Mitmekesine muusikavalik märtsis

1. veebr. 2019 erso.ee - Kommenteeri artiklit

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester Tallinna linnahalli treppidel. Foto: Krõõt Tarkmeel

Märtsis, pärast talvist vaheaega ootab Eesti Riiklik Sümfooniaorkester koolilapsi taas Estonia kontserdisaali. Valikus on kolm eriilmelist ja eri koosseisude esituses kõlavat programmi, mille hulgast pole kindlasti keeruline õpilastele sobivat leida.

8. märtsil kõlab Vanemuise muusikajuhi Paul Mägi juhatusel Gustav Mahleri kolmas sümfoonia – suurejooneline eepos sümfooniaorkestrile, metsosopranile ja kooridele –, mis kuulub muusikaloo pikimate sümfooniate edetabeli tippu. Ettekandel osalevad Eesti muusika- ja teatriakadeemia orkester ja koor, ETV tütarlastekoor, rahvusooper Estonia poistekoor ja metsosopran Helen Lepalaan. Seda kontserti võiksid kuulama tulla abituriendid, aga miks mitte kõik gümnasistid.

14. märtsi päevasel ja 15. märtsi õhtusel kontserdil on ERSO ees solistiks telekonkursil „Klassikatähed“ II preemia ja ERSO eripreemia võitnud oboemängija Ingely Laiv. „ERSO ees soleerimine on olnud lapsepõlvest peale minu suur unistus. Mänginud ka ise selles orkestris mõnda aega, tean, kui toreda ja inspireeriva kollektiiviga on tegemist,“ kiidab noor muusik Eesti esindusorkestrit. Ettekandele tulev Mozarti oboekontsert on oboerepertuaari üks enim mängitud teoseid, mida solist on iseloomustanud järgmiselt: „Kaunis klassitsistlik kontsert on tehniliselt väga nõudlik. Eriliselt ilusaks pean selle teist osa, mis toob välja oboe tooni lummuse. Lõbus ja mozartlikult krutskeid täis kolmas osa toob lausa naeratuse näole.“ Lisaks kõlavad R. Straussi sümfooniline poeem „Don Juan“ ja Mendelssohni viies sümfoonia, mis on jõukohane kuulamine juba põhikooli vanemate klasside õpilastele, lühendatud lõunakontsert aga kõigile koolijütsidele.

ERSO-t juhatab itaalia päritolu dirigent Giordano Bellincampi, kes on Aucklandi filharmoonikute (Uus-Meremaa) ja Kristiansandi sümfooniaorkestri (Norra) peadirigent.

Kevadet tervitab Eesti esindusorkester 22. märtsil kontserdiga „Serenaad kevadele“, kus lavale astuvad ERSO sekstett ja keelpilliorkester. Slaavi- ja itaaliahõngulisel muusikaõhtul kõlab Borodini, Dvořáki ja Tšaikovski looming. Eesti esindusorkestri muusikute kammerkontserdid on juba mitu hooaega olnud publiku lemmikud ning pakkunud erilist inspiratsiooni orkestrantidele endale.

  • Õhtustele kontsertidele vähemalt kümneliikmeliste gruppide eripakkumised: piletid õpilastele 12,80 eurot (üksikmüügis 16), piletid lapsevanematele 18,40 eurot (üksikmüügis 23). Iga kümne pileti kohta õpetajale tasuta pääse.

Kohtumiseni kontserdisaalis!

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!