Lavastus, mida peaksid nägema kõik lapsed ja täiskasvanud

1. veebr. 2019 - Kommenteeri artiklit

“Minu vanaisa oskas lennata“ on hoogne ja puudutav perelugu, mis paneb pereliikmed omavahelisi suhteid ümber hindama. Foto: Mats Õun

 

Marek Demjanovi ja Loone Otsa lavastus „Minu vanaisa oskas lennata“ on hoogne, armas ning puudutav perelugu, mis on mõeldud kooliealistele ja vanematele. Lavastus keskendub praegusel ajal olulistele teemadele, milleks on peresuhted ja nende hoidmisele pühendatud aeg, lugemisharjumuse kadumine ja nutisõltuvuse süvenemine.

Marek Demjanov: „Veedame järjest rohkem aega nutiseadmetes ja võib juhtuda, et varsti ei märkagi me enam ümbritsevat aega, loodust, lõhnu ega ka lähedasi.

See lugu räägib minu vanaisa Evaldi ja vana aja sõjamehe parun von Münchhauseni seiklustest, mis põimuvad omavahel teismelise poisi fantaasiamaailmas ühes tänapäeva täiesti tavalises kogu aeg kuhugi ruttavas peres.“

Ühel heal päeval muutub muidu vaikselt kiiktoolis istuv vanaisa poisi silmis parun von Münchhauseniks. Koos vanaisaga elatakse läbi mitmed seiklusrikkad juhtumised soos, sõjatandril ja sunnitöölaagris, Siberi metsades. Mängu kaasatakse ka ema ja isa. See „mäng“ sunnib kõiki pereliikmeid omavahelisi suhteid ümber hindama ja neid uuesti väärtustama.

Samuti innustab lavastus rohkem raamatuid lugema ja vähem nutiseadmetes siblima.

 • Idee ja lavastus Marek Demjanov.
 • Tekst Loone Ots.
 • Näitlejad Katrin Valkna, Venno Loosaar, Janek Joost, Aksel Ojari.
 • Muusika autor ja helid Katri Rebane.
 • Kunstnik Terje Kähr.
 • Video, valgus ja 3D-graafika Rene Topolev, Robert Olisah.
 • Lavastuse pikkus 55 min.
 • Etendused toimuvad filmimuuseumis Maarjamäel.
 • Kooligruppidele ja lasteaia vanemale astmele pakume etendusi 18. veebruaril kell 10 ja 12 ning 11. märtsil kell 10 ja 12.
 • Koos filmimuuseumi külastusega saab etendust vaadata 16. ja 17. veebruaril kell 12 ja 14 ning 9. ja 10. märtsil kell 12 ja 14.
 • Grupitellimuste info katrin@piipjatuut.ee või tel 550 0552.
 • Üksikpiletid müügil Piletilevis.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!