Keemikust on puudus? Õpeta bioloog välja!

22. märts 2019 Klaara Kask Tartu ülikooli loodusteadusliku hariduse keskus - Kommenteeri artiklit

Õpetajad on ise õppija rolli asudes tavaliselt pakutava suhtes kriitilised. Seda enam tegi meile heameelt, kui kogusime tagasisidet oma täienduskoolituse lõpetajatelt – hinnangud olid väga kiitvad. Tõsteti esile nii teooriat kui ka praktikat, kiideti sõbralikku õhkkonda ja kiiresti tekkinud oma rühma tunnet. Õpetaja Evelin kirjutas: „Need kaks aastat ümberõpet olid minu kui klassiõpetaja ja teise kooliastme õpetaja jaoks suureks abiks ja toeks oma õpilaste loodusõpetuse tundide rikastamisel. Kahe aasta jooksul õpitud õppeained ja praktikumid olid uudsed ja huvitavad ning õppejõudude poolt väga hästi planeeritud. Seetõttu tekkis soov jätkata magistriõppes.“

Mis koolitusest käib jutt? Tegu on Tartu ülikooli loodusteadusliku hariduse keskuse täienduskoolitusega, kus saab omandada ühe loodusaine (bioloogia, keemia, füüsika ja geograafia) õpetamise õiguse põhikoolis. Vajadust sellise kursuse järele tunnetasime ammu – paljud põhikoolide loodusainete õpetajad töötavad alakoormusega, sest iga loodusainet on põhikooli õppekavas vaid kaks tundi nädalas. Eriti raske on väiksemates koolides, kus pole paralleelklasse. Nii panimegi kokku kursuse, millega loodusainete – aga ka matemaatika, ajaloo või keelte – õpetajad saavad oma võimalusi avardada.

Õpingute kava sisaldab nii loodusaine, selle didaktika kui ka loodusteaduste valdkonna didaktika aineid. Ainet õpetavad ülikooli tunnustatud õppejõud, didaktikat aga kooliga tihedalt seotud inimesed, kellest suurem osa töötabki osakoormusega üldhariduskoolis. Kasutame nüüdisaegseid õppeklasse ja digitaalseid katsevahendeid; õppurid saavad teha praktilisi töid, mida hiljem oma tundides kasutada.

Tartusse õppima tulek on nagu taas leitud tudengipõlv! Mitu õpetajat tõstiski esile võimalust kodu- ja koolirutiinist välja pääseda. Muidugi kaasneb sellega kooli jaoks probleem – kord kuus tuleb reedestele tundidele asendaja leida. Pikemas perspektiivis kaalub aga laiema kvalifikatsiooniga spetsialist kindlasti ajutised raskused üles.

Koolituse info

  • Algus 18. mail 2019, kestus kaks aastat, õppesessioonid kord kuus (R–L või L–P) ja koolivaheaegadel.
  • Vastuvõtutingimus on pedagoogiline kõrgharidus või sellele vastav kvalifikatsioon.
  • Üldharidus- või kutsekoolis töötavale õpetajale on kursus tasuta.
  • Koolituse läbinu saab õiguse õpetada senistele ainetele lisaks põhikoolis üht või kaht loodusteaduslikku õppeainet (bioloogia, geograafia, keemia või füüsika).
  • Registreerumine Tartu ülikooli õppeinfosüsteemis või HITSA koolituskalendris.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!