 2018 nominendid

9. dets. 2018 - Kommenteeri artiklit

Muuseuminõukogu komisjonid valisid välja Eesti muuseumide aastaauhindade nominendid. Kümnes muuseumiroti kategoorias selguvad laureaadid 25. jaanuaril 2019 Eesti ajaloomuuseumis Maarjamäel toimuval auhinnagalal.

Muuseumiauhindade konkursile laekus tänavu rekordiline taotluste arv ‒ 113.  Populaarsemad kategooriad olid traditsiooniliselt näitused, kuhu esitati 28 kandidaati, sealhulgas 22 ajutist ja kuus püsinäitust. Parimale haridustööle ja teadustrükisele esitati mõlemasse kategooriasse 15 projekti.

Komisjonid tõstsid esile 27 nominenti 14 muuseumist.

  • Parima ajutise näituse auhinnale kandideerivad Eesti kunstimuuseumi näitus „Michel Sittow. Eesti maalikunstnik Euroopa õukondades“, Pärnu muuseumi näitus „Made in Pärnumaa“ ja Tartu ülikooli muuseumi näitus „Kuritöö ja karistus“.
  • Parima püsiekspositsiooni auhinnale kandideerivad Eesti ajaloomuuseumi näitus „Minu vaba riik”, Eesti trüki- ja paberimuuseumi näitus „Eesti Trüki- ja Paberimuuseumi püsiekspositsioon“ ning okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu „Vabadusel ei ole piire“.
  • Muuseumikogu arendaja kategoorias on nomineeritud Eesti loodusmuuseum, Eesti maaelumuuseumid ning Eesti vabaõhumuuseum.
  • Konserveerimistöö kategoorias Eesti kunstimuuseum, Eesti Rahva Muuseum ja okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu.
  • Muuseumihariduse edendaja kategoorias Eesti ajaloomuuseum, Eesti Rahva Muuseum ja Eesti kunstimuuseum.
  • Teadustrükise kategoorias Eesti tarbekunsti- ja disainimuuseum, Eesti kunstimuuseum ja Eesti spordi- ja olümpiamuuseum.
  • Teaduskonverentsi kategoorias kandideerivad Eesti Rahva Muuseum, Eesti kunstimuuseum ja Valga muuseum.
  • Kogukonna sõbra kategoorias Tallinna kirjanduskeskuse Tammsaare ja Vilde muuseum, Eesti spordi- ja olümpiamuuseum ning Valga muuseum.
  • Muuseumiarendaja valikus Eesti ajaloomuuseum, Eesti Rahva Muuseum ja okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu.

Lisaks tunnustatakse eriauhinnaga muuseumi või isiku erilist tegu või panust muuseumivaldkonna arendamisel. See võib olla innovaatilised lahendused, valdkonnavahelised arendustegevused, muuseumitaristu väljaarendamine, rahvusvahelised teadus- ja koostööprojektid, vabatahtlik panustamine ning muuseumitöö kui elutöö.

Eriauhinna laureaat ja teised auhinnasaajad selguvad 25. jaanuaril 2019 Eesti ajaloomuuseumis, kui toimub iga-aastane Eesti muuseumide aastaauhindade konverents ja gala.

Loe konkursi kohta lähemalt, vaata nominentide nimekirja ja eelmiste aastate võitjaid kultuuriministeeriumi kodulehelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!