Tublid tipud

7. dets. 2018 Raivo Juurak toimetaja - Kommenteeri artiklit

Raivo Juurak.

Tipud on meil tublid, aga nad ei tee ilma. Selline mõte tekkis Innove riigieksamite analüüsi lugedes. Nimelt sooritab järjest rohkem õpilasi mitu võõrkeele riigieksamit, tänavu tegi 148 õpilast kaks ja kuus õpilast koguni kolm võõrkeele riigieksamit. See on rõõmustav suundumus! Aga kui teadvustada, et inglise keele riigieksami tegi 7373 õpilast, seevastu saksa keele eksami kõigest 174, prantsuse keele 142 ja vene keele 296 õpilast, ei saa me ikkagi rääkida suurest huvist mitme võõrkeele eksami tegemise vastu. Tipud, kes teevad kolm võõrkeeleeksamit korraga, säravad kaugel, kuid massid ei liigu nendega kaasa.

On selge, et inglise keelt peab oskama iga Eesti inimene, sest paljudes Eestigi firmades on töökeel juba inglise keel. Aga tööandjad küsivad noorelt ikkagi, missuguseid võõrkeeli too veel oskab. Põhjendus kõlab: kui noor on suutnud õppida mitut võõrkeelt, on ta õppimisvõimeline ja just selliseid on ettevõttele vaja. Mitut võõrkeelt on Eestis ka praktiliselt vaja, sest meie rahvusvahelistes firmades suheldakse soomlastega soome, rootslastega rootsi, sakslastega saksa keeles jne. Eriti tasub teise võõrkeele eksamina teha saksa keele eksam, sest selle keele kõnelejaid on Euroopas 90 miljoni ringis, lisaks oskavad seda vabalt näiteks hollandlased, aga ka paljud teised Euroopa rahvad. Nii võiks meie ambitsioonikam abiturient teha teise võõrkeelena saksa keele riigieksami ja sihtida näiteks saksakeelseid ülikoole, et mitte ainult Inglismaa või Ameerika poole vaadata. Kui Rail Baltic valmis saab, kasvab saksa keele tähtsus hüppeliselt. Miks ei võiks järgmistel aastatel teha mitu võõrkeele riigieksamit mitte 148, vaid 1480 õpilast? Järgime oma tippe!

Kurb tõdeda, kuid meie tublid tipud ei tee ilma ka koolirahulolu osas. Õpetajate Lehes on ilmunud hulganisti artikleid koolidest, kus kõik lapsed käivad isegi lumesajuga suure vahetunni ajal õues ja teiste vahetundide ajal korraldavad vanemate klasside õpilased noorematele koridorides ja võimlas liikumismänge, tantsivad nendega video saatel jne. Paraku selgub riigieksamite tulemustele lisatud koolirahuloluküsitluse ülevaatest, et kõige rahulolematumad on õpilased sellega, et vahetundides saab vähe liikuda. Nad liiguvad vähem kui vangid vanglas, ütleb teine uuring.

Kahjuks kehtib tippude reegel ka õpetajate puhul. Meil on säravaid tippõpetajaid, keda tunneb ja imetleb kogu lai avalikkus. Samas selgub rahuloluküsitluse analüüsist, et õpetajate enamuse arvates on õpetaja maine ühiskonnas madal.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!