Keskraamatukogu Märtsikuu teema: „Eesti keele aasta 2019“

15. märts 2019 - Kommenteeri artiklit

 

Kuu raamat

Raimo Raag, Jüri Valge „Sõida tasa üle silla“

Möödunud aasta lõpus ilmus väga mahukas eesti keele teemaliste artiklite kogumik „Sõida tasa üle silla“. Kogumiku koostajate sõnul kulus ideest käsikirja valmimiseni enam kui kuus aastat, mille jooksul artiklite autoreid nii lisandus kui ka loobus ühises töös osalemisest. Selle taustal on märkimisväärne, et kogumiku lõplik valmimine ning trükist ilmumine õnnestus ajastada ühelt poolt Eesti Vabariigi 100 aasta juubeli aastasse ning teisalt ilmus raamat järgneva eesti keelele pühendatud 2019. aasta eel.

Kogumiku artiklites on käsitlemist leidnud pea kõik aspektid, mis on eesti keele ja selle uurimisega seotud: keele eripära, sõna- ja nimeloome, keele kujunemise ajalugu läänemeresoome algkeelest alates kõrvu sugulaskeeltega, andmed varasematest teadaolevatest kirjalikest eestikeelsete sõnade või nimede mainimisest, eesti kirjakeelele ja eestikeelsele kirjandusele alguse loomisest, eesti keele õpetamisest ja õppimisest, keelega seotud seadusloome, keele teaduslik uurimine tänapäeva digitaalsete võimalustega, eesti keele koht ja staatus kogu maailma keelte peres tänapäeval, selle muutumine ja edasi arenemine, pilk heidetakse ka eesti keele loodetavale (arvatavale) kohale tuleviku maailmas.

Artiklid on rühmitatud teemade kaupa suurematesse peatükkidesse, mis teeb kogumikus orienteerumise hõlpsaks. Kogumiku ülesehitus on mõnusalt loogiline, artiklite teemad liiguvad aegade algusest läbi lähema mineviku ja tänapäeva tulevikku. Koostajad, teadlikena teemade laiaulatuslikust diasporaast, annavad eessõnas nõu, et kogumikku võib lugeda ka jupiti: „… maitsta selle üksikuid osi – nii nagu huvid suunavad ja oskused või viitsimine võimaldavad.“

Midagi peaks kogumikust leiduma igale maitsele, nii see tõesti ongi. Artiklid on kokkuvõtlikud ja kompaktsed, sisaldades siiski olulist, ning raamatut lugedes leidus igas artiklis ikka midagi – mõni seniteadmata fakt või teemakohane nüanss –, mis tähelepanu äratas ja tekitas huvi edasi lugeda või lausa teemat edasi uurida. Meeldiv joon kõnealuse kogumiku puhul on iga artikli lõpus esitatud lühike (!) kirjanduse nimestik, et lugeja soovi korral teemaga põhjalikumalt saaks tutvuda.

Samuti on iga artikli lõpus mõned küsimused neile, kes soovivad uusi teadmisi proovile panna. Just need jooned teevad kogumiku kasulikuks lisaõppematerjaliks koolidele: gümnaasiumiastme õpilastele on artiklite sisu ja pikkus jõukohane, artiklite lõpus olevad küsimused on ootel, et õpetajad annaksid neid õpilastele lahendamiseks (nii mõnigi kätkeb endas potentsiaali pikema referaadi või uurimistöö tarvis).

Kindlasti pakub tänapäeva noorele huvi, kuivõrd ulatuslikult kasutab keeleteadus digitaalseid võimalusi. Kasulikku lugemist leidub eesti keele ja kirjanduse, aga ka ajalooõpetajate endi tarbeks. Koostajad Raimo Raag ja Jüri Valge on eessõnas isegi tunnistanud, et väljaannet koostades peeti sihtgrupina silmas eelkõige õpetajaid ja õpilasi.

Lugemise teevad mõnusamaks artiklite vahele pikitud ning halli taustaga eristatud lühikesed vahepalad: Eestis elavate välismaalaste mõtted eesti keele kohta, mälestused isiklikest kogemustest eestlaste ja eesti keele õppimisega, kuid leidub ka ajalooliselt huvitavaid seiku, tähtsündmusi. Muuseas on Raimo Raag seletanud lahti artiklikogumikule koondpealkirja andnud pärimuse võimaliku tekkeloo: kuidas lausega „Sõida tasa üle silla“ saavutas eesti keel maailma kauneima keele võistlusel teise koha. Iga eestlase südames on eesti keelel aga ikka ja alati esimene koht.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!