Aeg õlg alla panna

1. märts 2019 Mare Roosileht Kohtla-Järve eestikeelse ja -meelse kogukonna esindaja - Kommenteeri artiklit

Mare Roosileht.

Haridus- ja teadusministeerium on kuulutanud välja konkursi tänavu sügisel uksed avava Kohtla-Järve riigigümnaasiumi direktori ametikohale. Peagi kuulutatakse tõenäoliselt välja täiendavad konkursid õpetajate jt ametikohtadele. Sellest koolist on viimasel ajal meedias väga palju räägitud. Seetõttu pole ilmselt vaja pikemalt selgitada, miks on tähtis, et sinna asuksid tööle võimalikult head eestikeelsed ja eestimeelsed pedagoogid, tugispetsialistid jpt.

Olen elanud Kohtla-Järvel suurema osa oma elust ning töötan juba pikalt TalTechi Virumaa kolledži arendusdirektorina. Nii oma töö kui ka tiheda kontakti tõttu piirkonna haridusasutustega tean, kui keeruline on leida Ida-Virumaale tegusaid õpetajaid, spetsialiste ning haridusjuhte. Isegi paremad palgad võrreldes paljude teiste Eesti piirkondadega ei suuda veenda võimekaid inimesi siia tööle tulema. Seda põhjusel, et Ida-Virumaa üldine maine on paljuski seotud valdavalt venekeelse elanikkonna ning suurtööstuste kujundatud elukeskkonnaga.

Eesti keele ja eesti meele leviku laiendamine Kohtla-Järvel ning laiemalt kogu Ida-Virumaal võiks olla väga perspektiivne valik kõigile, kes soovivad oma elus midagi erilist korda saata. Selliste missioonitundega inimeste nagu Katri Raik või Irene Käosaar tegevus ning karjäär võiks olla Kohtla-Järve riigigümnaasiumi tööle tulekul eeskujuks ja inspiratsiooniks. Isegi kui õpetajaks ei tulda täiskohaga, vaid ainult ühte ainekursust lugema, on ettevõtmine väga tänuväärt.

Omalt poolt võin kinnitada, et nii uue riigigümnaasiumi direktor kui ka kõik siia tööle tulevad pedagoogid ja spetsialistid leiavad eest sõbraliku ning toetava eestikeelse kogukonna. Ning mõnda aega siin elades avastatakse, kui palju kauneid ning põnevaid paiku on Ida-Virumaal.

Aeg on ka tegelikult õlg alla panna eestluse laienemisele Ida-Virumaal. Teeme koos Kohtla-Järvele eestikeelse kooli!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!