Pille Lill: „Esimene muusika- kogemus on väga tähtis“

1. veebr. 2019 Tiina Vapper toimetaja - Kommenteeri artiklit

Pille Lill. Foto: Heiko Kruusi

 

Pille Lille muusikute fond korraldab aastas viit festivali ning annab keskeltläbi 200 kontserti, neist 60-80 koolides üle Eesti.

 

Pille Lill, mida te aasta alguse muusikasündmustest esile tõstaksite?

Kindlasti XII Tallinna talvefestivali, mis toimub 19.–23. veebruarini ja mille jooksul anname viis kontserti.

19. veebruari avakontserdil Rootsi-Mihkli kirikus esinevad sopran Kristina Vähi, viiuldaja Kristina Kriit, trompetist Neeme Ots, akordionist Mikk Langeproon ning organist Tiia Tenno. Sellel kontserdil laulan ka mina ise ning oodata on üht üllatusesinejat USA-st, kellega koos esitame vene heliloojate romansse.

20. veebruaril astuvad Tallinna raekojas üles flöödimängija Oksana Sinkova ja pianist Ralf Taal. 21. veebruaril esinevad sopran Olga Zaitseva ja külalisena mitmete rahvusvaheliste konkursside võitja tenor Michael Hyokun Ha Koreast. 22.veebruaril annab soolokontserdi pianist Irina Zahharenkova.

23. veebruari lõppkontserdile ootame publikut koos meiega Tallinna Kaarli kirikusse Eesti Vabariigi sünnipäeva tähistama. Esitusele tuleb Cyrillus Kreegi „Reekviem“ ja Jean Sibeliuse 7. sümfoonia. Laval on Tallinna muusikakeskkooli sümfooniaorkester, rahvusooper Estonia poistekoor, Estonia seltsi segakoor, tenor Oliver Kuusik ning dirigent Jaan Ots, kokku ligi 150 muusikut.

Sel festivalil toimub esmakordselt ka meistrikursus lauljatele.

Jah, kui kontsertidel esinevad väljapaistvad muusikud, siis meistrikursusele kaasame just noori muusikuks õppijaid. Meil on külas korea päritolu tenor Michael Hyokun Ha, kes neile oma teadmisi jagab. Eelmisel aastal olin kutsutud Itaaliasse T.O.S.C.A.-nimelise ooperilauljate konkursi žüriisse, kus ta selle konkursi ülekaalukalt võitis. Meistrikursus toimub Tallinna Südalinna koolis 19. ja 20. veebruaril ning osaleda saab kaheksa lauljat, kes esinevad ka 21. veebruari kontserdil raekojas. Aga võimalus on tulla ka meistrikursust kuulama.

Juba aastaid on muusikute fond toetanud heategevuse korras muusikaõpet.

Ka seekord käib Tallinna talvefestivaliga kaasas heategevuskampaania. Annetame oma piletitulust 25% selleks, et toetada erahuvikoole pillide ostmisel. Pean väga oluliseks, et kõik või võimalikult paljud lapsed saaksid pillimängu õppida, sest aju ja käte töö vahel on otsene seos ning pilliõpe arendab lapse loovust suunas, mis on vajalik täiendus koolitundidele.

Just laste muusikalisele arendamisele mõeldes oleme loonud huvikooli Academia Nova, mis tegutseb Tallinna Südalinna kooli ruumides ja kus saavad pille õppida mitte ainult lapsed, vaid ka täiskasvanud. Meie kooli eripära on, et kõik õpetajad on väljapaistvad tegevmuusikud. Muusikale pühendunud inimesel on suurim võimalus lapsi sütitada ja motiveerida pilli õppima või oma pillimänguoskust arendama. Avatud on ka kooristuudio ning tulevikus on mõte luua noortekoor ja miks ka mitte segakoor.

Kui palju te koolides esinemas käite?

Korraldame PLMF-iga igal aastal ligikaudu 200 kontserti, neist 60–80 koolides. Olen väga tänulik kõigile koolidele, kes meiega koostööd teevad. Käin ise muusikutega sageli kaasas, et tutvustada muusikuametit ja muusikuks õppimise võimalusi. Et oma alal tippu jõuda, peab instrumenti hakkama õppima varakult, laulmisega võib hakata tegelema mõnevõrra hiljem.

Pean koolikontserte äärmiselt vajalikuks, kusjuures eriti tähtis on, et sinna läheksid esinema parimad Eesti muusikud, et lapsed kuuleksid muusikat väga heas esituses. Võin oma kogemusest öelda, et see võib jätta jälje terveks eluks.

Olen pärit väikesest Metsapoole külast Häädemeeste vallast, kus oli kõigest paarkümmend talu. Kõrvalkülas Treimanis oli rahvamaja, kus käis palju huvitavaid esinejaid. Usun, et minust saigi laulja just tänu sellele, et seal käis esinemas Margarita Voites. Olin kolme-nelja-aastane, kui teda kuulsin ja taipasin, et ka nii on võimalik laulda. Lapseea kogemused võivad hinge väga sügavalt avada ja puudutada.

Olen mõelnud, et iga eriala puhul, olgu see tippmuusik või õpetaja, kes oma tööd sügavalt armastab – lapsed tunnevad seda. Muusika ja õpetamine on selles mõttes sarnased, et nende kaudu jõuab kuidagi nähtamatuid teid pidi lasteni. See missioon on minu jaoks kogu elu mõte.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!