Tume noortepõnevik lahendab kummitusliku loo

1. veebr. 2019 Rakvere Teater - Kommenteeri artiklit

„Kinnine kohus“ küsib, mis saab inimesest pärast surma. Fotol näitleja Tiina Mälberg. Foto: Alan Proosa

Veebruari lõpus jõuab Rakvere Teatris publiku ette noortelavastus, kus saavad kokku noorte igapäevaelu ja suhted, kuid ka müstiline lugu, mis selle ümber lahti hargneb. Süngetes toonides lavastus põhineb Reeli Reinausi hittnoortekal „Verikambi“, mis jutustab loo metsa eksinud keskkooliõpilastest.

Pärast seda, kui vana vesiveski seinal ilmutab end kellegi verine käejälg, hakkavad sündmused võtma aina kummalisemat kuju. Ükski noortest ei taipa päriselt, kes on selle kõige taga. On see kellegi tobe mäng või toimuvad müstilised sündmused päriselt? Kuid noored on juba niivõrd loosse haaratud, et peavad nüüd lahendama ammuse kriipiva loo. Kummitusliku loo pusletükid tuleb kokku sobitada enne, kui keegi ammu toime pandud kuritöö eest maksma peab.

Noortele alates 14. eluaastast mõeldud „Verikambi“ on lugu ebaõiglusest ja andestusest, eneseleidmisest ning armastusest, mis ulatub üle teispoolsuse piiride. Lavastuses saavad kokku nii tänapäeva mured-rõõmud kui ka kohapärimus ja folkloor.

„Verikambi“ lavastaja Jaanika Juhanson on ka varem toonud publiku ette noortelavastusi, viimati esietendus Rakvere Teatris tuntud noorteromaanil põhinev „Nullpunkt“. „Verikambi“ trupis on lisaks Rakvere Teatri noortele lavajõududele külalisnäitlejad Mustast Kastist.

Veebruaris jõuab lavale ka noore lavastaja Vallo Kirsi tõlgendus Jean-Paul Sartre’i „Kinnisest kohtust“. Prantsuse kirjaniku ja filosoofi näidend vaatleb elu olemuse tuumteemasid, küsides näiteks, mis saab inimesest pärast surma või kes vastutab, kes mõistab kohut toimepandu eest. Keskkoolinoortele sobiv lavastus kõneleb kaasaegse teatrikeele kaudu eksistentsialismi olemusest, sobides seetõttu toetama kirjandus- või filosoofiakursust. Osades Anneli Rahkema, Peeter Rästas, Jaune Kimmel ja Tiina Mälberg.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!