NuQ Treff peab dialoogi sisu ja vormi vahel

1. veebr. 2019 NUKU teater - Kommenteeri artiklit

Ühel tavalisel hommikul saab väike rätsep kirja: „Sinu ülesanne on õmmelda keskööks mantel. Suurus pole oluline, aga see peab olema täpselt paras.“ Lavastus „Rätsepatöö“ neljapäeval, 23. mail kell 10.00 ja 17.00. Foto: Train Theater

 

Visuaalteatrifestival NuQ Treff toob kaheteistkümnest Euroopa riigist eesti vaataja ette põneva vormilahendusega lavastusi, kus sisu ja vorm on omavahel dialoogis.

Festivali kunstilise juhi Leino Rei sõnul on nüüdisaegne visuaalteater otsingufaasis ja selle üha kasvav mõju annab tooni kogu maailma teatripildis. „Nii sõna-, muusika- kui ka tantsuteater kasutavad aina enam visuaal-, objekti- ja ka nukuteatri keelt. Nii annabki NuQ Treff festival võimaluse jälgida, millega tegeleb visuaalteater mujal maailmas,“ sõnas Rei.

Tuumakas valik

Festivali programmist leiab nii loo jutustamisele üles ehitatud lavastusi kui ka neid, mis on intrigeeriva vormivõtte kaudu jõudnud tuumaka sisuni. Eraldi kavad on täiskasvanud ja noorele vaatajale. Võõrkeelsed lavastused pakuvad keeleõppijale keelekümbluse võimalust siin levinud keeltes, nagu inglise, soome, vene ja prantsuse, kuid sõnaetendustel on rahvusvahelisele festivalile kohaselt sünkroontõlge inglise või eesti keelde.

Üldprogrammi sees võib leida väiksemaid miniprogramme. Näiteks on Prantsuse programmis võimalik taas kohtuda norra päritolu lavastaja Yngvild Aspeliga, kes on Eestis teada täiskasvanutele suunatud lavastusega „Pime ruum“. Prantsuse programmist leiab ka kaks lavastust lastele: Bouffou Theatre’i „Meri punktiirjoone taga“ ja visuaalteatrite festivalidel väga nõutud Compagnie Non Nova „Fööni pärastlõuna“.

Venemaalt on tulemas kolm lavastust tõelistelt nuku- ja objektiteatri meistritelt: inseneriteatri AKHE „Pookh & Prakh“ lahkab sõnatult üksildase mehe ja erakliku naise konflikti, Peterburi Suure Nukuteatri postpunk-nukulavastuses täiskasvanutele „Hamlet. Sirm“ esitatakse tuntud tragöödiat farsilikus laadateatri võtmes, Jana Tumina Kuldse Maskiga pärjatud „Kolja teos“ avab nuku- ja visuaalteatri vahendite abil väikese Downi sündroomiga poisi südamlikku fantaasiamaailma.

Festivali 23 lavastusest võib veel esile tõsta teatri Hijinxi koostöölavastust kompaniiga Blind Summit Suurbritanniast, kelle „See on Fred“ räägib 60 cm pikkusest nukust, kes peab iga päev võitlema eelarvamustega. Ajalehe The Guardian hinnangul on lavastus „terav, vaimukas ja tohutult lõbus“. Iisraeli Kompanii WCS toob vaatajani lavastuse „Kõige mustem stsenaarium: 23 mõtet konflikti teemal“, kus žonglöör, tantsiv akrobaat, muusik-leiutaja ning vapper sõdalanna esitavad 23 mõtet tõestisündinud konfliktide teemal. Eesti muinasjuttudest ja rahvamuusikast inspireeritud visuaalselt kauni lavastuse „Virmaliste vennad“ toob lasteni hoopis Poola teater CHOREA. Soome nukuteatri Kuuma Ankanpoikanen „Igatsedes Amelia Earharti“ on vaprusest ja unistustest kantud ühenaiseetendus, mis on saanud üheks säravaimaks näiteks Soome nüüdisaegsest nukuteatrist.

Rahvusvaheline visuaalteatrifestival NuQ Treff toimub 23.–26. maini 2019. Nelja päeva jooksul pakutakse 12 riigist 23 lavastust ja 43 etendust täiskasvanutele, lastele ja noortele. Palju on kammerlikke väikese saali etendusi, nii et valik tasub teha aegsasti NUKU kodulehel nuku.ee/festival.
Gruppidele on piletisoodustus kuni 20%, saatvale õpetajale on pilet tasuta. Piletid  alates tänasest saadaval Piletilevis, NUKU kassas ja kodulehel nuku.ee/festival.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!