Itaalia võistluse peaproov toimus Pärnus

22. märts 2019 Annika Poldre toimetaja - Kommenteeri artiklit
Teenindajatena lähevad võistlusele Pärnumaa KHK õpilased Eleanora Kleine ja Indra Ottis. Fotod: Pärnu KHK, Annika Poldre

Ida-Virumaa ja Pärnumaa kutsehariduskeskus saadavad kokakoolide võistlusele Itaaliasse ühise võistkonna. Rahvusvahelise võistluse eelproov peeti Pärnus restoranis Noot.

Esmakordselt lähevad Eestist 17.–22. märtsini Casargos toimuvale tulevaste kokkade ja teenindajate võistlusele kaks noort, kes õpivad Ida-Virumaa KHK Narva õppekohas, ja kaks tulevast teenindajat Pärnumaa KHK-st.

Narva õppekoha toitlustusjuht Urmas Murumäe rääkis, et rahvusvaheline kokakoolide võistlus toimub kuuendat korda. Võistluse nimes „Wellness & Zero Waste – Food & Beverage Contest Casargo“ („Heaolu ja nulljätted – Casargo toidu- ja joogivõistlus“) kajastub selle sisu – tähelepanu on heaolul ja jäätmeteta toitlustamisel. Murumäe sõnul nõuab etteantud teema, et toit peab olema uuenduslik ja tervislik, arvutada tuleb toitude kalorsust ja vältima peab toidu raiskamist.

Eeldus on keeleoskus ja pingetaluvus

Narva õppekohas oli osavõtusoovijaid palju. Murumäe nimetas võistlejate väljavalimisel vajalikke tingimusi: keeleoskus, julgus, pingetaluvus. Nende nõuete põhjal jäi sõelale neli kandidaati, kellest toitlustusjuhi sõnul oli raske kahte välja valida. Itaaliasse pääsesid võistlema 2. kursuse kokaõpilased Polina Koroljova ja Danila Gladkih.

„Vastutus on suur,“ sõnas Murumäe. „Valmistada tuleb kolmekäiguline söögikord eel-, pea- ja järelroaga.“ Toiduained, mida kasutada, on täpsete kogustega ette antud. Eelroog on Itaalia-hõnguline polenta mozarella rull ahjus küpsetatud tomati ja pestoga, juurde spinati-kurgivaht ja Parmesani juustu krõpsud. Pearoog on kergelt võiga praetud huntahven, lisandiks porgandi-kõrvitsapüree, ahjus küpsetatud spargel ja Hollandi kaste karamelliseeritud šalottsibulate ja ahjutomatitega. Magustoit on mangoželee, piparmündi-laimijäätis, šokolaadivaht, värsketest vaarikatest kaste ja piparmündi-curd.

Võistluse ettevalmistamisel kulus suur osa ajast toitude väljamõtlemisele ja ideede sõelumisele, mitu korda tehti proovi. Pärnusse tuldi peaproovi tegema eesmärgiga, et see toimuks võõras köögis nagu võistluski ja tekiks juba võistlustunne. Ja ka seetõttu, et restorani Noot peakokk Rudolf Visnapuu oli Narva võistluste ettevalmistamisel noorte kokkade mentor.

„Läks hästi, võib rahule jääda, väiksed eksimused on parandatavad,“ ütles Murumäe kokkade Noodis tehtu kohta.

Eesti esinduse kutsus võistlema Casargo teeninduskool, kes on Ida-Virumaa KHK koostööpartner. Eesti eripära Itaalias on eri koolidest kokku pandud ühendvõistkond. „Pärnu kool on meie ammune sõber ja mõtlesime, et miks mitte ühine võistkond teha. Sellest võidavad õpilased, nad saavad suure rahvusvahelise võistluse kogemuse,“ sõnas Murumäe.

Pärnakatel on võistluskogemus

Pärnumaa KHK tulevaste toitlustusteenindajate seast valiti välja Indra Ottis, kes lõpetab kooli kokana, ja Eleanora Kleine, kes õpib toitlustusteenindajate esimeses lennus. Kutseõpetaja-juhendaja Peep Peetersoo sõnul on see 2017. aastal avatud eriala väga popp. Mõlemad neiud on osalenud „Noore meistri“ konkursil. Eleanora sai tänavu 6. märtsil toimunud „Noore meistri“ poolfinaalis ainsa seal välja antud parima teevalmistaja eriauhinna.

Itaalias tuleb teenindajail teha kuus kokteili oma retsepti järgi, serveerida õhtusöök ja valida veinid. „Nad on väga head suhtlejad,“ ütles Pärnu neidude kohta teenindusõppeosakonna juhataja Riina Tõnsing. „Kõige tähtsam on olukorraga toimetulek ja pingetaluvus,“ lausus Murumäe.

Teenindajad olid peaproovil rahu ise. „Oleme põnevil,“ lausus Indra. „Mis seal ikka sabistada,“ arvas Eleanora, „teeme ära.“

Ülemaailmsel kokakoolide võistlusel osaleb 18 riiki 32 võistkonnaga. Osa võtab palju Kesk-Euroopa maid, Sloveenia, Tšehhi, Poola, Bulgaaria, Slovakkia, Rumeenia, Ukraina, Ungari, Moldova, Eesti, Läti, Leedu, Venemaa ja traditsioonilised gastronoomiamaad, Prantsusmaa ja Itaalia, viimane kaheksa võistkonnaga.


Restorani Noot peakokk, mentor Rudolf Visnapuu: „Tulebki võitma minna“

Algus, see oli umbes kuu aega tagasi, ja praegune tulemus on nagu kaks eri asja. Olin algul kokkade treeningu ajal Narvas ja andsin nõu. Edasi suhtlesime piltide ja arvamuste vahetamise kaudu. Kuna maitse on väga tähtis, rõhutasin seda ja kui vaadata nüüdset tulemust, siis see on viimase peal. On väga oluline, et noored tegid täna toitu võõras köögis. Vaadates, kuidas nad käitusid ja kui rahulikud nad olid – võib-olla isegi liiga rahulikud, sest natuke närvis olla on normaalne –, siis võib tulemusega väga rahule jääda. Roogades on palju detaile, struktuure, mis on võistlusel oluline. Tubli töö! Kui võistlustel kõik hästi läheb, on pjedestaali koht olemas. Tulebki võitma minna!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!