Kiiresti muutuv maailm

8. veebr. 2019 Tiina Vapper toimetaja - Kommenteeri artiklit

Tiina Vapper.

Seitse aastat tagasi tutvusin Tartus kümnenda klassi noormehega. Tema ema oli töölt koondatud ning kolinud maale oma eakaid vanemaid hooldama, noormees aga otsis kooli kõrvalt tööd, et saaks gümnaasiumis õpinguid jätkata. Sel ajal ei olnud lihtne tööd leida, siiski õnnestus tal töötukassa kaudu saada pool koristajakohta ühes firmas. Varahommikul küttis ta oma üürikodus ahju soojaks, läks kooli, sealt tööle, pärast tööd koju õppima. Niimoodi päevast päeva. Nädalavahetustel käis poiss maal emal abiks, kus too pakkis alati kaasa ka toidukraami, sest poisi palgast jäi pärast üüri maksmist üle väga vähe. Koormus ja pinge oli tohutu, aga ta ei andnud alla, sest eesmärk oli gümnaasium lõpetada.

Paar aastat hiljem kohtusime juhuslikult jälle. Noormees oli jõudnud selleks ajaks lõpuklassi, ema aga leidnud uue töökoha, tänu millele poeg sai keskenduda õppimisele ja valmistuski ülikooli astuma.

Praegu, kui üha rohkem gümnaasiuminoori käib kooli kõrvalt tööl, teevad seda pere kehva majandusliku olukorra tõttu üksikud. Ka tööd leida on noortel praegusel ajal lihtne. Tartu Jaan Poska gümnaasiumi 11. klassi õpilase Laura-Laurelia Põlgasti uurimistööst selgub, et pärast koolitunde või nädalavahetustel töötas eelmisel aastal üle 9% tema koolikaaslastest. Valdav osa oli ametis klienditeenindajana, aga nimetati ka turundusjuhi, tõlkija, tegevjuhi, õpetaja, ripsmetehniku ametit. Varasematel aastatel samal teemal tehtud uurimistöödes on lisaks välja toodud müüja, kohtuniku, treeneri, ehitaja, degustaatori, tooteesitleja, andmesisestaja, elektriku, koristaja, lapsehoidja, kasvataja, turvamehe, ettekandja, artisti, tisleri, modelli, administraatori ja õhtujuhi amet.

Uurimistööst selgub, et tööl käivad noored selleks, et olla iseseisvad, saada uusi kogemusi, mitte sõltuda vanematest ja tunda end täiskasvanuna. Peamine, mis motiveerib, on töötasu, mille eest noored võimaldavad endale meelelahutust, uusi riideid, kosmeetikat, tehnikavidinaid ja muud meelepärast, milleks taskurahast ei piisa.

Kuigi kool ja õpetajad näevad ka asja teist poolt, on kord juba täiskasvanuellu sukeldunud noort keeruline veenda, et gümnaasiumis käimine juba ongi täiskohaga töökoht. Või selgitada, et tööl jõuab ta käia kogu edasise elu ning pühenduda tasub pigem õppimisele, süvenemisele, arenemisele. Nautida täiel rinnal noor ja vaba olemist.

Maailm muutub kiiresti, tahaks teada, mis edasi saab. Põhikooliõpilasi kohtab esialgu küll veel üksnes töömessidel suveks tööd otsimas, aga mine tea. Tartumaa töötukassa noorim tööotsija on olnud kümneaastane laps, kes käis end pakkumas koerte õueviijaks ja jalutajaks.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!