Eesti keele horoskoop

11. jaan. 2019 Heiki Raudla peatoimetaja - Kommenteeri artiklit

Heiki Raudla.

Iga aasta toob meie ellu uusi sündmusi-tegemisi ja nägusid, aga ka muresid ja kuumi teemasid. Tähtede järgi võib nüüd julgelt öelda, et alanud aastal on kesksel kohal meie väikese rahva suurepärane keel. See arhailine ja unikaalne keel jääb tähelepanu alla terveks aastaks, kuni ta võib end siin maakamaral ja mujal maailmas aasta lõpuks juba märksa kindlamini tunda kui praegusel ebakindlal ajal – ajal, mil tähed hüplevad siia-sinna nagu plaksumais, külvates meie ilusasse keelde hulganisti sõimu- ja võõrsõnu. Teisisõnu ei ole vale öelda, et kui praegu on meie emakeel eksinud pimedusse, siis aasta lõpuks liigub ta juba kindlate sammudega tunneli lõpust kumava valguse poole, mis võib olla nii võbisev küünlaleek kui ka silmipimestav halogeenvalgus.

Igal kuul mõjutab meie tähemärke mingi väline tegur. Näiteks käesoleval kuul on kõik meie keele tšakrad avatud kirjandusele. Kindlasti on näha, et selles valdkonnas ilmub orbiidile uusi tegijaid, paraku tuleb tunnistada, et meie keele ja kirjanduse suhetes võib esineda märkimisväärseid pingeid, nüüd ja kahjuks ka edaspidi.

Veebruar tõotab tuua meie keelde selgust, aga segaduste klattimine nõuab meilt kõigilt tõsist toimetamist, mis võib puhuti paisuda sagimiseks või suisa tõmblemiseks. Pole ka ime, sest just veebruaris on meil kõige rängemad tuisud. Kuna veebruar on rahvakalendri järgi küünlakuu, lahvatab just sel kuul võimalus näha tunneli lõpus küünlavalgust. Samas püsib oht, et nii mõnigi võib teha toimetamise käigus küünlast tõrviku, millega hirmutada neid, kes meie ilusat emakeelt alles omandavad või ei saagi päris selgeks, sest, nagu varem märgitud, eesti keel on arhailine ja unikaalne, seega raskesti omandatav.

Olgugi et emadepäev on kalendri järgi alles mais, jõuab emakeelekuu meieni juba märtsis. Aga rahu! Märtsis on naistepäev ning suurem osa naisi saab varem või hiljem emaks, seega on naiste mõju eesti kui emakeelele täiesti selge ja tajutav. Aprillis aga lülitub meie keel teaduse lainele, mis toob kaasa süstemaatilist mõtlemist, klassifitseerimist ja liigitamist. Aprillis tuletame kõik uuesti meelde, mis on alus, öeldis ja sihitis. Nii lihtne see ongi!

Samal lainel jätkab mai, mis toob meie keelde uusi termineid ja lihvib vanu. Juuniks on aga saanud selgeks, milline on meie keele staatus ja maine. Seejärel koidabki suve-vaheaeg. Jääb aega veidi hinge tõmmata, enne kui meie keel häälestub laulupeo lainele.

Head eesti keele aastat teile kõigile!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!