„Keisri hullu“ aeg on jälle käes

1. veebr. 2019 ERM Teater - Kommenteeri artiklit

Jaan Krossi dramatiseeringus on „Keisri hullu“ varem lavale toodud kahel korral: 1984. aastal Mikk Mikiver Eesti Draamateatris ning Peeter Tammearu ja Jaak Allik 2006. aastal Ugalas. Foto: Andres Keil

 

ERM Teater tõi lavale Rein Paku lavastuse „Keisri hull“, mis põhineb Jaan Krossi samanimelisel ajaloolisel romaanil. Timotheus von Bocki kehastab Tanel Jonas.

Võisiku mõisnik Timotheus von Bock oli nii oma aja kui ka kogu meie ajaloo särav täht. Unistada 19. sajandi alguse Liivimaal vabadusest, võrdsusest ja vendlusest võis vaid täiesti pöörane mees, kuid uskuda, et Venemaa keiser need unistused ellu viib, võis vaid hull.

„Viimati nooruses loetud romaani aasta eest uuesti üle lugedes kerkisid minu jaoks esile täiesti uued aktsendid ning vaatenurgad. Ja mis peamine, teksti aktuaalsus polnud kuhugi kadunud. Mõistsin, kui hämmastavalt suur kuristik laiutab ka tänapäeval humanistlike ideaalide ja tegelikkuse vahel. Usun, et „Keisri hullu“ aeg on jälle käes,“ ütles lavastaja Rein Pakk.

Pakk on Krossi dramatiseeringut tänast teatrikeelt ja -külastajat silmas pidades täiendanud. Vaataja leiab end küsimuste eest, mille jätavad õhku nii autor kui ka lavastaja. Kas Bock oli hull või mängis hullu? Kust võttis Bock oma julguse? Miks keiser teda surmast säästis? Kust jookseb aususe ja hullumeelsuse piir?

Pakk tõdes, et üks peamisi põhjuseid, miks ta „Keisri hullu“ lavastamise ette võttis, on tegelaskujude psühholoogiliselt rikas kolmemõõtmelisus. „Või nagu Tšehhov ütles: „ümarus“. Krossi loodud karakterid on enamikust ajalooromaanide tegelastest vaimulaadilt oluliselt rikkamad. Näitlejatel on, mida mängida,“ lisas ta.

Laval on Tanel Jonas (teater Vanemuine), Elina Purde, Helgur Rosenthal, Jekaterina Novosjolova, Andres Mähar (teater Vanemuine), Kaia Skoblov, Mart Toome (Tallinna Linnateater) ja Raivo E. Tamm.

 

  • Etendused ERM-i teatrisaalis (Muuseumi tee 2, Tartu; B-sissepääs) 5. ja 6. veebruaril, 25. märtsil ning 28. aprillil.
  • Lisainfo ja mänguajad muuseumi kodulehel www.erm.ee/et/events/keisri-hull.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!