Venelane olen ja venelaseks jään …

8. veebr. 2019 Mare Rossmann endine õpetaja - 5 kommentaari

Mare Rossmann.

… kui mind venelaseks loodi. Ja kuigi see loomine toimus Eestimaa pinnal, ei loobu ma kunagi oma identiteedist, sest ilma selleta ma õnnelikku elu ette ei kujuta. Mind teil assimileerida ei õnnestu! Nii kirjutas üks vene kooli abiturient sotsiaalmeedias.

Kuulasin raadiost Kaja Kallase ja Kristina Kallase väitlust ühtse eesti kooli teemal. Mõlemad olid seda meelt, et ilma ühise haridusruumi loomiseta, ja seda juba lasteaiast alates, lõimimine ei õnnestu.

Kaja Kallas toonitas, et meid, eestlasi on napilt 800 000 ja mitte keegi teine maailmas ei kanna hoolt selle eest, et eesti keel ja kultuur säiliks ja areneks. Kristina Kallas ütles, et eesti koolis peab ka venelasel olema võimalus jääda venelaseks.

Vene ajal oli mu poegadega ühes lasteaiarühmas ainult üks vene kodukeelega poiss. See oli nii haruldane, et üks eesti poiss olevat öelnud, et nii väike ja juba venelane. Nüüd, kus meil on lasteaiad ja koolid, kus koos toimetavad nii eesti kui ka vene lapsed, saame sellest kogemusest õppida. Kuidas valida õige tempo ja rütm, et edasi liikuda?

Mina arvan, et mõlema rahvuse huvides on, et meie kultuurid ei seguneks, vaid areneksid edasi omanäolisena. Kristina Kallas ütles ühes intervjuus, et eestlased ei oska rahvana suured olla. Meie eesmärk ei ole kunagi olnud olla suur toore ja füüsilise jõu poolest, vaid olla suur vaimu poolest. Ja seda oleme me läbi ajaloo ka olnud ja oleme tänaseni. Peame leppima sellega, et on asju, milles me lähemas tulevikus üksmeelele ei jõua.

Mu tuttav grusiin ütles, et kulub vähemalt sajand, enne kui venelased ja grusiinlased ära lepivad. Aeg haavad parandab. Kolm põlvkonda on mälestuste mälestuse kustumise aeg.

Viga tuli meil sisse juba 90-ndate algul, kui eestlased arvasid, et las venelased toimetavad omaette Ida-Virumaal ja meie siinpool Sämi silda elame ja töötame omasoodu. Peaasi, et me ei sega üksteist. Nüüd jälle pingutame üle. Ei möödu nädalatki, kui mõni riigimees või tähtis ametnik ei väisaks Narvat.

Lõimumist segab usalduse puudumine. Yana Toom on öelnud, et eestlased ei tahagi venelastega lõimuda. Eestlastel on jälle raske mõista, kuidas on võimalik elada kogu elu ühes riigis ja mitte osata selle maa keelt. Ja siis minna Soome tööle ja vähem kui aastaga õppida soome keel selgeks.

Üks majandusmõtleja on öelnud, et ainult need süsteemid toimivad, kus turule tuleb tuua oma nahk, oma raha, omaenda elu. Kui midagi vägisi peale suruda, tekib vastumeelsus. Minu klassis õppis nõukaajal noormees, kes teatas, et tema vene keelt ei õpi, sest see on vallutajate keel. Kas pole nii, et vähemalt osa venelaste jaoks on eesti keel riigivõimu keel ja Eesti riigi vastu ei ole neil ülemäära sõbralikke ja sooje tundeid?

Esmalt on mõistlik keskenduda probleemidele, mis on olulised kõigile eestimaalastele. Et elu läheks paremaks kõikide jaoks, et tervisemured saaks kiire lahenduse, et lapsed saaksid hea hariduse, et elukeskkond oleks puhas ja turvaline.

Vanasti öeldi, et rahu eest tuleb nii kõvasti võidelda, et kivi ei jääks kivi peale. Me ei tohi Eesti eest võideldes Eestit ära lõhkuda. Ühtse Eesti kooli idee elluviimisel on kõigepealt tarvis kokku leppida, mis on see ühisosa, mille pealt on võimalik samm-sammult edasi liikuda.

Meie 100-aastaseks saanud Eesti riik saab olla õnnelik ainult siis, kui siin elavad õnnelikud inimesed.


5 kommentaari teemale “Venelane olen ja venelaseks jään …”

  1. Iseoma Kukal ütleb:

    Mare Rossmann, miks olete segregatsiooni pooldaja? Teie retsepti järgides hukkub eesti keel ja rahvas juba 10 aasta pärast. Te ei mõtle oma teksti ometi tõsiselt?

  2. Peep Leppik ütleb:

    Mare ROSSMANNIL on siiski õigus,
    sest oleme ise rahvusena käitunud üsna vaimuvaeselt… Tuletame meelde, kuis 30 aastat tagasi hakkasime avalikult sõimama VENELASI (selle asemel, et sõimata stalinlikku süsteemi!). Ja sellega meelestasime endi vastu palju venelasi (Solženitsõni endani), sest rahvuse solvamist on raske andestada (seda ütles üks arukas väliseestlane).

    Et mul on läbi aegade olnud palju venelastest õpilasi, siis tean, et nad leebuvad kohe, kui rõhutan, et Eestis oli NÕUKOGUDE okupatsioon, küüditamiste ja kollektiviseerimise taga aga STALINLIK režiim jne. Kuuldes TÕDE, olen nad võitnud enda poole. A propos, lugege Simon Montefiori raamatut Stalinist ja saate teada, et 1930-ndatel olid isegi POLIITBÜROOS venelased vähemuses… Aga milliseid mälestuskomplekse on rajatud Stalini ohvritele tänasel Venemaal! Miks meie meedia sellest vaikib?

    P.S. Soovitan kõigil vaadata ka ajakirjanik Valeri Timoštšenko uut (2019) 75-minutilist dokfilmi “Talupoja lugu” autori esivanemate teest “stalinlikku põrgusse”. Vaatasin seda hiljuti Vene TV kultuurikanalil.

  3. Iseoma Kukal ütleb:

    Teil on lapselik, delfilik arusaam asjast. Kommentaariumi anonüümne sõim ei ole sama mis ametlik diplomaatia. Tooge mõni fakt, kus ametlikul tasemel oleks sõimatud? Ei ole. Venemaa imperiaalne huvi on hoida Eestis eestlasi ja venelasi segregatsioonis. See annab võimaluse territoorium tagasi võtta. Geopoliitika. Eesti ja Läti ala on sama tähtsusega mis Krimm ja Kaliningrad.

    Eesti huvides on eestikeelse hariduse ja seeläbi ehk ka meelsuse saanud venelased. Rossmann rõhutab lühinägelikult venelaste oma keele ja kultuuriruumi vajalikkust. Nad on niigi Venemaa kultuuriruumis. Eesti rahvuse jaoks on selline kiire lõpp.

    Soomes ja saksas on kohalikud venelased patrioodid. Huvitav miks Eesti riik seda võimalust ei kasuta? Rossmanni soovitatud venestumise vastu on meie, eestlaste ainus kaitse Eesti riik. Mis kehtestaks range keele ja korra. Või kaua me siin omale vastalisi kasvatame?

    Et Venemaa alati kasaaride valitseda on olnud pole mingi uudis.

  4. Iseoma Kukal ütleb:

    Stalin juudid Solženitsõn ja kõik muu. Tõsi, et Venemaal aeti lihtne talupoeg läbi hakklihamasina. Kõik see ei anna õigustust ehitada Eestisse väikest Venemaad. Mis juba on olemas. Peep, meie asi on vaadata asjale eestlase, mitte vene talupoja vaatevinklist. Mida ütleme oma eesti lastele pärast kui Eestist on saanud Transdnistria vabariigi laadne moodustis.

    Ilma riikliku karmuseta ei seisa 0,7 miljonit eestlast vastu kahesajamiljonilisele Vene maailmale.

  5. Leelo ütleb:

    Kuidas siis nii, et vaimuvaeselt… Ega ometi ei hinda nõukogude rändavat rahvast intelligentsemaks, kuigi meie kirjaoskus oli siis ja jätkub ikka heal järjel olemist. Talupoeg venes kui maaomanik oli revolutsioonile suur vaenlane ja võimupüramiid oli pigem juutide käes. Venes oli plaan hävitada intelligent ja kasvatada proletaarlastest uus. Pole meil midagi sealt eeskujuks võtta ega üles kiita. Suurrahvas küll arvult, aga demokraatia võõras asi. Millal küll lõpeks oma rahva tümitamine sõnas ja teos. Meedia möllab mis kole ja enam ei ole isegi selge, kuidas kultuuri ja oma rahvast kaitstes kasvatust anda. See 60/40 on ikkagi paras kaigas kodaratesse, eriti Ida-Virus ja ka Tallinnas.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!