Viivi Maanso 90

11. jaan. 2019 Krista Kerge eesti keeleteadlane - 2 kommentaari

Viivi Maanso.

12. jaanuaril tähistab oma 90. sünnipäeva sadade emakeeleõpetajate kasvataja ja tuhandete emakeeleoskajate õpetaja, Tallinna ülikooli emeriitdotsent Viivi Maanso, kes on Eesti emakeeleõpetajate seltsi asutaja- ja auliige, emakeele seltsi ning Eesti akadeemilise pedagoogika seltsi auliige, 2014. aastal ilmunud hariduse ja kasvatuse mahuka viiekeelse sõnaraamatu eestvedaja ja peakoostaja, sadade avalike kirjutiste ja kümnete kooliõpikute autor.

Viivi Maanso tööde austust äratav bibliograafia aastast 2004 on juba aegunud, järgneva kümnendiga on ta jõudnud teha sedavõrd palju ja olulist. Tema rikas tööelu peegeldub kolleegide pühendusteoses „Emakeel südames“. Selle elu töökust ja rikkust märgivad Valgetähe teenetemärk, Wiedemanni keeleauhind, riiklikud preemiad kasvatusteadustes 2009 ja 2015 ning rohked muud tunnustused, mille juures ta ise on öelnud: „Tähtis pole tunnustus, mis mõnikord lausa koormav, vaid kordaminek.“ Ja kordaminekuks peab Viivi seda, „kui õnnestub midagi käima lükata ja idee teostub“.

Niisugusele ideemaastikule paigutuvad paljud käima lükatud emakeeledidaktika uurimis- ja rakendussuunad ning algatatud kollegiaalsed kooslused. Üks olulisi ja pikka aega teostust oodanud ideid oli luua oma ülikoolis emakeeleõpetajaks õppijatele korraliku õpivara ja käsikirjaliste uurimuste kollektsiooniga kabinet. See idee sai teoks aastal 2005, kui asutati emakeeleõpetuse infokeskus. Viivi Maanso toel alustas keskus eesti keele ja kirjandusõpetuse mõttelugu jäädvustavat toimetiste sarja „Eesti keele ruum“, mida ta on täitnud koostaja, toimetaja ja autorina. Ei ole kedagi teist, kelle kogemus niisugust sarja välja kandnuks.

Viivi on olnud ärgitav, toetav ja soe kolleeg paljudele nii kodumaal kui ka Soomes, pakkudes ideid, juhtides ettevõtmisi, juhendades noori nende kraaditeel ning toetades, luues ja soosides kontakte lahetaguste ülikoolidega, Soome emakeeleõpetajate liidu ja Opetushallitusega ning vahendades erialakirjandust juba siis, kui Eesti alles taastas oma iseseisvust. Need kontaktid on kasvanud mõnekski viljakaks koostöösuunaks ja olnud nii soojad, et paljudel Eesti ja Soome kolleegidel on olnud au kohtuda suure Maanso-perega Viivi kodus, tema juubelitel, isegi Viivi ja tema armsa kaasa Hans Maanso kuld- ja teemantpulmas. Aitäh kõige eest!

Soovime sulle, Viivi, südamest õnne ja jätkuvat tervist!

Kolleegid kodus ja võõrsil


2 kommentaari teemale “Viivi Maanso 90”

  1. Kaia ja Kulle ütleb:

    Meie armas ja unustamatu õpetaja, täname sind!

  2. Helle ütleb:

    Ka minu jaoks on lugupeetud Viivi Maanso parim kõigist õpetajatest,mõtlen temale tänutundega ja hoolin väga keeleküsimustest!

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!