Haridusuudiseid välismaalt

1. märts 2019 - Kommenteeri artiklit

Mis on õpetaja suuremad mured?

Saksamaal küsiti tuhandelt õpetajalt, millised on nende suurimad tööga seotud probleemid. Der Spiegeli andmetel on suurimad väljakutsed õpetajate puudus, mille tõi välja 30% vastajatest; õpilaste käitumine (23%); kaasamine (22%) ja suhtlemine lapsevanematega (21%). Lapsevanemate suhtlemine on keerulisem algkoolis, iga kolmas õpetaja pidas seda väljakutseks, samas kui gümnaasiumis ainult 15%. Õpetajatel soovitatakse lapsevanematega tihemini suhelda, ka heade uudiste, mitte ainult konfliktide korral.

Aasta otsa eliitkoolis

Valminud on dokumentaalfilm väga rikaste perede lastest eliitkoolis, vahendab Der Spiegel. Film „Kool Võlumäel” räägib Šveitsis asuva Leysin American Schooli õpilastest, kes maksavad igal aastal õppemaksuks umbes 94 000 dollarit. Õpilasi on 60 riigist, aga peategelane Berk on pärit Türgist. Ta isa ähvardab, et kui hinded ei parane ja noormees kooli ära ei lõpeta, jääb ta krediitkaardist ilma. Sõna võtavad teisedki õpilased. Dokumentaalfilm jälgib õpilaste elu ühe aasta jooksul, vahendab Der Spiegel.

Purjutama koos õpetajaga

Saksamaal Uckermarkis planeeritakse eksperimenti, kus õpilased õpivad alkoholi mõjusid tundma nii, et joovad koos õpetajatega. Osaleda saab lapsevanema nõusolekul, õpilane peab olema vähemalt 15-aastane. Lisaks on kehtestatud ranged reeglid alkoholikoguse kohta: õhtu jooksul kuni neli pudelit õlut või neli klaasi veini. Üks lapsevanematest peab noorele pärast järele tulema. Õpilased peavad vastama näiteks küsimusele, kas nad hakkasid alkoholi mõjul teistmoodi rääkima, end tavalisest erinevalt tundma, vahendab Der Spiegel.

WhatsApp?

Der Spiegel arutleb, kas lapsevanemad ja õpetajad võivad suhelda rakenduses WhatsApp. Saksamaal kuulub selline suhtlemisviis nnhalli tsooni, sest igal liidumaal on eraldi reeglid. Näiteks Baierimaal ei ole WhatsApp ametlikus suhtluses keelatud. Hamburgis soovitatakse salajast informatsiooni muul viisil jagada. Hessenis on isikuandmete ja dokumentide jagamine rakenduses keelatud. Rakenduse kasutamine tekitab vaidlusi ning tõstatab lisaks küsimuse, kas õpetajad peaksid kogu aeg kättesaadavad olema.

Varem kooli

Teadlased ütlevad, et suvel sündinud lapsed peaksid varem kooli minema, vahendab tes.com. Varasem koolikohustus aitab vähendada lõhet sotsioökonoomilises mõttes vähekindlustatud peredest ja parematest peredest pärit poiste vahel. Järeldusele jõuti, kui uuriti 40 000 inglise õpilast, kes on sündinud aastatel 2000–2001. 11. eluaastani esines varem kooli astunutel vähem halba käitumist, suhtumine õpetajasse oli parem ja huvi õppimise vastu suurem. Kodus ei hoolitseta nende eest nii hästi kui õppeasutuses.

Raske valik – laps või amet?

Suurbritannias tekkis kampaania „Pregnant then Screwed“, mis keskendub rasedaks jäänud ja seejärel lapse saanud õpetajate probleemidele tööle naastes. Kampaania kommunikatsioonijuhi sõnul oli üllatav, kui paljud õpetajad nendega ühendust võtsid. Peamine mure on, et töökoht ei paku paindlikke töötunde, mistõttu peavad paljud head õpetajad lapse kõrvalt elukutsest loobuma, vahendab tes.com. Õpetajate kampaaniaüritus toimus sotsiaalmeedias 28. veebruaril, et probleemidele tähelepanu juhtida.

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!