Suur maailmateater Theatrumis

1. veebr. 2019 Theatrum - Kommenteeri artiklit

Lembit Peterson kuningas Learina. Foto: Kris Moor

Theatrumi täielikult uuenenud maja oma ilusa uue saaliga vallutab publiku südameid. Eelmise aasta septembris avatud majas on välja toodud juba mitu uuslavastust. Pedro Calderón de la Barca näidend „Suur maailmateater“ oli esimene, mis uues majas publikuni jõudis. Seda Lembit Petersoni lavastatud teatritükki mängitakse taas kuuel korral veebruari esimeses pooles. See autosakramentaali žanrisse kuuluv näidenditekst on hispaania kuldajastu ja kogu maailma teatri üks pärlitest, mille kohta tõlkija Jüri Talvet on öelnud: „Tundub võimatu, et keegi suudaks teatrilavale haarata kogu inimkonna loo, seda enam ühevaatuselisse näidendisse, kuid Calderón saab sellega hakkama.“ Lavastuse kunstnik on Lilja Blumenfeld ning kaasa teevad Marius Peterson, Lembit Peterson, Indrek Sammul (Eesti Draamateater), Andri Luup, Liina Olmaru, Anneli Tuulik, Mare Peterson, Maria Peterson, Toomas Täht, Markus Habakukk, Helvin Kaljula, Tarmo Song, Elisabeth Peterson ning Eva Eensaar.

Novembris esietendunud „Kuningas Lear“ Lembit Petersoniga peaosas on saanud üheks vaatajate lemmikuks, mille pileteid tuleb soetama hakata kohe, kui teatri uute etenduste kuupäevad mängukavva ilmuvad. Moskva lavastaja Vladimir Baitšeri välja toodud „Lear“ on pälvinud erakordselt kiitvaid hinnanguid eelkõige Lembit Petersoni suurrolli tõttu. Märtsis võib seda lavastust Theatrumi saalis nautida kuuel korral.

Ingmar Bergmani „Talvevalgust“ Jan Uuspõlluga peaosas on seni mängitud vaid väljaspool Theatrumi kodusaali. Veebruari lõpus etendub lavastus esmakordselt meie enda majas. Inimsuhetest, väljaöeldud sõnade tagajärgedest ja kaalust rääkiv näidend on Bergmani üks isiklikumaid teoseid, mille nappi loosse on ta meisterlikult põiminud palju eluliselt äratuntavaid hetki, justkui kajastades meie ootusi elule ja teistele inimestele. Osades Jan Uuspõld, Maria Peterson, Anneli Tuulik, Helvin Kaljula, Tarmo Song, Tiit Alte, Ene Salumäe ning Rauno Jonas Küngas.

Ka järgnevatel kuudel ei pääse Theatrum ilma Florian Zelleri „Isa“ mängimiseta. Märtsi lõpus on kaks etendust Tartus Eesti Rahva Muuseumis ning kaks etendust Theatrumi enda saalis Vene t 14.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!