Ohutusaine õpetajaraamat

1. veebr. 2019 Piret Seire päästeameti ennetusosakonna nõunik - Kommenteeri artiklit

Õpetajaraamat on loodud just teile, head õpetajad! Selle eesmärk on toetada teid ohutuse teema käsitlemisel. Õpetajaraamat jaguneb kuueks osaks. Üldosa avab „Tervise ja ohutuse“ läbiva teema käsitlemise metoodikat, teemade teoreetilist tausta, lõimingut õppeainete ja üldpädevustega ning õpitulemusi käsitletavate ohutuse teemade kaupa. Järgnevad viis osa keskenduvad alusharidusele ja neljale kooliastmele. Igale kooliastmele mõeldud raamatu osa sisaldab rohkesti ülesandeid, taustainfot ja abimaterjale, mida kasutada ja millest paljud on koostanud õpetajad ise.

Ülesandeid on nii teemaüleseid (mitmed ohutuse teemad omavahel lõimitult) kui ka alateemati (tule-, vee-, liiklusohutus jne). Kõikide ülesannete juures on lisaks eesmärkidele, õppetegevustele, töölehtedele, täiendavate abimaterjalide viidetele, soovituslikele hindamismeetoditele toodud välja ka seosed ainekavade ning üldpädevustega. Seega tuleks õpetajaraamatuga tutvuma hakata just üldosast ja liikuda siis endale vajaliku kooliastme õpetajaraamatu juurde.

Õpetajaraamat on digitaalne ja laaditav alla www.e-koolikott.ee lehelt. Peatükkidesse on koondatud lisaks mitmed viited, kust on võimalik lisamaterjali leida.

Et anda õpetajale täiendavat tuge ja teadmisi ohutusega seotud teemade laiemast sisust, on üle Eesti toimunud viis infopäeva. Infopäevade mõte on kasvatada koostöös ametkondade esindajatega õpetajate teadmisi ohutusest ning võimaldada jagada neil kolleegidega kogemusi ohutuse lõimingust.

Järjekordne infopäev toimub 27. veebruaril ja sedakorda Raplamaal Vesiroosi gümnaasiumis. Päeva juhatab sisse Krista Saadoja, kes on Oru kooli õppejuht ning klassi- ja inimeseõpetuse õpetaja. Krista Saadoja osales aktiivselt ka õpetajaraamatu koostamisel. Päev jätkub maailmakohviku stiilis: politsei- ja piirivalveameti, päästeameti, maanteeameti ning tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti esindajad tutvustavad enda valdkonna ohutuse teemasid. Julgustame hariduskoordinaatoreid oma maakonna koolides sellise infopäeva korraldamiseks ühendust võtma kohalike noorsoopolitseinikega või päästekeskuse ennetajatega, et saaksime järgmiseks just neile külla minna.

Ohutusaine õpetajaraamat valmis 2017. aasta lõpus Tartu ülikooli eestvedamisel ning siseministeeriumi ning haridus- ja teadusministeeriumi kaasalöömisel. Raamatu koostamise töörühmas osalesid politsei- ja piirivalveameti, päästeameti, häirekeskuse, tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti, tervise arengu instituudi ja maanteeameti esindajad, lisaks aineõpetajate liitude esindajad.

Oleme ohutusaine käsitlemisel alles pika tee alguses, aga koostööd tehes on võimalik see tee edukalt läbida. Kõige olulisem on, et meie lapsed teaksid ja oskaksid ohutult käituda ja saaksid vajaliku ettevalmistuse nii koolist kui ka kodust.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!