Talvised tegemised Iloni Imedemaal

8. veebr. 2019 Triin Reemann Iloni Imedemaa tegevusjuht, SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid - Kommenteeri artiklit

Lapsed Iloni Imedemaal meisterdamas. Foto: Triin Reemann

Haapsalu puhkab suvisest melust. See muidugi ei tähenda, et kuurortlinn oleks talvel välja surnud. Vastupidi! Talvise Haapsalu võlusid naudivad nüüd eeskätt kohalikud, kes suviti linna väisavate arvukate turistide teenindamisega ametis on. Siinsete muuseumide akendes põlevad tuled aasta ringi. Ka Haapsalu populaarses teemamuuseumis, Ilon Wiklandile ja tema loomingule pühendatud Iloni Imedemaal nauditakse rahulikumat talvist rütmi. Külastajate põud ei kimbuta imedemaad nüüdki, kui tegevus toimub tubastes oludes. Aega ja ruumi süvenenult muuseumikülastust nautida on just talvel rohkem kui suvises saginas.

Võimalus oma näpuosavus proovile panna

Ilon Wiklandi ajatute originaalillustratsioonide kõrval on teemamuuseumi trump kõikvõimalik käeline tegevus. Töötajate rõõmuks leidub lapsi, kes pea iga päev imedemaal külas käivad. Väikesed näpud valmistavad kogenud meistrite pilgu all mõne vilditud pallikese, paberist laterna või punutud käepaela. Hiljaaegu püsti pandud pisikesed kangasteljed, millel laps saab nukkudele vaibakese kududa, on ääretult populaarsed. Omavalmistatud meisterduse võib väike külaline lahkudes kaasa võtta. Koolivaheaegadel toimuvad temaatilised töötoad. Vibumeisterdamise õpituba rüblikutele oli nii menukas, et kõik lapsed ei mahtunudki ühekorraga meisterdama. Tõenäoliselt tuleb õpituba korrata. Toreda võimaluse korduvkülastuseks annab Iloni Imedemaa kümne korra sooduspääse, mida just koolivaheaegadel rõõmuga kasutatakse.

Vanaemaga imedemaal

Sel aastal lükkasime käima uue kohtumiste sarja vanaemadega. Iloni Imedemaa juhataja Anne Suislepa sõnul ei tulnud ideed kaugelt otsida. Teadupärast kasvas väike Maire-Ilon Pääbo kuni Rootsi sõjapagendusse saatmiseni Haapsalu-vanaema hoole all. Iloni jaoks oli just vanaema see, kelle juures ta end turvaliselt tundis. Haapsalus möödusid tema lapsepõlve kaunimad aastad. Ilma innustava vanaemata poleks Ilon see, kes ta on praegu – andekas maailmakuulus kunstnik. Iloni vanaemaga ei ole võimalik enam kohtuda, aga kord kuus kutsutakse külla teisi toredaid vanaemasid, kes jagavad oma lugusid, elukogemust, teadmisi, lemmikretsepte, näputööoskust ja armastust. Tulla on lubanud mitmed ettevõtlikud vanaemad: Ülle Lass, Lygija Suislep ja Mari Viik.

Ilon Wiklandi sünnipäev ja noore kunstniku konkurss

Ilon Wiklandi sünnipäeval, 5. veebruaril on imedemaa tavapärasest pidulikum. Sagimist on sel puhul rohkesti. Sissepääs imedemaale on siis alati kõigile prii. Tänavu anti viiendat korda välja Ilon Wiklandi nimelise noore kunstniku preemia auhinnafondiga 1000 eurot. Eesti mainekatest raamatuillustraatoritest koosnevat žüriid rõõmustab võistlusest osa võtvate kunstihuviliste noorte aasta-aastalt kasvav arv. Muidugi on võitja selgitamisega seetõttu järjest enam peamurdmist. Traditsiooniliselt saab konkursile laekunud töödest näitus, mis jääb avatuks 31. märtsini.

Sussiteater tuleb külla

Pärast tähtsat sünnipäevapidu muutuvad töötoad kevadehõnguliseks. Märts on teadupärast teatrikuu. Juba 1. märtsil etendub Iloni Imedemaal Viljandist pärit Sussiteatri uus lavastus „Kurg“. See on tantsuline, mänguline ja visuaalne kaasaegne lastetükk kõige väiksematele, mis ei jäta külmaks ka täiskasvanuid.

 

  • Iloni Imedemaa tegemistega saab end kursis hoida muuseumi kodulehe salm.ee kaudu.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!