Küsimused, mis leiavad vastuse kunstisaalis

8. veebr. 2019 Tartmus - Kommenteeri artiklit

Näitusel „Isekeskis. Naine kujutamas naist“. Foto: Kristel Sibul

 

Kes on kunstnik? Mida teeb kunstnik? Kuidas saadi kunstnikuks sada aastat tagasi? Aga nelikümmend aastat tagasi? Kuidas saadakse kunstnikuks tänapäeval? Milline oli kunst sada aastat tagasi? Millist kunsti teevad kunstnikud tänapäeval? Kas igaüks võib olla kunstnik?

Iga uudishimulik leiab neile küsimustele vastuse Tartmusi muuseumitunnis „Igaüks võib olla kunstnik“. Samuti selgub, kuidas sünnivad kunstnikul ideed, milliseid töövahendeid ja tehnikaid kunstnikud kasutavad või miks nad näituseid teevad. Õpilased saavad töötoas ise võimaluse kehastuda kunstnikuks ja muuta oma idee vahvaks kunstiteoseks. Olgu selleks siis pastellmaal, monotüüpia või hoopis juhuslikest ja kummalistest materjalidest nüüdisaegne skulptuur.

Miks on kunstnikud, kellest kunstiajaloos räägitakse, peamiselt mehed? Kas kunstianne sõltub kunstniku soost? Kas on olemas naiselikku kunsti? Mis on naiskunst? Kas naistel on raskem kunstnikuks saada ja jääda? Kas ühiskond ja eelarvamused mõjutavad kunstnikuks saamist ja olemist?

Kõik, kes otsivad vastuseid sellistele küsimustele, on oodatud muuseumitundi „Naised ja kunst“, kus vaatleme Eesti naiskunstnike loodud klassikalisi kunstiteoseid ning leiame märke ja vihjeid eri ajaperioodidest.

Kas mina on tähtsam kui meie? Kas multikultuursus on paratamatus? Kuidas hakkama saada kõrvalejäetuse ja üksindusega? Kuidas riigid saaks toime tulla kasvava rände tõttu tekkinud probleemidega? Kuidas on võimalik saavutada kuuluvustunnet radikaliseeruvas ühiskonnas?

Vastused neile küsimustele peaks selguma näitusesaalis toimuvates väitlus- ja rollimängudes, mis lähtuvad näituse „Lugusid kuulumisest. Kaasaegne kunst Rootsist“ teemadest. Kuigi Rootsi kunstnikud väljendavad teoste kaudu enda emotsioone ja isiklikke kogemusi, rääkides lugusid kuulumisest ja kõrvalejäetusest, on need teemad universaalselt tähenduslikud ning võimaldavad nii tõlgendamisruumi kui ka paralleelide tõmbamist Eestiga.

Kuidas märgata kiusamist? Mis on hoolimine? Kuidas aidata kiusatut? Kuidas hoiduda kiusamisest? Kuidas kiusamisele vastu astuda?

Muuseumitunnis „Kunstiga kiusamise vastu“ kehastume kiusuennetusspetsialistideks. Uurime põnevaid kunstiteoseid ja arutame teemadel, millega õpilased tõenäoliselt iga päev kokku puutuma peavad. Anname teostel kohatud tegelastele ja oma kaaslastele nõu, kuidas käituda nii, et kõik võiksid end hästi ja turvaliselt tunda. Tund põhineb SA Kiusamisvaba Kooli KiVa-programmil.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!