Õpetajate Leht 11. jaanuaril

10. jaan. 2019 - Kommenteeri artiklit

Mis keeles mõtleb Eesti haridusteadlane?

Kultuuri ja hariduse kongressilt „Õppimine ja areng Eesti kultuuris“ jäi kõlama mõte, et Eesti teadus ja kõrgharidus peaks olema eesti-, mitte ingliskeelne. Kuidas seda saavutada? Kuivõrd nähtavad on Eesti kasvatus- ja haridusteadlased meie ühiskonnas ning kui kommunikeerumisaltid nad on? Sellest kirjutab TLÜ haridusteaduste instituudi doktorant Kristi Mets-Alunurm, kes leiab samas, et Eesti kasvatus- ja haridusteadlased võiksid pöörata tähelepanu oma inglise keeles avaldatud uuringute või ühisprojektide tulemuste tutvustamisele eesti keeles.

Minge mängige vahetunnis lastega lumesõda!

Loodetavasti on meil ees ilusad talvekuud. Selle asemel et lasta õpilastel kükitada vahetunnis telefonis, julgustage neid mängima vanu häid jooksumänge, mis muudavad nad kehaliselt aktiivsemaks. Sest mida muud on ukakas, kull, terrokad, lumesõda jms kui mitte üks korralik intervalltreening – laps sörgib, teeb vahepeal kiireid sprindilõike, siis luurab ja sörgib jne? Muidugi tuleb kõik hoida kontrolli all ja mitte lasta end katki joosta või kukkuda. Sellest kirjutab Rocca al Mare kooli õpetaja Raimond Pääru.

Maarja Merigan 32. keskkooli fenomenist

Just see Tallinnas Mustamäel asuv kool kuulutati 2018. aasta kooliks. Konkursi rahvahääletusel edastati konkurente lausa kolmekordse häälteenamusega. Selle üle, mis paneb õpilased hiliste õhtutundideni koolimajas oma vabast ajast ja tahtest toimetama ning on pannud koolist vaimustuma ka nende vanemad, arutleb intervjuus direktor Maarja Merigan.

Kiida lapsehoidjat!

Konkursile „Parim lapsehoidja 2018“ esitasid lapsevanemad 132 kandidaati. Võitja valiti kolmes kategoorias: parim lapsehoius töötav lapsehoidja; parim lapsehoidja, kes hoiab lapsi oma kodus; ning parim lapsehoidja, kes hoiab last lapse kodus. Sõna saavad parimad lapsehoidjad.

2019. aasta olulisemad haridussündmused

Suuremate nädalalehtede aasta algab horoskoobi ja ennustustega. Õpetajate Leht toob lugejateni ülevaate sündmustest, muudatustest ja uuendustest, mille toimumine ei sõltu tähtede seisust ja mis hariduses alanud aastal kindlasti aset leiavad.

Ühenda liikumine tunniülesandega ja laste silmad säravadki!

Pirgit Palm on Tartu Descartesi kooli õpetaja, kelle tundides on tavapärane, et õpilased saavad liikuda. Vajab aga mainimist, et Palm õpetab matemaatikat – ainet, mida traditsiooniliselt peetakse segamatut süvenemist nõudvaks. Kuidas mahutada matemaatikatundi liikumine

Uurimuslik õpe õpetab võtma vastutust

Teadusuuringud kinnitavad, et uurimuslik õpe innustab õpilasi teadusega tegelema, soodustab õpilaste koostööd ning suurendab õpimotivatsiooni. Samas on see ka õpetajate jaoks väljakutse, kuna selleks kulub rohkem aega, planeerimist ning õpilasi on keerukam hinnata kui traditsioonilises õppes. Tartu ülikooli haridustehnoloogia uurimisrühm korraldas teadusuuringu, mis keskendus vastutusele uurimuslikus õppes – uuriti, kuidas jaguneb vastutus õpilase ja õpetaja vahel.

Värvivalgusteraapia ja värvivarjuteater Tartu Maarja koolis      

Tartu Maarja kooli õpetajad Merje Malkki ja Cornelis Lakeman ning direktor Jaanus Rooba jagavad kogemusi, kuidas intellektipuudega laste õpetamisel juba tosin aastat kasutatakse värvivalgusteraapiat ning varjuteatrit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!