Virumaa kolledži keeltekeskus koolitab eesti keele kui teise keele õpetajaid

25. jaan. 2019 Ingrid Prees TalTechi Virumaa kolledži eesti keele lektor - Kommenteeri artiklit

Virumaa seminar.

 

15. jaanuaril toimus TalTechi Virumaa kolledžis eesti keele õpetajate koolitusseminar „Keeleõppe motivatsioonipakett“, mida toetas HTM.

Väärtustame pedagoogide aega ning soovime pakkuda sisukaid ettekandeid ja töötube, mis laiendavad silmaringi ja annavad praktilisi teadmisi. Seminaril osales 31 õpetajat Narvast, Sillamäelt, Jõhvist, Mäetaguselt ja Kohtla-Järvelt. Peaaegu pooled olid tulnud esimest korda sooviga saada häid näpunäiteid, aga ka seepärast, et ühe päeva jooksul käsitleti palju teemasid.

Kaheksatunnine seminar oli ehitatud üles nii, et õpetajad saaksid end piisavalt liigutada. HTM-i keeleosakonna peaekspert Riina Koolmeister tutvustas juhendit iseseisvaks keeleõppeks, paludes osalejatel anda materjalidele tagasiside. Keeltekeskuse juhataja Kaire Viil andis ülevaate Euroopa keeleõppe raamdokumendi 2018. aasta sõsarväljaande uuendustest ja muudatustest ning tõi välja gümnasistide eesti keele kui teise keele riigieksami ja B2-taseme eksami erinevused.

Tagasisidelehtede põhjal kujunes kõige kasulikumaks Eesti Keele Instituudi projektijuhi Kairi Tamuri Eesti keeleressursside keskuse töötuba, kus tutvustati veebisõnaraamatuid, keeleõppe-, kõnetöötlus- ja tekstitöötlusvahendeid ning keelemänge. Kõike oli võimalik arvutil kohe läbi proovida ja küsimusi esitada.

Allakirjutanu tutvustas nii õpilastele kui ka õpetajatele jõukohast veebikeskkonda, mis võimaldab luua õpetajatel atraktiivseid õppematerjale ja arendada õpilaste digipädevust. Kui õpilane näeb, et keeletund ei ole lihtsalt üks igav sõnade õppimine, oleme täitnud õpetajana oma eesmärgi tekitada huvi aine vastu.

Inglise keele lektori Elo Raketski juhendamisel oli võimalik omavahel lähemalt tuttavaks saada, proovides mitmesuguseid aktiivõppe meetodeid. Märksõnaks oli sõnavara kinnistamine. Seminari lõpetasid eesti keele lektori Valentina Limonova elevust tekitavad improülesanded, mis võimaldasid õpetajail oma rollist väljuda.

Toimunud seminar oli juba neljas. Õpetajad hindavad Virumaa kolledži koolitajaid kui oma ala eksperte, kes oskavad täiendada nende teadmisi ja anda uusi oskusi ka kogenud õpetajatele. Lisaks on kodu lähedal hästikorraldatud seminarid kasulikud ja huvitavad.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!