Haridusuudiseid välismaalt

1. veebr. 2019 - Kommenteeri artiklit

Bangkoki kohal lasub mürgine sudu

Tai pealinna Bangkoki koolides katkes õppetöö vähemalt nädalaks, kuna ümbruskonna on hõivanud kahjulik sudu, vahendab Der Spiegel. Tervisele kahjuliku sudu tõttu on jäänud koju tuhanded õpilased. Aasta algusest piinab kaheksat miljonit pealinna elanikku õhusaaste, mille põhjuseks ummikutest tulenevad heitgaasid, ülimalt vanad diiselmootoriga bussid jne. Seetõttu suleti ajutiselt 400 riigikooli. Õhusaaste indeks oli linnas 183, juba 150 tähendab ohtu tervisele. Tervishoiuministeerium soovitab tähistada Hiina uusaastat nii, et kaunistusi ei süüdata.

Kas üks vets või hoopis kolm kõrvuti?

Saksamaal Baierimaal vaidlevad eksperdid, kas rajada koolidesse tualetid sooneutraalsete jaoks, vahendab Der Spiegel. Mõte tekkis uue seaduse mõjul, mis lubab sünnitunnistusele märkida lisaks mees- või naissoole kolmanda soo. Vastased ei tea ühtegi uurimust, mis kinnitaks, et algkoolis mõistaksid lapsed kolme soo nii täpseid erinevusi. Idee pooldajate arvates tajusid transseksuaalsed juba lapsena, et on teistest erinevad. Kolmanda soo tualette veel pole, aga unisex-tualette teistes liidumaades on.

Tudengid käitusid prükkaritena

Saksamaal saadeti kohtu alla kaks üliõpilast, kes avasid toidupoe prügikonteineri ja viisid kaasa söögiks kõlbulikku toitu, vahendab Der Spiegel. Eelmise aasta juunis toimunud tegu põhjendasid naised sellega, et neile tundus vale, kui visatakse ära toiduks sobilikku kaupa. Lisaks leidsid nad enda sõnul pakendeid, mille „parim enne“ kuupäev ei olnud möödunud. Kohus nägi tegu aga vargusena ja määras neile trahvi. Naised soovivad, et Saksamaal jagataks müügiks kõlbmatu toit inimestele.

Lahendus erivajadustega õpilastele – konsool

Kui erikoolis on vähem kohti kui nõudlust, tuleb välja mõelda uusi lahendusi erivajadustega laste jaoks. Inglismaal ootavad tuhanded erivajadusega õpilased lahendusi, kas erikooli koha või tavakooli kujul. Uue lahendusena pakutakse tavakoolidele suuri värvilisi interaktiivseid konsoole, mille peal kõndides ja mida puudutades saab erivajadusega laps tuge, mida vajab. Näiteks autist Charlie veedab 80% ajast tavakooli tundides ja 20% ajast mängutoas, kus on värviline konsool, vahendab BBC.

Õues mängimise asemel e-õppesse

Kui varem nautisid õpilased liigse lume tõttu koolist vaba päeva õues lumememme tehes, siis hiljuti otsustasid USA Lõuna-Carolina, Nevada, Georgia ja Indiana osariik, et kui ilmastikuolude tõttu on koolihooned kinni, asendatakse endine nn lumepäev e-õppe päevaga, vahendab BBC. Uuest õppeaastast jõustuv muudatus võtab lumepäeva ka õpetajatelt, kes vastavad tööpäeval õpilaste küsimustele virtuaalselt. Samas kaotab e-õppe päev senised keskkoolide koolivaheajal toimunud järelejõudmise päevad.

Serbia tennisestaar rahastab teadust

Novak Djokovic rahastab varase lapseea haridusega tegelevat teadust, vahendab BBC. Tennisestaar aitab igal aastal nelja Harvardi ülikooli teadlast. Eelkõige keskenduvad teadlased sellele, kuidas parandada nende väikeste laste elu, kes puutuvad kokku vägivalla ja vaesusega. Teema on sportlasele südamelähedane, sest ta kasvas üles 1990. aastate Serbias Balkani sõdade ajal. 2015. aastal seati projekti esialgseteks eesmärkideks Serbia õpetajakoolituse parandamine ja koolieelsete haridusasutuste rajamine.

Õpetajad ägavad e-kirjade laviini all

Inglismaal ja ka mujal maailmas on õpetajad tüdinenud lapsevanemate e-kirjade laviinist, vahendab BBC. Haridusminister hoiatab, et õhtuti ja nädalavahetusel saabuvad e-kirjad koormavad õpetajaid, kes tunnevad, et ei saa end tööst välja lülitada. On koole, kus soovitatakse õhtuti ja nädalavahetustel e-kirjadele mitte vastata. Mõnda õpetajat häirivad kirjad, kus küsitakse: miks ei saanud mu laps parimat hinnet? Teacher Tappi rakenduse andmed näitasid, et igal nädalal vastavad õpetajad e-kirjadele kuus tundi.

Facebook rahastab ülikooli

Facebook rahastab Müncheni tehnikaülikooli (TUM) 6,5 miljoni euroga, vahendab Der Spiegel. Raha eraldatakse tehisintellekti uuriva institutsiooni töö toetamiseks. Ülikool uurib muu hulgas tehisintellekti rakendamise võimalusi ja sotsiaalset mõju. Tehisintellekti eetika instituuti toetatakse järgmiseks viieks aastaks. Koostöö algab veebruaris. Ülikooli esindaja sõnul ei mõjuta rahastaja teadustöö suunda ega teadlaste valikut. Saksamaal rahastavad ettevõtted või sihtasutused üha enam ülikoolide teadustööd.

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!